LABORATORUL DE ANALIZE

Provocarea instinctului de conservare

joi, 06 februarie 2025, 03:00
1 MIN
 Provocarea instinctului de conservare

Provocați-vă inteligența, nu limitele vieții! Veți afla cu o durere imensă că aceste limite sunt mult mai aproape decât credeți.

În istoria oamenilor s-au întâmplat nenumărate invenții. Foarte probabil multe dintre ele ne vor rămâne necunoscute (încă ne este foarte neclar cum au reușit egiptenii să construiască o piramidă ca cea a lui Keops în doar 10 ani), în ziua de azi cele mai multe sălășluiesc în interiorul mașinăriilor de făcut calcule. La început, privind cu entuziasmul inerent, dar și cu superficialitatea inevitabilă începutului eram cuprinși doar de bucurie. „Am abolit singurătatea”; „am democratizat accesul la informații”, „informația e accesibilă oricui și vom eradica analfabetismul funcțional” și așa mai departe.

În scurt timp însă, unele dintre ele au început să își arate fețele hâde. Și puține au mai multe astfel de fete decât TikTok-ul. Ultima care ni se arată, în toată hidoșenia ei, este ușurința cu care se viralizează pericolul de multe ori cu potențial letal. Să luăm doar ultimul exemplu: „challenge”-ul paracetamolului. Da, mi se pare până la urmă normal. Nu e trecut pe lista drogurilor de risc, adulții în jurul lor îl consumă ca pe bomboane, de ce nu? Este o provocare. Teribilismul, dorința nesecată de „popularitate”, de integrare în grup, atât de acute în creierul adolescentului, sunt „cârligele” cheie care fac aceste „provocări” virale, dar letale.

Pentru un adolescent de 40 de kilograme, mai mult de 8 tablete de paracetamol sunt toxice, îi distrug ficatul. 16 tablete pot aduce moarte. Aproape sigur. Începe și sângerează de peste tot, abdomenul devine tare și foarte dureros, începe să bâiguie în dodii și, într-un timp scurt, intră in comă! Este extrem de dificil de întors printre cei vii și dacă reușește rămâne cu sechele grave care îi nenorocesc toată viață ulterioară. Provocați-vă inteligența, nu limitele vieții! Veți afla cu o durere imensă că aceste limite sunt mult mai aproape decât credeți.

 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și președinte al Asociației Creierului Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii