Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

(LIVE-VIDEO) Justiţia apărată în stradă de ieşeni. Mihai Şora se alătură protestelor din Piața Unirii

GALERIE
soraPROTESTprotest1protest3sora1
  • sora
  • PROTEST
  • protest1
  • protest3
  • sora1
- +

În Capitală şi-au anunţat prezenţa la miting peste 20.000 de bucureşteni.

UPDATE 5: Portestatarii au intonat imnul naţional. În urmă cu câteva clipe au plecat în marş spre bulevardul “Ştefan cel Mare”. Potrivit unor estimari neoficiale, la mars sunt peste 500 de participanti. Coloana de manifestanti se intinde de la partea pietonala pana la Casa Modei, dar protestatarii sunt rasfirati si ocupa on singura banda de mers.

Protestatarii au ajuns la sediul PSD. Se strigă “Hoţii”, “Ruşine, ruşine să vă fie!” şi tradiţionalul “PSD, ciuma roşie!”.

Protestatarii au ajuns in fata Prefecturii, iar unii manifestanti pleaca acasa. In punctul de maximum al protestului au fost peste o mie de ieseni.

UPDATE 4: Mihai Şora a ajuns în Piaţă, în aplauzele mulţimii. Foarte mulţi ieşeni îl opresc pentru a face poze. De la portavoce, protestatarii i-au transmis toată "admiraţia”. "Legi pentru toti, nu pentru hoti", "Demisia", "Parlament penal, mars la tribunal" si "Hotii" sunt lozinci predominante in scandarile protestatarilor. Ei mai striga impotriva lui Liviu Dragnea si a lui Tudorel Toader.

ORA 20.45 Mitingul se apropie de sfarsit. In Piata Unirii au mai ramas doar cateva zeci de persoane.

UPDATE 3: Filosoful Mihai Şora, prezent astăzi la Iaşi la un eveniment cultural, a anunţat în urmă cu puţin timp că se va alătura protestelor din Piaţa Unirii. Citiţi mai jos mesajul postat pe Facebook de intelectualul, ajuns la 101 ani.

“Dragi prieteni ieșeni, ne vedem în Piața Unirii, în această seară, – și în toate serile, diminețile, clipele în care va fi nevoie să ieșim în stradă. Cum spuneam adineaori, la radio: pentru că trebuie să fim solidari cu soarta Țării.

„– … În momentele critice, când mulțimea iese în stradă, eu sunt acolo.

– De ce sunteți acolo?

– Pentru că sunt solidar, în primul rând, cu interesele Țării. Și mulțimea care, în întregimea ei, constituie Țara, simte, știe (și nu are nevoie să le treacă prin cântarul cel mai fin) nevoile Țării: și, de câte ori se simte lezată, ca țară, de câte ori fiecare membru al Țării se simte lezat – el, personal, pentru țara lui –, eu sunt alături de el și ies în stradă.“ In Capitala s-au strans deja peste 3.000 de protestatari si lumea continua sa vina. La Iasi, numarul participantilor a depasit 200.

 

UPDATE 2: Parlamentarul USR de Iaşi, Cosette Chichirău, transmite în direct imagini din Piaţa Unirii cu ieşenii care protestează împotriva modificărilor la legile justiţiei promovate de PSD-ALDE. Lumea continua sa vina in Piata. Din punct de vedere logistic sunt bine pregatiti: steaguri, pancarte, vuvuzele.

UPDATE1: Protestatarii au inceput sa strige lozinci: Ploua, ninge, vom invinge!" PSD, ciuma rosie!" PSD, nu uita, tara nu e mosia ta" "Pacat, pacat de sangele varsat!" La un casetofon adus de un protestatar se aude "Imnul golanilor". In Piata au aparut si cateva echipaje ale jandarmilor. In Piata s-au strans peste o suta de protestatari.

UPDATE: Cateva zeci de protestatari au ajuns deja in Piata Unirii la manifestatia impotriva demersului PSD de a aproba legile justitiei. Spatiul de desfasurare este insa unul limitat avand in vedere organizarea de catre Primarie a Targului de Craciun. In plus, ca in fiecare an, Primaria a montat in unele zone din Piata garduri de protectie pentru a evita eventuale incidente (alunecari). Langa parcarea de la fostul cinematograf Victoria stationeaza un echipaj al Politiei Locale. Unii protestatari au venit cu portrete ale Regelui Mihai. Deocamdata, protestatarii nu striga lozinci.

ŞTIRE INIŢIALA:

Manifestanţii din Bucureşti ar urma să se adune în Piaţa Victoriei în jurul orei 18.00, cu drapele marcate cu doliu, apoi să plece într-un marş comemorativ până la Piaţa Regelui, unde să depună coroane şi să aprindă candele.

Evenimente de comemorare vor avea loc şi în Piteşti şi Oradea (Parcul 1 Decembrie). În Piteşti, oamenii se vor întâlni de la ora 15.00 în faţa primăriei, urmând să plece în marş spre Piaţa Vasile Milea, unde vor ţine un moment de reculegere şi vor aprinde lumânări.

Marşul de comemorare din Capitală va fi urmat de un protest faţă de actuala guvernare, în Piaţa Victoriei.  "Este începutul dictaturii hoţiei în România şi e doar o chestiune de timp până când se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu şi a lui Adrian Năstase, furtul din banii noştri va redeveni normă acceptată şi nepedepsită a comportamentului politic, iar hărţuirea magistraţilor independenţi va fi un fapt cotidian. Noi toţi vom continua să sărăcim şi să trăim într-o ţară fără spitale, fără şcoli sau autostrăzi, în care fiecare dintre noi este bătaia de joc a unor autorităţi publice abuzive, incompetente şi corupte. (...) Haideţi să ne apărăm dreptul la libertate şi demnitate, drept atât de greu câştigat. Maşina de vot PSD, ALDE, UDMR continuă să ne macine libertatea, pe care noi avem datoria să o apărăm pentru noi şi pentru copiii noştri”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Manifestaţii antiguvernamentale sunt anunţate şi la Alba Iulia (în faţa prefecturii), Arad (la primărie), Bacău (în Piaţa Tricolorului), Baia Mare (în Piaţa Revoluţiei), Bistriţa (în faţa prefecturii), Braşov (în faţa prefecturii), Brăila (la primărie), Constanţa (în faţa prefecturii), Craiova (în Piaţa Mihai Viteazu), Cluj (la Monumentul Memorandiştilor), Galaţi (prefectură), Iaşi (în Piaţa Unirii), Petroşani (la Casa de Cultură), Ploieşti, Oradea (în Parcul Titan), Râmnicu Vâlcea, Satu Mare (Palatul Justiţiei), Suceava (prefectură), Târgu Mureş (prefectură) şi Timişoara (în Piaţa Operei). De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti şi din ţară, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Fribourg, Elveţia (Piaţa Georges-Python), Londra (în faţa ambasadei române), Milano (Consulat) şi Paris (Place de la Republique).

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă. De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi statuarea obligativităţii pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE. Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri