anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Provocare uriaşă pentru Primărie! Poate deveni Iașul digitalizat, un „smart city“?

GALERIE
iasi smart city
 • iasi smart city
- +
Eveniment de excepţie la sfârşitul săptămânii: peste 100 de specialişti în IT, comunicare şi domenii conexe s-au întâlnit pentru a vedea ce este de făcut, alături de Primărie, pentru ca Iaşul să îşi dezvolte digitalizarea şi să aducă municipiului titulatura de „Smart city“ („oraş inteligent“). Din păcate, una dintre concluzii a fost aceea că colaborarea cu autorităţile lasă de dorit, deşi implicarea specialiştilor este semnificativă. Cu o comunitate IT şi o societate civilă puternice, la care se adaugă avantajul că Iaşul este unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară, Iaşului nu îi este permis să rateze o astfel de oportunitate. Fără să facă nimic, municipalitatea ieşeană a primit „pe tavă“, de la această comunitate locală, circa 30 de propuneri şi soluţii concrete pentru creşterea capacităţii de transformare digitală a oraşului. Sunt idei care ne vor face viaţa mai uşoară şi mai simplă, cât timp marea noastră majoritate avem un telefon inteligent în mâini. Provocarea Primăriei este de a identifica oportunităţi practice de colaborare prin implementarea proiectelor. Va face Primăria faţă acestei incitante provocări sau vom „bălti“ în continuare la nivelul unui oraş prăfuit, de provincie, la marginea unei Europe tot mai digitalizate?

Iaşul are şansa să deruleze un proces de digitalizare care să-i aducă într-adevăr titulatura de „smart city“ („oraş inteligent“). Cu o comunitate IT şi o societate civilă puternice, la care se adaugă avantajul că Iaşul este unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară, provocarea Primăriei este de a identifica oportunităţi practice de colaborare prin implementarea proiectelor ce sunt propuse din societate, iar acestea nu sunt deloc puţine. Deocamdată, colaborarea lasă de dorit, deşi implicarea specialiştilor este semnificativă. O astfel de concluzie s-a conturat în urma unui eveniment desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Primărie. Peste 100 de specialişti au participat la o conferinţă pe tema digitalizării, principalii organizatori fiind Asociaţia CIVICA şi Codecamp.

Evenimentul a venit şi în contextul în care Primăria a făcut totuşi un pas în încercarea ca Iaşul să devină „un oraş digitalizat“. În ianuarie 2018, municipalitatea a aplicat, şi a fost selectată, în cadrul unui program al Comisiei Europene: „Digital Cities Challenge“. Principalul avantaj constă în faptul că experţi din afara administraţiei locale au lucrat, timp de un an, la strategia digitală a Iaşului, document care urmează să fie făcut public şi care poate constitui un punct de plecare în procesul de digitalizare.

Priorităţi în digitalizarea Iaşului

În opinia experţilor locali şi internaţionali, procesul de digitalizare a Iaşului trebuie să înceapă în patru domenii esenţiale: educaţie, administraţie, sănătate şi infrastructură. Un exemplu de bune practici prezentat în timpul manifestării a vizat AdServio. Principalul serviciu al platformei de management şcolar, înfiinţată la Iaşi în urmă cu 11 ani, constă în catalogul şcolar electronic. În momentul de faţă, există oraşe din ţară care au adoptat soluţia IT pentru toate şcolile din localitate (Alba Iulia), iar altele sunt în curs de implementare. Deşi soluţia a fost dezvoltată la Iaşi, doar circa 10 şcoli din oraşul nostru au adoptat-o (din peste 200 care beneficiază de acest sistem la nivel naţional). Cofondatorul platformei, Alex Holicov, a declarat că la Iaşi există o deschidere în acest sens, dar a sugerat că lucrurile se mişcă greu faţă de alte zone ale ţării. Între timp, AdServio se va extinde în următoarea perioadă în 13 ţări din Europa, inclusiv în Finlanda - ţară cunoscută la nivel global pentru eficienţa sistemului educaţional.

