marti, 09.08.2022
Mii de persoane continuau să manifesteze în noaptea de luni spre marţi în Piaţa Taksim, în centrul Istanbulului, şi în zeci de oraşe din Turcia, în a cincea zi consecutiv, marcată de noi confruntări între poliţişti şi manifestanţi.
Un semn al agravării nemulţumirii, una dintre cele mai importante confederaţii turce a îndemnat la o grevă de două zile, începând de marţi, cu scopul de a denunţa recurgerea statului la "teroare" împotriva contestatarilor.
Pentru prima dată de la începutul acestei mişcări, a fost semnalată moartea a două persoane în legătură cu tulburările. Uniunea medicilor turci a anunţat că un tânăr a fost ucis duminică seara la Istanbul de o maşină care a intrat în mulţime, iar un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii în sudul Turciei, potrivit postului NTV.
La Ankara, poliţia a dispersat luni seara cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă grupări ostile Guvernului islamisto-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. În schimb, premierul a negat orice derivă autoritaristă şi a respins ideea unei "primăveri turce", dând asigurări din Maroc, unde se afla în vizită, că situaţia în ţara sa este pe cale să se detensioneze.
Locţiitor în absenţa şefului Guvernului, vicepremierul Bülent Arinç urmează să susţină marţi o conferinţă de presă, la ora 9.00 GMT (12.00, ora României), pe tema acestor evenimente fără precedent. El a lăudat luni virtuţile dialogului, "în loc să se tragă asupra oamenilor".
În cartierul Kavaklidere din Ankara, unităţi antirevoltă au tras luni seara cu gloanţe de cauciuc spre contestatari, majoritatea tineri, care le-au atacat cu pietre, potrivit postului CNN-Türk.
La Istanbul, poliţiştii au tras zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a disloca din cartierul Gümüssuyu (partea europeană) aproximativ 500 de manifestanţi ce au ridicat baricade şi au aprins focuri, potrivit unor martori şi unor posturi de televiziune.
Însă atât în acest megalopolis, cât şi la Ankara, alte reuniuni de amploare au continuat paşnic în noaptea de luni spre marţi.
Manifestanţi şi forţe de ordine au reluat luni confruntări violente, atât în capitală, în Piaţa Kizalay, cât şi la Istanbul, în apropierea sediului biroului şefului Guvernului.
La fel de hotărâţi, mii de locuitori din Istanbul au ocupat din nou Piaţa Taksim, aflată în centrul mişcării de contestare, goală începând de sâmbătă după-amiaza, în urma intervenţiei poliţiei. Ei agitau steaguri turce şi scandau "Tayyip, demisia!".
- Voci în dezacord în cadrul puterii
Sigur pe el, Erdogan a sfidat din nou strada înainte să plece luni la prânz din Turcia într-un turneu de patru zile în ţări din Magreb.
"Rămânem fermi", a declarat şeful Guvernului pentru presă. "Ţara mea va răspunde" cu ocazia alegerilor locale din 2014, "dacă într-adevăr avem practici antidemocratice. Naţiunea noastră ne va răsturna" de la putere, a subliniat el.
"Da, este primăvară, dar nu o vom lăsa să devină iarnă", a adăugat el, referindu-se la "primăvara arabă", după care i-a acuzat pe manifestanţi că sunt conduşi de "extremişti" cu "legături" în străinătate.
Câteva ore mai târziu, la Rabat de această dată, Erdogan a apreciat că situaţia este "pe cale să revină la calm". "La întoarcerea mea din această vizită (în Magreb), problemele vor fi reglate", a continuat el.
Mai conciliant, preşedintele Abdullah Gül a îndemnat manifestanţii la calm şi l-a contrazis pe premier. "Este întru totul natural să fie exprimate opinii diferite (...) în cadrul unor manifestaţii paşnice", a spus el.
Bursa de la Istanbul şi-a încheiat şedinţa, luni, cu o scădere de 10,47%, reflectând îngrijorarea pieţelor. Lira turcă a înregistrat, ulterior, o cădere bruscă.
Începând de vineri, protestul unei mâini de activişti faţă de un proiect de desfiinţare a unui parc public din Istanbul s-a extins pe întregul teritoriu al Turciei.
Acuzat de derivă autoritaristă şi că vrea să "islamizeze" societatea turcă, Erdogan se confruntă, în prezent, cu o mişcare de contestare de o amploare inedită de la venirea la putere a formaţiunii sale, Partidul Dreptărţii şi Dezvoltării (AKP, rezultat dintr-o mişcare islamistă) în 2002.
Violenţele înregistrate în ultimele trei zile s-au soldat cu aproximativ 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara, potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului şi sindicate ale medicilor din cele două oraşe.
Aceste date nu au fost confirmate iniţial de către autorităţi, ministrul de Interne Muammer Güler evocând duminică un bilanţ de 58 de civili şi 115 poliţişti răniţi în cele 235 de manifestaţii înregistrate de marţea trecută şi până sâmbătă în 67 de oraşe.
Brutalitatea reprimării, evocată pe larg pe reţele de socializare turce, a suscitat numeroase critici în ţări occidentale ca Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.
Puternica Confederaţie a Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) a îndemnat marţi la grevă. "Teroarea exercitată de stat împotriva manifestanţilor întru totul paşnici continuă astfel încât ameninţă viaţa civililor", subliniază organizaţia într-un comunicat postat pe site.
KESK (stânga), care revendică 240.000 de membri în cadrul a 11 sindicate, a apreciat totodată că brutalitatea reprimării traduce "ostilitatea faţă de democraţie" a Guvernului islamisto-conservator. (Mediafax)
Cuvinte cheie: + proteste Turcia
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului
Analiză, după remiza din weekend - Poli Iaşi are destui jucători. Îi mai trebuie însă echipă!
Festivalul INIMO, pe stadion în Copou, cu cei mai apreciaţi artişti români
A murit Olivia Newton-John. Artista australiană avea 73 de ani
60 de ieșeni evacuați din apartamente. Au luat foc vechiturile strânse în casa scării
VIDEO Pandemia din pandemie. COVID-19 ne-a afectat psihic. Ce facem?
Sacourile de dama - o tinuta formala, eleganta, seducatoare! (P)
VIDEO Creații în aer liber pentru a vă ușura viața! Cât de repede se face un duș de grădină
Deputatul PNL Muraru, un aristocrat de mucava. Zero realizări pentru Iași! (P)
Tânărul ieșean scos din mare, la Saturn, a murit. A ignorat steagul roșu
Cât de importante sunt condițiile de cazare într-un hotel? (P)
Costel Alexe prioritizează pe agenda guvernamentală marile proiecte ale Iașului (P)
Cu fiecare proiect imobiliar inovator axat pe regenerare urbană, Iașul revine la viață (P)
Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Papa va beatifica un preot ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică
Ce au discutat Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan timp de patru ore la Soci?
Ce notă dă ministrul Alexandru Rafila la Sănătate: Am o anumită satisfacţie
Cum vede ministrul Sănătăţii intrarea în şcolile postliceale sanitare fără diplomă de Bacalaureat
Ce spun omenii de ştiinţă despre fulgerul care a omorât doi oameni în faţa Casei Albe
Petrolul Ploieşti a învins Universitatea la Cluj, scor 1-0, în Superliga de fotbal
Ricardo Pereira va lipsi aproape şase luni de pe gazon, din cauza unei accidentări
Rafila, despre infecţiile nosocomiale din spitale: Este o realitate
Ce măsuri a luat UEFA după ce fanii Fenerbahce au scandat numele lui Putin la un meci cu Dinamo Kiev
Pentru prima dată în istoria cunoscută, izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat cu 8 km în aval
Joe Biden se simte ''foarte bine'', deşi este în continuare pozitiv la COVID-19
Oasele și cartilajele rechinilor, cheia vindecării osteoporozei?
Tot mai multe femei își doresc copii după vârsta de 35 de ani
Cătălin ONOFREIAsupritori, paraziţi şi ipocriţi |
Briscan ZARAAgua! |
Cristina DANILOVNu căuta cheile sub veioză |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.