Provocările de a fi medic în mediul rural. „Trebuie să fi sigur pe ceea ce faci pentru că ești singur”
Dragoș Hoescu este medic de familie în mediul rural care lucrează din 2015 în comuna Bălțați din județul Iași, unde are grijă de sănătatea a 3.000 de oameni. În paralel, face și gărzi la Centrul de Permanență de la Deleni. A terminat Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași în anul 2009.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 36
La rezidențiat a ales medicina de familie, deși la acea vreme nu era căutată și nici apreciată de absolvenți. Și-a dorit această specialitate din perspectiva de a găsi mai repede un loc de muncă. Pe perioada rezidențiatului a lucrat în Spitalele „Sf. Spiridon” și „Sf.Maria”.
În timp ce alți medici de familie vor să profeseze doar la oraș, Dragoș Hoescu nu ar pleca de lângă pacienții lui de la Bălțați.
După terminarea rezidențiatului și-a căutat un post de medic de familie. Dorea să profeseze la țară deoarece considera că oamenii de acolo sunt mai respectuoși, mai apropiași de natură și mai empatici. A aflat de la o colegă că în comuna Bălțați medicul vrea să se pensioneze și caută pe cineva să preia praxisul.
„Am mers la Bălțați și m-am întâlnit cu medicul de acolo. Acesta m-a întrebat ce am de gând să fac și i-am spus că intenționez, dacă va fi posibil, să profesez ca medic de familie în comună. În perspectiva de a prelua praxisul am fost angajat de acel medic. Aceasta este procedura. Medicul care iese la pensie vorbește cu cel care va prelua pacienții, îl angajează și îi vinde praxisul. A fost greu deoarece a trebuit să fac credit în bancă pentru a putea cumpăra acel praxis. Pentru un medic care a terminat rezidențiatul și nu are serviciu este foarte greu acest lucru, deoarece banca consideră că acesta nu poate prezenta o garanție și îi refuză finanțarea. Din acest motiv, al lipsei finanțării, am intrat foarte greu în sistem”, a povestit dr. Dragoș Hoescu.
La oraș ar fi fost mai ușor, dar la Bălțați a avut sprijinul autorităților locale
Acesta recunoaște că i-ar fi fost mai ușor să profeseze la oraș deoarece naveta este mai simplă și există posibilitatea direcționării mai ușoare a pacienților spre alte specialități medicale, atunci când este necesar.
Dr. Dragoș Hoescu a spus că extrem de important în deschiderea cabinetului a fost și sprijinul autorității locale. Primarul din Bălțați i-a pus la dispoziție un spațiu pe care să îl închirieze pentru a-și desfășura activitatea.
„În mediul rural trebuie să fi sigur pe ceea ce faci pentru că ești singur. Aici te întâlnești adesea cu situația când descoperi că pacientul are nevoie și de consult la un alt specialist, îl trimiți acolo și el nu se duce. Consideră poate că e prea departe să se ducă la oraș la specialistul recomandat ori poate nu are bani de transport și atunci spune ”ori mă tratați dumneavoastră ori plec acasă”. La oraș suni repede un coleg care îl va primi pe pacientul tău și lucrurile decurg mai ușor”, a spus dr. Dragoș Hoescu.
De când a venit la Bălțați medicul s-a implicat în viața comunității și a dorit să facă profilaxie. I-a fost greu la început deoarece unii localnici nu aveau încredere în el, ci în sfaturile unora din sat, pe care îi știau de o viață și care le spuneau cum să se trateze. Dar dr. Dragoș Hoescu nu a renunțat și în timp a căpătat încrederea tuturor, iar la ora actuală se poate mândri cu faptul că a reușit să reducă incidența evenimentelor cardiovasculare precum AVC sau infarctul miocardic în comună.
„Am avut un caz cu un infarct. A venit un pacient pe care l-am consultat. Am bănuit că este un eveniment cardiovascular și i-am spus că trebuie să meargă la Iași. Nu prea voia să se ducă. I-am explicat că este o problemă la inimă, nu am vrut să îi spun că este un infarct să nu îl sperii, că ar fi bine să meargă la UPU să facă un EKG. I-am chemat ambulanța și l-am trimis la Iași. Când a ajuns la spital, medicii de acolo au confirmat diagnosticul meu. A fost băgat direct în sală și a fost stentat. Pacientul meu este astăzi în viață pentru că l-am diagnosticat corect și l-am trimis în timp util la un spital de specialitate. Acest lucru este cel mai important pentru mine, dincolo de orele cu naveta, oboseala, foarte multe consultații, birocrație”, a punctat dr. Dragoș Hoescu.
Publicitate și alte recomandări video