anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Protezele dentare: igiena riguroasă previne apariţia inflamaţiilor gingivale!

GALERIE
proteze dentare
 • proteze dentare
- +

Dr. Gabriela Ştefan, medic specialist în stomatologie generală, Policlinica „Sf. Maria“ Iaşi:

„Protezele dentare sunt lucrări protetice totale sau parţiale pentru suplinirea dinţilor lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali, şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât înainte. Există două tipuri de proteze dentare: totale şi parţiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi tipul care vi se potriveşte, în funcţie de numărul de dinţi care trebuie înlocuiţi şi de costurile implicate. Ideea unei proteze nu trebuie să vă sperie, mai ales la o anumită vârstă.

Vârsta a treia implică apariţia unor probleme foarte serioase de sănătate legate de dentiţie. Printr-o igienă şi o profilaxie stomatologică precară, dar şi din cauza unor parametri personali fiziologici (de exemplu, paradontoza) poate apărea edentaţia parţială sau totală - adică lipsa dinţilor. Edentaţia totală sau parţială implică o problematică elaborată cu implicaţii în viaţa socială (oamenii se jenează să iasă din casă), asupra alimentaţiei (nu se pot consuma anumite alimente) şi asupra fizionomiei persoanei (buzele se subţiază, obrajii „cad“, se accentuează şanţul dintre maxilare, scade elasticitatea). Renunţarea la alimentele greu de mestecat (fibre, carne, anumite fructe) din cauza lipsei dinţilor şi preferinţa pentru alimente bogate caloric (dulciuri, glucide) poate duce la grave dezechilibre minerale şi la scăderea imunităţii.

De asemenea, trebuie ştiut că dezechilibrele fosfo-calcice frecvent întâlnite la persoanele de vârsta a treia pot duce la apariţia osteoporozei care, împreună cu scăderea tonicităţii musculaturii, îngreunează reuşita tratamentelor protetice. O proteză se va fixa greu pe gingie, motiv pentru care pot apărea frecvent locuri de presiune şi inflamaţii gingivale. În cazul în care acestea devin neplăcute şi rămân netratate, în timp, se poate ajunge la iritaţii şi chiar vegetaţii ale mucoasei gingivale.

Pentru prevenirea locurilor de presiune şi a inflamaţiilor, regula de aur este igiena orală frecventă. Curăţaţi proteza zilnic cu periuţa de dinţi, cu pasta specială de dinţi şi cu tablete de curăţare. Acestea au şi proprietăţi odorizante. Bineînţeles, mulţi dintre pacienţi se întreabă de ce au nevoie de o proteză. Aceasta are, în primul rând, rolul de a înlocui dantura naturală pentru ca pacientul să aibă din nou o viaţă normală.

De asemenea, vă ajută să ascundeţi în societate faptul că aţi rămas fără dantură. În plus, proteza protejează maxilarul de deformări şi malformaţii, menţine structura facială. Pe lângă protezele totale, care se folosesc atunci când dentiţia naturală a dispărut în totalitate, mai există şi protezele parţiale - care diferă datorită materialelor din compoziţie şi a caracteristicilor tehnice.

În cât timp mă voi obişnui cu proteza?

Protezele noi dau o senzaţie de disconfort în primele săptămâni sau chiar luni. Va trebui să vă obişnuiţi să mestecaţi şi să vorbiţi cu proteza. Veţi avea o senzaţie incomodă că proteza stă să cadă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui să susţină proteza. Frecvent are loc creşterea fluxului salivar, senzaţia că limba nu are loc de proteză şi uşoare iritaţii sau ulceraţii. În caz de iritaţie, mergeţi la medicul dentist.

Cât timp rezistă protezele?

După o perioadă de timp, proteza va trebui căptuşită, refăcută sau rebazată, din cauza uzurii normale. Rebazarea înseamnă construcţia unei noi baze, cu păstrarea dinţilor existenţi. În mod normal, cu vârsta, intervin schimbări la nivelul cavităţii bucale. Acestea pot duce la slăbirea protezei, probleme de masticaţie şi iritarea gingiilor. Este bine să mergeţi la control cel puţin o dată pe an.

