anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Protipendada liberală a Moldovei a fost ieri la Iași. S-a semnat un angajament civic

GALERIE
protipendada politica1
 • protipendada politica1
- +

Proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară a fost relansat ieri în prezenţa mai multor personalităţi din Iaşi şi din celelalte judeţe ale Moldovei: reprezentanţii universităţilor ieşene, ai consiliilor judeţene din Regiunea de Nord-Est, ai partidelor politice parlamentare, ai conducerii judeţului Iaşi. Astfel, preşedintele CJ, Costel Alexe, s-a aflat în primul rând, flancat de predecesorul său, Maricel Popa, şi de omologul de la Vaslui, Dumitru Buzatu. Din spatele lor a asistat rectorul Universităţii "Al.I. Cuza", Tudorel Toader.

Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Copou şi principalul artizan al proiectului, a trecut în revistă în faţa celor peste o sută de participanţi la reuniunea de ieri avantajele construirii viitoarei instituţii medicale. Dacă, acum, cu cele 130 de paturi disponibiule, IBCV se adresează unei populaţii de peste 4,5 milioane de locuitori, viitorul Institut care va fi construit la Miroslava, în spatele Fabricii de Antibiotice, va avea 300 de locuri. "Lucrăm în condiţii vitrege cauzate de incendiul din 2018 şi de pandemia din 2020-2021", a spus profesorul Tinică. El a adăugat că, din acest an, speră că va putea fi aplicat şi la Iaşi programul de transplant cardiac şi asistării mecanice a circulaţiei sângelui, după ce, la sfârşitul lunii în curs, va fi făcută recepţia lucrărilor de renovare şi a noului bloc operator laolaltă cu secţia de reanimare.

Listele de aşteptare se întind pe 2-3 ani, a spus directorul IBCV, care a pledat pentru necesitatea extinderii spaţiului în care cei aproape 800 de angajaţi ai Institutului Inimii îşi desfăşoară activitatea. Pe aceste liste se află şi cei aproximativ 300 de copii care se nasc într-un an, în Moldova, cu malformaţii congenitale cardiace.

Reuniunea de ieri s-a încheiat cu semnarea simbolică a unui angajament civic de către cei prezenţi. Un document oficial a fost parafat în noiembrie trecut, când Consuiliul Judeţean Iaşi, Consiliul Local Miroslava, IBCV şi Ministerul Sănătăţii au încheiat un parteneriat pentru construirea IRMC până la sfârşitul anului 2026. Finanţarea estimată acum la 350 de milioane de euro ar urma să fie acordată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru asta, va trebui ca proiectul să fie înscris până în primăvara anului viitor în competiţia pentru suma necesară din totalul de 2,44 miliarde de euro alocat în PNRR pentru edificarea de spitale noi. Acest lucru ar putea să se întâmple însă mai repede, respectiv la toamnă, dacă licitaţia de atribuire a contractului de realizare a studiului de fezabilitate (SF) nu va fi contestată, iar câştigătorul va fi anunţat zilele acestea. Termenul de realizare a SF este de patru luni, astfel că documentaţia va fi depusă la toamnă. 

Citește și: A doua încercare e cu noroc? Un nou amplasament pentru „Spitalul Inimii“ de la Miroslava

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.