Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
“Din investigatiile efectuate pâna în prezent, s-a constatat faptul ca în no (...)
citeste totsambata, 21.05.2022
Iaşul are şansa să deruleze un proces de digitalizare care să-i aducă într-adevăr titulatura de „smart city“ („oraş inteligent“). Cu o comunitate IT şi o societate civilă puternice, la care se adaugă avantajul că Iaşul este unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară, provocarea Primăriei este de a identifica oportunităţi practice de colaborare prin implementarea proiectelor ce sunt propuse din societate, iar acestea nu sunt deloc puţine. Deocamdată, colaborarea lasă de dorit, deşi implicarea specialiştilor este semnificativă. O astfel de concluzie s-a conturat în urma unui eveniment desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Primărie. Peste 100 de specialişti au participat la o conferinţă pe tema digitalizării, principalii organizatori fiind Asociaţia CIVICA şi Codecamp.
Evenimentul a venit şi în contextul în care Primăria a făcut totuşi un pas în încercarea ca Iaşul să devină „un oraş digitalizat“. În ianuarie 2018, municipalitatea a aplicat, şi a fost selectată, în cadrul unui program al Comisiei Europene: „Digital Cities Challenge“. Principalul avantaj constă în faptul că experţi din afara administraţiei locale au lucrat, timp de un an, la strategia digitală a Iaşului, document care urmează să fie făcut public şi care poate constitui un punct de plecare în procesul de digitalizare.
Priorităţi în digitalizarea Iaşului
În opinia experţilor locali şi internaţionali, procesul de digitalizare a Iaşului trebuie să înceapă în patru domenii esenţiale: educaţie, administraţie, sănătate şi infrastructură. Un exemplu de bune practici prezentat în timpul manifestării a vizat AdServio. Principalul serviciu al platformei de management şcolar, înfiinţată la Iaşi în urmă cu 11 ani, constă în catalogul şcolar electronic. În momentul de faţă, există oraşe din ţară care au adoptat soluţia IT pentru toate şcolile din localitate (Alba Iulia), iar altele sunt în curs de implementare. Deşi soluţia a fost dezvoltată la Iaşi, doar circa 10 şcoli din oraşul nostru au adoptat-o (din peste 200 care beneficiază de acest sistem la nivel naţional). Cofondatorul platformei, Alex Holicov, a declarat că la Iaşi există o deschidere în acest sens, dar a sugerat că lucrurile se mişcă greu faţă de alte zone ale ţării. Între timp, AdServio se va extinde în următoarea perioadă în 13 ţări din Europa, inclusiv în Finlanda - ţară cunoscută la nivel global pentru eficienţa sistemului educaţional.
Un alt exemplu este demersul „Code for Romania“, o comunitate care adună tineri profesionişti din ţară, inclusiv din Iaşi, şi care dezvoltă pro bono soluţii IT pentru administraţia locală. În acest sens, comunitatea are deja parteneriate încheiate cu Timişoara şi Cluj, unde vor fi dezvoltate portaluri online în care primăriile vor publica date ce pot fi valorificate atât de antreprenori, cât şi de cetăţeni interesaţi. Primăriile gestionează un volum imens de date, dar acestea sunt, de cele mai multe ori, nepublicate. În intervenţia sa, Bogdan Ivănel, cofondator „Code for Romania“, a subliniat că Iaşul are toate ingredientele pentru a putea crea cu succes un astfel de portal şi a adresat o invitaţie oficială Primăriei Iaşi să adere la program, dar, deocamdată, şefii municipalităţii nu au oferit un răspuns concret. În cadrul evenimentului, au mai fost prezentate şi alte platforme/soluţii IT dezvoltate la Iaşi precum Gemini Cad Systems (industria automotive), GreenSoft (sănătate), Calemis (dezvoltarea culturii antreprenoriale), RubikHub (finanţare pentru startup-uri), Webmagnat (soluţii de automatizări - diverse domenii), Picard (asistent virtual pentru industria bancară), Fablab (spaţiu de coworking), Civic Heroes („un agregator de talente“ bazată pe un sistem de voluntariat), Startup Grind (antreprenoriat) şi Tehnopolis (incubator de afaceri).
Primăria a primit „pe tavă“ propuneri pentru digitalizare
Implicarea voluntară a specialiştilor din IT în încercarea de a produce o schimbare la nivelul administraţiei locale a dat naştere şi unui portal online intitulat iasismartcity.ro. Creat de comunitatea „Iaşi AI“, site-ul trece în revistă situaţia actuală pe fiecare domeniu relevant în parte şi prezintă propuneri pentru implementarea unor noi proiecte astfel încât Iaşul să devină, cu adevărat, un „smart city“.
„Un oraş inteligent este un ecosistem caracterizat prin existenţa unui set de procese parţial digitalizate şi care urmăreşte eficientizarea, prin intermediul soluţiilor IT, a interacţiunilor dintre locuitorii săi, administraţie şi mediul de afaceri local“, spun reprezentanţii comunităţii „Iaşi AI“.
Câteva dintre măsurile propuse de specialiştii din IT: înscrierea online în şcoli, sistem de alertă pentru cetăţeni prin SMS, controlul sistemului de iluminat public prin senzori de prezenţă, camerele video existente să fie dotate cu un sistem care să permită recunoaşterea numerelor de înmatriculare ale maşinilor, semne de circulaţie virtuale care afişează limite de viteză, direcţii de mers şi chiar informaţii din trafic direct pe calculatorul maşinii, panouri electronice în staţiile CTP (afişare timpi aşteptare, legături cu alte mijloace etc.), instalarea de stâlpi electrici unde pot fi încărcate trotinete şi biciclete electrice, aspersoare pe axul drumului sau pubele inteligente cu senzori ultrasonici care transmit, regulat, gradul de umplere.
În total, sunt circa 100 de propuneri ale specialiştilor IT care pot fi consultate pe site-ul menţionat mai sus. Printre acestea se numără şi unele aplicaţii de telefon, dar dezvoltarea lor nu revine neapărat în sarcina Primăriei, ci şi a specialiştilor interesaţi din afara administraţiei. Cert este că, la nivel local, mediul IT şi societatea civilă sunt deschise mai mult ca oricând în sprijinirea municipalităţii în procesul de digitalizare, iar ceea ce rămâne de făcut este ca părţile să găsească punţi de colaborare pentru ca proiecte precum cele enumerate mai sus să poată fi dezbătute şi implementate.
„Comunitatea IT reprezintă un real avantaj pentru Iaşi, întrucât aceasta s-a dezvoltat treptat, reuşind să devină o adevărată locomotivă a economiei locale. Municipalitatea ieşeană a primit de la această comunitate aproximativ 30 de propuneri şi soluţii pentru creşterea capacităţii de transformare digitală a oraşului. Ultimii ani reprezintă dovada clară că specialiştii IT s-au integrat perfect în dinamica Iaşului“, a declarat primarul Mihai Chirica, edilul participând, vineri, la o parte dintre discuţii.
Rămâne de văzut dacă şi municipalitatea va putea ţine ritmul cu modul în care actori din societate au ales să se implice în procesul de digitalizare a oraşului.
Cuvinte cheie: + iași smart city, iași digital, primărie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.