Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Protestul elevilor normalişti şi al părinţilor, din faţa Primăriei: ce s-a stabilit? Variantele Primăriei, departe de cereri

GALERIE
protest, colegiu pedagogic,
  • protest, colegiu pedagogic,
- +

Elevi, părinţi şi cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi au protestat ieri în faţa Primăriei Iaşi, după ce 600 de elevi au fost evacuaţi la începutul Modulului 3, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale. Majoritatea învaţă în alte locaţii din oraş, după amiaza. Aceştia îşi doresc doresc revenirea de urgenţă la programul de dimineaţă, găsirea unei locaţii în zona Copou, unde să înveţe toate clasele colegiului, refuză să fie mutaţi la Liceul Tehnologic Dumitru Mangeron şi îşi doresc să fie găsite cât mai repede nişte soluţii în ceea ce priveşte Colegiul Pedagogic.

Protestatarii au pornit la ora 11:30 din curtea unităţii de învăţământ şi s-au îndreptat către Primăria Iaşi pe traseul Colegiul Pedagogic – Copou – Bulevardul Independenţei – Piaţa Unirii – Bulevardul Ştefan cel Mare. Aceştia au parcurs aproximativ 6 km. Au fost prezenţi elevi din toate clasele, de la ciclul gimnazial până la cel liceal.

 

Protest în faţa Primăriei Iaşi

 

Protestatarii au ajuns în faţa Primăriei în jurul orei 14:15. Au venit cu baloane şi pancarte şi au strigat cu mic, cu mare, pentru cauza lor. Printre mesajele scrise pe pancarte se numără: „Normaliştii sunt uniţi, vă rugăm nu-i despărţiţi!”, „Vrem educaţie, nu improvizaţie!”, „Salvaţi-ne şcoala, salvaţi elevii, salvaţi educaţia!”, „Domnule primar, fii drept! Vrem învăţământ corect!”, „Ne vrem şcoala înapoi! Învăţăm într-un mediu nesigur”, „Cu o şcoală dezbinată, vrem Românie Educată?”, „Asiguraţi-ne un prezent, ca să putem oferi un viitor!”.

Cei mai dezinvolţi dintre copii au îndrăznit să ia microfonul în mână şi să îşi exclame supărarea: „Nu aveţi de ce să vă ascundeţi, domnule primar! Aţi lăsat atâţia copii fără clădire! Daţi-ne clădirea înapoi sau găsiţi-ne o locaţie mai bună!”.

 

Cătălin Leonte, Secretarul Asociaţiei Părinţilor Colegiului Pedagogi şi tatăl a doi copii de la Pedagogic, a declarat: „Ne-am întâlnit astăzi, elevi şi părinţi, pentru a susţine o cauză nobilă. Dorim ca aceşti copii să înveţe într-un spaţiu decent. Nu ne dorim să revenim în clădirea din care am fost evacuaţi. Am înţeles că este o clădire cu risc seismic şi am acceptat această evacuare, dar trebuie să ni se ofere o soluţie viabilă, un corp de clădire în zona Copou, şi revenirea la programul de dimineaţă. Nu acceptăm sub nicio formă relocarea într-o zonă industrială a oraşului, la Liceul Tehnologic Dumitru Mangeron, aşa cum se vehiculează. Aceste doleanţe ale noastre vrem să se pună în aplicare imediat. Am dat termen autorităţilor până în data de 1 aprilie 2023 să găsească o soluţie, în aşa fel încât copiii care la ora actuală sunt relocaţi în trei spaţii diferite (n.r. - Căminul Colegiului Pedagogic, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” şi Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”) să înveţe într-un singur corp de clădire, cu program de dimineaţă. Pentru o şcoală sigură, pentru un învăţământ de calitate avem această dorinţă şi vrem ca autorităţile să ne sprijine în acest demers. Acum, că am văzut cum arată şcoala şi că se află sub risc seismic de gradul unu, sub nicio formă nu ne dorim să revenim în acel corp al şcolii până nu se reabilitează”.

 

„Suntem aici pentru că toţi părinţii protestăm în baza măsurilor luate de domnul primar fără acordul părinţilor. Dorim o şcoală în zona Copou, unde copiii noştri să fie în siguranţă, de la cei mici de clase primare, pănă la cei de liceu”, a spus Elena Adumitroaei, mamă a unui elev de la Pedagogic.

„Ne dorim o educaţie adevărată, un astfel de Colegiu care formează viitorii învăţători de mâine. Formatorii de suflete, în primul rând, trebuie să aibă un loc, un spaţiu adecvat învăţării. Am plecat în vacanţă şi ne-am trezit daţi afară din propria noastră casă, unde învăţam şi veneam cu drag pentru a deveni nişte învăţători şi educatori de succes. Acum nu mai avem niciun loc unde să învăţăm, pentru că ne trimit de la o şcoală la alta. Profesorii parcurg kilometri pe zi de la o şcoală la alta, pentru a veni să ne înveţe”, spun elevii de clasa a XII-a.

