Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Pot fi asociaţiile între oraşele unor regiuni ale ţării noastre o modalitate de a construi o Românie descentralizată, în lipsa unor acţiuni oficale, altele decât discursurile politicianiste de la Centru? Cred că da, mai ales dacă cei ce le construiesc le înţeleg utilitatea! În primul rând, cred că este vorba de creşterea capacităţii de negociere cu Bucureştiul pe tema proiectelor importante la nivel regional! Vedeţi că am spus Bucureşti, şi nu Bruxelles! Pentru că aşa cum sunt construite UE şi România la ora actuală, autorităţile europene nu pot trece dincolo de voinţa Capitalei naţionale, nici măcar în ceea ce priveşte unele proiecte care ar asigura o coerenţă relaţională la nivel continental.
Ca moldoveni, trăim de mai bine de un secol şi jumătate într-un conflict de interese, între ceea ce crede Bucureştiul că e important la nivel naţional şi ceea ce suntem convinşi noi, locuitorii primei provincii proiectate şi construite în interiorul structurii teritoriale naţionale, că e necesar asigurării măcar a unei minime coerenţe a unui teritoriu ce a fost cândva funcţional - cu nivelele superioare ale sistemului de centralităţi suficient de interconectate pentru a asigura o entropie mai redusă la nivel regional. Din păcate voinţa Capitalei se impune întotdeauna!
Recentrarea teritorială, care a debutat odată cu prima unire, a pus în loc un ecart din ce în ce mai consistent între cele două capitale, iniţial egale, mai ales, din perspectiva forţelor de coeziune regională. Pare că acesta a fost scopul proiectului naţional, cel puţin în primele decenii ale existenţei statului român. Rezultatele nu au întârziat să apară. Deşi ne-am construit în exterior o imagine a unui stat consolidat din punctul de vedere teritorial, la nivelul regiunii, mai ales în cazul Moldovei, logica teritorială de funcţionare nu numai că a fost ignorată, dar a fost şi destructurată în favoarea noii centralităţi naţionale. Consecinţele au fost declasarea Iaşului până la un nivel în care nu a mai reuşit să-şi joace într-o manieră eficientă rolul de centralitate regională, iar forţele teritoriale s-au degradat într-atât, încât Moldova şi-a piedut coerenţa sistemică - fiecare judeţ cu Moldova lui!
Lucrurile nu au stat la fel şi cu teritoriile vestice, ce au intrat în componenţa statului roman acum un secol! Raportul dintre marile oraşe ale Transilvaniei şi ale faţadei occidentale, pe de o parte, şi Bucureşti, au rămas aproximativ aceleaşi. Schimbarea centralităţii şi a reperelor a transformat acest spaţiu, rămas marginal din punctul de vedere al deciziilor politice şi administrative, dintr-o periferie delăsată a Imperiului austro-ungar, într-o periferie relativ prosperă în interiorul României. Mai mult, construcţia metanaraţiunii de confirmare s-a concentrat pe Transilvania, legitimându-ne, astfel, apartenenţa culturală la Europa centrală. Acest fapt a alimentat orgoliul populaţiei din zonă şi a consolidat identitatea regională a locuitorilor structurilor teritoriale vestice, în raport cu locuitorii celorlalte regiuni.
Dacă „Moldova se dezvoltă“ ar fi fost o organizaţie onestă cu regiunea, componenţa ar fi trebuit să fie alta; nu laşi Vasluiul deoparte şi nu poţi pedepsi Bacăul, un oraş ai căror locuitori (poate!) chiar cred în discursul vis-a-vis de autostradă al politicienilor locali, deşi aceştia se află într-o gravă eroare! Până la urmă, poate avem nevoie şi de o autostradă Bacău-Braşov, bineînţeles, după ce ne vom fi construit A7 şi A8, cele două autostrăzi care ar asigura, deopotrivă, coeziunea noastră regională, dar şi relaţia cea mai eficientă cu zona centrală a UE. Nu poţi lăsa deoparte Focşanii şi, mai ales, nu poţi să ignori al doilea oraş moldovenesc - Galaţiul, foarte important în logica (re)construcţiei teritoriale a regiunii noastre, cu portul său fluvio-maritim putând redeveni o interfaţă reală între Moldova şi restul lumii.
Chiar şi cifrele economice ar fi în favoarea noastră, dacă clusterul moldovenesc ar fi fost alcătuit din cele 8 reşedinţe de judeţ. De la 2,3%, cât reprezintă cele şapte municipii (Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Piatra Neamţ, Roman, Botoşani şi Iaşi) în cifra de afaceri a României (3%, împreună cu componentele aglomeraţiilor urbane - cf. topfirme.com), am fi ajuns la 5,1% în cele opt reşedinţe (6% - în aglomeraţiile lor urbane). Poate veţi spune că nu e un salt spectaculos, dar asta reprezintă reflecţia teritorializării imperfecte a datelor statistice la sediul social al firmelor! În comparaţie, Clujul, Timişoara, Aradul şi Oradea contabilizează 8,5% din această cifră şi 10,1%, în aglomeraţiile lor urbane, iar Bucureştii (cu judeţul Ilfov) au 41,5% din cifra de afaceri naţională.
Ca să fim realişti, organizaţiile „Alianţa Vestului“ şi „Moldova se dezvoltă“ nu sunt sunt din aceeaşi poveste, şi nu vorbesc aici neaparat de ecarturile de dezvoltare. Clusterul ce acoperă o parte a Transilvaniei şi faţada vestică a României grupează mari oraşe, capabile să inducă dezvoltare şi coeziune la nivel regional, în timp ce organizaţia noastră pare a avea doar un grad mare de oportunism, încercând parcă să acopere o nişă asemănătoare la est de Carpaţi. Nici componenţa sa nu demonstrează că autorităţile locale au înţeles mare lucru din astfel de asocieri. Iaşul e singurul comparabil cu oraşele celeilalte organizaţii. Suceava e un oraş mai degrabă cu un orgoliu teritorial mult prea accentuat, decât unul cu o forţă teritorială reală. Dar orgolii au şi celelalte capitale judeţene lăsate la o parte!
Într-o perioadă în care spiritele se încing din te miri ce, „Moldova se dezvoltă“ riscă, mai degrabă, să adâncescă faliile inter-judetene, decât să construiască punţi de legătură între structurile subregionale ale unui teritoriu care în prezent pare că nu mai funcţionează - Moldova!
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi
VEDEȚI ȘI:
Cuvinte cheie: + provinciale
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.