Protest spontan la spitalul Sf. Spiridon. Cadrele medicale vor sporul anti-COVID
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

Protest spontan la spitalul Sf. Spiridon. Cadrele medicale vor sporul anti-COVID

GALERIE
protest covid medici
  • protest covid medici
- +

Angajaţii unei secţii de la Spitalul "Sf. Spiridon" nu au primit minimum 55% în plus pentru că îngrijesc pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Protest spontan, ieri, la Secţia a II-a Medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Spiridon". Cadrele medicale sunt revoltate de faptul că nu au primit sporul de minimum 55% prevăzut pentru personalul care se află în linia întâi de luptă împotriva pandemiei COVID 19. Secţia a devenit secţie COVID în urmă cu mai bine de o lună, după ce celelalte unităţi sanitare destinate şi-au depăşit capacitatea de internare. Situaţia de la "Sf. Spiridon" nu este însă singulară.

Nemulţumirile cadrelor medicale sunt legate în primul rând de promisiunile neonorate venite din partea guvernanţilor. Atât asistenţii medicali, cât şi medicii, dar şi infirmierele, sunt revoltaţi de faptul că sporul COVID 19 nu le-a fost acordat, deşi, de exemplu, în cazul cel puţin al celor de la Secţia II Medicală, aceştia au început să lucreze strict cu pacienţii infectaţi cu SARS COV 2 de mai bine de o lună. “Li s-a promis stimulente, nu au fost acordate, li s-a promis spor pentru că lucrează în acţiuni de combaterea epidemiei, mai exact pentriu că îngrijesc bolnavi COVID 19, dar primesc în continuare 12% cât primeau când îngrijeau pacienţi de patologie medicală. Toate acestea a dus la un punct culminant şi i-a determinat pe aceşti oameni să iasă în stradă. Este absolut justificată nemulţumirea lor. Cum este să constaţi că pentru anumite sectoare COVID se acordă spor între 55-80%, iar la secţia a II a medicală se merge în continuare cu 12%, în condiţiile în care mulţi dintre colegii noştri se întmâplă că sunt infectaţi", a spus Iulian Cozianu, liderul SANITAS. Nici la Spitalul Modular de la Leţcani situaţia nu stă mai bine.

Avem doi medici, opt asistente şi două infirmiere. Am cerut ieri DSP-ului aprobare pentru detaşarea a încă 15 asistente şi 15 infirmiere. În ordinul comandantului de acţiune scrie că sporurile aferente vor fi plătite de către unitatea angajatoare. Atunci când noi am avut cadre medicale detaşate, tot noi le-am plătit. Am înţeles că juridic este neclar şi ca urmare, ieri, am cerut clarificări domnului Raed Arafat", a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. La rândul său, membrii federaţiei Sanitas au declanşat deja protestele.

“Din păcate există multe bâlbe ale guvernanţilor pentru că sunt salariaţi care, deşi sunt detaşaţi cărora li s-a promis că li se va plăti un spor de detaşare, s-au trezit că nu le-au fost plătite drepturile salariale. Unitatea medicală spune că trebuie să le plătească spitalul la care au lucrat, iar spitalul la care au lucrat spune că, potrivit Legii 136, trebuie să le plătească unitatea angajatoare. În acest hăţiş al birocraţiei, angajaţii au rămas neplătiţi". Noi suntem deja într-un calendar de proteste. În urmă cu două săptămâni am pichetat sediul Guvernului, chiar şi ieri a avut loc un protest al tăcerii pentru epuizarea şi neajunsurile din sistemul sanitar. Şi acestea vor continua", a adăugat Iulian Cozianu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.