Succesul pe termen lung al protezei depinde de menţinerea igienei riguroase

► Purtaţi în permanenţă proteza dentară - numai astfel vă veţi putea obişnui cu acel „corp strain“ care vă ocupă cavitatea bucală. Scosul protezei în timpul somnului va îngreuna adaptarea la purtarea ei.
► Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă ale protezei dentare - după curăţarea cu o periuţă de dinţi şi o pastă de dinţi neabrazive, este utilă folosirea unei soluţii dezinfectante şi odorizante formate prin dizolvarea unei tablete speciale în jumătate de pahar cu apă.
► Curăţaţi proteza după fiecare masă şi, o dată pe zi, folosiţi soluţia dezinfectantă. Succesul pe termen lung al protezei depinde de menţinerea igienei riguroase.
► Evitaţi alimentele lipicioase sau tari (nuci, nuga, caramele, chifle tari).
► În timpul vorbitului, limba trebuie să se obişnuiască la condiţiile modificate ale cavităţii bucale. În special sunetele şuierate sună ciudat, însă repetiţa este mama învăţăturii!
► Dacă stabilitatea protezei nu este eficientă (aceasta se balansează sau nu stă fixă pe gingii) este utilă folosirea unei creme adezive speciale. Chiar şi în cazul unor salivaţii abundente, aceste creme pot fi utile. Acestea se găsesc în farmacii şi pot fi sub formă de unguent, pudră adezivă sau pernuţe adezive“.
Recomandări
pentru îngrijirea protezei:
► Întotdeauna manevraţi proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apă. Dacă o scăpaţi, se poate sparge.
► Nu lăsaţi proteza să se usuce. Când nu o purtaţi, ţineţi-o într-o soluţie specială pentru curăţat proteze sau în apă curată. Nu folosiţi apă caldă, pentru că o poate deforma.
► Periajul zilnic al protezei va înlătura resturile alimentare şi placa bacteriană şi va împiedica pătarea acesteia. Proteza poate fi curăţată de medic prin detartraj ultrasonic, însă aceasta nu elimină necesitatea unui periaj zilnic complet.
► Periaţi-vă gingiile, limba şi palatul în fiecare dimineaţă cu o periuţă moale, înainte de fixarea protezei. Astfel veţi stimula circulaţia în ţesuturi şi veţi îndepărta placa bacteriană.
► Dacă proteza se rupe, se sparge, se crapă sau nu mai stă fixă, adresaţi-vă medicului dentist. Nu încercaţi să o reparaţi singur(ă), pentru că se poate distruge definitiv.


La ce folosesc protezele dentare?

Protezele totale sunt formate dintr-un suport flexiplast acrilic de culoarea gingiilor, care se fixează pe gingii. Baza protezei superioare acoperă palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are formă de potcoavă pentru a nu stânjeni limba.
Protezele sunt executate la commandă de un laborator dentar, pe baza amprentei individuale. Medicul dentist va determina care dintre cele 3 tipuri de mai jos vi se potriveşte cel mai bine.
► Proteza totală convenţională: o proteză totală convenţională este montată după extracţia tuturor dinţilor şi vindecarea ţesuturilor.Prima amprentă pentru proteză se poate lua la 5-7 zile de la extraxcţie.
►Proteza totală imediată: O proteză totală imediată se inserează imediat după extracţia dinţilor. (După ce medicul dentist a luat măsurile şi a făcut mulajul maxilarului la o visită anterioară.) Avantajul protezei imediate este că nu vă lasă un timp îndelungat fără dantură, însă dezavantajul este că trebuie recăptuşită la câteva luni după inserţie. Aceasta din cauză că osul se remodelează pe măsură ce se vindecă, iar proteza îşi pierde stabilitatea.
► Proteza parţială: poate fi acrilică (se sprijină pe dinţii vecini cu croşete metalice) sau scheletată. O proteză parţială se sprijină pe un cadru metalic ataşat la dinţii naturali rămaşi. Uneori este necesară restaurarea coronară a dinţilor naturali, pentru a servi ca sprijin pentru proteză. Protezele parţiale constituie o alternativă mobilă a punţilor dentare.

Vorbitul uşor „şuierat“ dispare în timp

►Vorbitul cu proteza dentară este uşor „şuierat“. Nu te îngrijora, o să treacă.
► Citeşte tare, vorbeşte cu prietenii, pentru că exerciţiul duce la perfecţiune.
► În primele două săptămâni, mănâncă doar alimente moi şi mărunţite, care pot fi mestecate cu uşurinţă.
► Încearcă să mesteci alimentele în ambele părţi, astfel încât să nu se balanseze proteza. Atunci când muşti, foloseşte partea laterală a danturii.Proteza totală ,de cele mai multe ori însă se desprinde chiar şi aşa.Nu e nici o tragedie dacă vei folosi de acum doar cuţitul pentru a secţiona alimentele.
► Comportă-te normal, nu te gândi nici o secundă că cineva ar putea observa că porţi proteza. Dacă ai probleme cu fixarea protezei, poţi folosi adezivi speciali care ajută la realizarea unei stabilităţi şi a unei „cimentări“ perfecte. Gândeşte-te mereu că nici un interlocutor nu observă că porţi proteză. Fii destins şi convins că proteza îţi conferă naturaleţe.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.