 

Membrii Asociaţiei Părinţilor, chemaţi la discuţii

 

Membri ai Asociaţiei Părinţilor de la Colegiul Pedagogic au fost chemaţi la discuţii în Primăria Iaşi. Cătălin Leonte a păsărit Primăria Iaşi în timpul discuţiilor cu primarul Mihai Chirica, menţionând că a fost ameninţat de acesta, iar protestarii au început să-l huiduiască pe edilul şef. „Domnul primar probabil ne crede în continuare nişte oameni iresponsabili. Am fost ameninţat că nu ştiu în ce mă bag. Mi s-a transmis că eu folosesc copiii. A pus monopol pe discuţie şi m-a avertizat de faţă cu toţi că principalul duşman sunt eu. A spus că are dovezi că noi suntem politic aici”, spune acesta. Replicile au fost îndreptate şi către directoarea Colegiului Pedagogic, care, după spusele părinţilor, ar fi trebuit că fie alături de aceştia în ziua protestului şi să lupte alături de ei. „La conducerea Colegiului ar trebui să fie un profesor care are curajul să lupte, aşa cum a făcut directoarea de la Liceul Cantemir”, a strigat Cătălin Leonte.

Ce soluţii au fost găsite pentru Colegiul Pedagogic

 

Deşi starea Colegiului este cunoscută de ani de zile, fiind evident pericolul la care se expun elevii şi cadrele didactice, nu a fost găsită niciodată o rezolvare, reabilitarea fiind sarcina Primăriei, proprietară a clădirilor colegiului. Probabil, dacă nu ar fi fost alcătuită acea listă a unităţilor de învăţământ cu risc seismic de gradul unu şi dacă nu ar fi fost urgentată evacuarea elevilor, orele s-ar fi desfăşurat încă în acea clădire. În urma protestului, primarul Mihai Chirica, Inspectorul Şcolar General al ISJ Iaşi, Luciana Antoci, şi directoarea Colegiului Pedagogic, Lăcrămioara Iordăchescu, au oferit declaraţii în ceea ce priveşte desfăşurarea orelor, evacuarea elevilor şi renovarea unităţii de învăţământ, însă nu au existat explicaţii clare privind pericolul la care au fost expuşi elevii până în prezent şi motivele pentru care nu s-a intervenit din timp.

„Am convenit că, pentru moment, soluţia pe care a înaintat-o Inspectoratul Şcolar şi a adoptat-o prin hotărâre de Consiliul de Administraţie al şcolii până la finalul anului şcolar rămâne valabilă. Începând de mâine, copiii se întorc la cursuri, acolo unde au fost relocaţi. Căutăm soluţii pentru a organiza programul de toamnă. Sunt mai multe variante în lucru acum, şi avem un timp de câteva zile să analizăm aceste variante pe care le-am gândit împreună cu părinţii. Este nevoie de un sacrifiu asumat, iar părinţii au înţeles că nu sunt săli disponibile pentru ca orele să se desfăşoare în program de dimineaţă în unităţi de învăţământ din zona Copou”, spune Luciana Antoci, Inspector Şcolar General al ISJ Iaşi. Întrebată de ce elevii au început anul şcolar la Colegiul Pedagogic, fiind ştiută starea clădirii, aceasta a spus că evenimentele seismice din Turcia şi din judeţul Gorj au precipitat lucrurile şi au impus o decizie a Ministerului, care a hotărât ca, în regim de urgenţă, elevii să fie scoşi din clădirile care sunt expertizate tehnic şi se încadrează în risc de grad seismic unu.

 

Ce spune primarul

 

„Ceea ce am putut să văd acum este oarecum o panică a adulţilor, care s-au folosit de copii ca scut. Soluţiile care s-au găsit nu sunt foarte multe, dar presupun timp de aplicare diferit. O parte din învăţământ rămâne relocat în Căminul Colegiului printr-o serie de intervenţii pe care trebuie să le facem noi, Primăria. Adică, din două dormitoare în care stau câte trei elevi, o să spargem un perete despărţitor şi vom face o sală de curs. Pentru asta ne vor trebui aproximativ 7 săli de curs, şi reuşim să ţinem învăţământul primar şi gimnazial împreună. Este însă nevoie de 23 de săli de curs, iar pentru asta este nevoie de o clădire care să dispună de 23 de săli care să corespundă educaţiei”, a precizat primarul Mihai Chirica. După spusele acestuia, pe 3 mai va avea loc depunerea ofertelor pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic şi se preconizează că în doi ani de zile elevii se vor putea întoarce. Luni, la ora 15, oficialii pi reprezentanţii părinţilor se vor întâlni din nou pentru a discuta soluţiile identificate.

Pe 27 februarie 2023 elevii Colegiului Pedagogic au fost evacuaţi din instituţia de învăţământ, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale. 23 de clase, de la a V-a până la a XII-a, au fost relocate în două unităţi şcolare ieşene, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” şi Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”. Clasele primare şi patru clase de liceu (a IX-a) îşi continuă activitatea la Internatul Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu”, în Sala de Lectură. 

Mai multe imagini și VIDEO, găsiți AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri