
„Provocarea Paracetamol” de pe TikTok: ce spun medicii ieșeni? Atenție: efectele pot veni și după două zile!

„Provocarea Paracetamol” circulă în prezent pe rețelele sociale, în special pe TikTok, și presupune ingerarea unei cantități cât mai mari de paracetamol pentru a testa rezistența participanților și a vedea cine petrece cel mai mult timp în spital.
Această practică este extrem de periculoasă, deoarece depășirea dozei zilnice recomandate (3 – 4 g pentru un adult) poate provoca leziuni hepatice ireversibile. Până în acest moment, în Iași nu au fost raportate astfel de cazuri.
„Intoxicația cu paracetamol este o afecțiune gravă, care poate provoca leziuni hepatice severe, evoluând până la insuficiență hepatică și, în cazuri extreme, la deces”, a declarat Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii din Iași.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Având în vedere că paracetamolul este disponibil fără prescripție medicală, accesul facil la acest medicament le permite celor care doresc să participe la această provocare să îl procure cu ușurință.
Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, precizează că intoxicația cu paracetamol este extrem de periculoasă deoarece afectează grav ficatul. Dacă cineva ia o doză prea mare, ficatul nu mai poate procesa substanța și începe să se deterioreze. În cazurile severe, acest lucru poate duce la insuficiență hepatică, adică ficatul nu mai funcționează deloc. Ea subliniază importanța conștientizării în rândul adolescenților și copiilor, deoarece astfel de afecțiuni pot cauza complicații pe termen lung sau chiar pe viață. În cazurile grave, poate fi necesar un transplant hepatic (ficat), deoarece toxicitatea paracetamolului în doze mari este ireversibilă.
Simptomele supradozajului cu paracetamol variază în funcție de cantitatea ingerată și de starea de sănătate a persoanei. Acestea pot apărea în decurs de 48 de ore și pot fi aproape inexistente sau, dimpotrivă, pot include greață, vărsături și dureri abdominale. În cazurile severe, ficatul este afectat, iar pielea poate căpăta o nuanță gălbuie (icter), semn al unei disfuncții hepatice.
Publicitate și alte recomandări video