PROTEST! Stradă din Valea Lupului, blocată de pietoni. „Indiferenţa voastră ucide!“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

PROTEST! Stradă din Valea Lupului, blocată de pietoni. „Indiferenţa voastră ucide!“

GALERIE
protest valea lupului (1)
  • protest valea lupului (1)
- +

Locuitorii din zonă sunt exasperaţi că, anul acesta, nu s-a făcut mare lucru pentru siguranţa celor care vor să traverseze aglomerata şosea de la ieşirea din Iaşi spre Leţcani.

După un an în care nu s-a întâmplat nimic, locuitorii din Valea Lupului au reluat protestele faţă de tergiversarea lucrărilor de amenajare a unor treceri sigure de pe o parte pe cealaltă pe cea mai circulată arteră de intrare/ ieşire din oraş.

Ieri după-amiază, timp de peste o oră, câteva zeci de oameni au traversat strada încontinuu, într-un sens şi înapoi, pe trecerea de pietoni de la intersecţia drumului spre Leţcani cu strada 1 Decembri­e. Ei purtau pancarte pe care se putea citi: „Drumurile na­ţionale # inconştienţă“, „Toţi suntem în primul rând pie­toni“, „Rezist! Indiferenţa voastră ucide!“. Cu toată intervenţia unui echipaj de la Poli­ţia Rutieră, cozile de maşini se întindeau până la rondul de la Antibiotice, respectiv până la ieşirea din oraş.

Pe segmentul Iaşi-Podu Iloaiei-Tg. Frumos, Drumul European 583/ DN 28 înregistrează deja de câţiva ani un nivel de trafic care îl califică pentru construirea unei auto­străzi. Dincolo de nepăsarea Guvernului, respectiv a Minis­terului Transporturilor faţă de această necesitate, s-au înmul­ţit accidentele care au loc în locurile populate - cum este porţiunea în care şoseaua trece pe lângă Valea Lupului.

De remarcat că, de la ieşirea din municipiul Iaşi, drumul apar­ţine Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Terenurile din stânga, pe sensul de mers spre Leţ­cani, fac parte din teritoriul administrativ al municipiului, cele din dreapta, din comuna Valea Lupului.

La începutul acestui an, a fost amenajată trecerea de pietoni din apropi­erea Popasului Păcurari, iar asta a fost ultima măsură de creştere a siguranţei traficului.

„Spinări­le“ amplasate înaintea celor trei treceri de pietoni, câte există pe acest tronson, sunt scoase în sezonul rece. În cele câteva luni în care sunt montate pe carosabil, ele sunt aplatizate de traficul greu care se desfăşoară şi acum prin mijlocul oraşului.

Primarul comunei, Dumitru Mihăiluc, a reamintit că Pri­mă­ria Iaşi a solicitat în martie să preia în administrare segmentul de drum până la Fabri­ca de Antibiotice, pentru a mon­ta semafoare la trecerile respective. Reprezentanţii Primăriei la întâlnirile care au avut loc în 2017 şi anul acesta la Prefectură au explicat că, pentru această măsură care se poate aplica repede, trebuie ca drumul să le aparţină sau să se afle în administrarea lor.

Pe de altă parte, construirea unor pasarele a fost catalogată drept costistoare, cu atât mai mult cu cât pe partea de drum care aparţine administraţiei Iaşului sunt îngropate magistralele de apă de la Timişeşti. Altfel spus, nu s-ar putea construi pilonii care să susţină aceste pasaje.

Cu cele două soluţii intrate în impas, locuitorii din Valea Lupului au reluat protestele. O nouă întâlnire de discuţii va avea loc în a­ceastă dimineaţă la ora 10 la Pre­fectură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.