Un alt exemplu este demersul „Code for Romania“, o comunitate care adună tineri profesionişti din ţară, inclusiv din Iaşi, şi care dezvoltă pro bono soluţii IT pentru administraţia locală. În acest sens, comunitatea are deja parteneriate încheiate cu Timişoara şi Cluj, unde vor fi dezvoltate portaluri online în care primăriile vor publica date ce pot fi valorificate atât de antreprenori, cât şi de cetăţeni interesaţi. Primăriile gestionează un volum imens de date, dar acestea sunt, de cele mai multe ori, nepublicate. În intervenţia sa, Bogdan Ivănel, cofondator „Code for Romania“, a subliniat că Iaşul are toate ingredientele pentru a putea crea cu succes un astfel de portal şi a adresat o invitaţie oficială Primăriei Iaşi să adere la program, dar, deocamdată, şefii municipalităţii nu au oferit un răspuns concret. În cadrul evenimentului, au mai fost prezentate şi alte platforme/soluţii IT dezvoltate la Iaşi precum Gemini Cad Systems (industria automotive), GreenSoft (sănătate), Calemis (dezvoltarea culturii antreprenoriale), RubikHub (finanţare pentru startup-uri), Webmagnat (soluţii de automatizări - diverse domenii), Picard (asistent virtual pentru industria bancară), Fablab (spaţiu de coworking), Civic Heroes („un agregator de talente“ bazată pe un sistem de voluntariat), Startup Grind (antreprenoriat) şi Tehnopolis (incubator de afaceri).

Primăria a primit „pe tavă“ propuneri pentru digitalizare

Implicarea voluntară a specialiştilor din IT în încercarea de a produce o schimbare la nivelul administraţiei locale a dat naştere şi unui portal online intitulat iasismartcity.ro. Creat de comunitatea „Iaşi AI“, site-ul trece în revistă situaţia actuală pe fiecare domeniu relevant în parte şi prezintă propuneri pentru implementarea unor noi proiecte astfel încât Iaşul să devină, cu adevărat, un „smart city“.

„Un oraş inteligent este un ecosistem caracterizat prin existenţa unui set de procese parţial digitalizate şi care urmăreşte eficientizarea, prin intermediul soluţiilor IT, a interacţiunilor dintre locuitorii săi, administraţie şi mediul de afaceri local“, spun reprezentanţii comunităţii „Iaşi AI“.

Câteva dintre măsurile propuse de specialiştii din IT: înscrierea online în şcoli, sistem de alertă pentru cetăţeni prin SMS, controlul sistemului de iluminat public prin senzori de prezenţă, camerele video existente să fie dotate cu un sistem care să permită recunoaşterea numerelor de înmatriculare ale maşinilor, semne de circulaţie virtuale care afişează limite de vite­ză, direcţii de mers şi chiar informaţii din trafic direct pe calculatorul maşinii, panouri electronice în staţiile CTP (afişare timpi aşteptare, legături cu alte mijloace etc.), instalarea de stâlpi electrici unde pot fi încărcate trotinete şi biciclete electrice, aspersoare pe axul drumului sau pubele inteligente cu senzori ultrasonici care transmit, regulat, gradul de umplere.

În total, sunt circa 100 de propuneri ale specialiştilor IT care pot fi consultate pe site-ul menţionat mai sus. Printre acestea se numără şi unele aplicaţii de telefon, dar dezvoltarea lor nu revine neapărat în sarcina Primăriei, ci şi a specialiştilor interesaţi din afara administraţiei. Cert este că, la nivel local, mediul IT şi societatea civilă sunt deschise mai mult ca oricând în sprijinirea municipalităţii în procesul de digitalizare, iar ceea ce rămâne de făcut este ca părţile să găsească punţi de colaborare pentru ca proiecte precum cele enumerate mai sus să poată fi dezbătute şi implementate.

„Comunitatea IT reprezintă un real avantaj pentru Iaşi, întrucât aceasta s-a dezvoltat treptat, reuşind să devină o adevărată locomotivă a economiei locale. Municipalitatea ieşeană a primit de la această comunitate aproximativ 30 de propuneri şi soluţii pentru creşterea capacităţii de transformare digitală a oraşului. Ultimii ani reprezintă dovada clară că specialiştii IT s-au integrat perfect în dinamica Iaşului“, a declarat primarul Mihai Chirica, edilul participând, vineri, la o parte dintre discuţii.

Rămâne de văzut dacă şi municipalitatea va putea ţine ritmul cu modul în care actori din societate au ales să se implice în procesul de digitalizare a oraşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.