Provocatorii de la slujba Cuvioasei Parascheva erau sectanți? Mitropolia - "Nu erau parte din Biserica Ortodoxă"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

De astăzi, accesul la racla Sfintei Parascheva este fără restricţii

Provocatorii de la slujba Cuvioasei Parascheva erau sectanți? Mitropolia - "Nu erau parte din Biserica Ortodoxă"

GALERIE
sectanti
  • sectanti
- +

Începând de astăzi, se ridică restricţiile cu privire la închinarea la moaştele Cuvioasei Paraschiva, creştinii din afara Iaşului având posibilitatea să vină în pelerinaj la Iaşi. În acest context, se vehiculează că un număr mare de pelerini vor sosi la Iaşi, fiind şi început de weekend. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei subliniază că sunt pregătiţi să primească şi un număr mare de persoane, deşi nu există încă certitudinea că acest lucru s-ar putea întâmpla. Totodată, subliniază că există posibilitatea de a scoate din nou racla în cazul în care rândul de pelerini nu va putea fi gestionat în curtea Mitropoliei.

"Există această discuţie cu privire la ce se va întâmpla. Nu putem anticipa şi nu ştim dacă vor fi mai mulţi sau mai puţini pelerini, dar noi ne pregătim pentru mai mulţi. Este bine să fii pregătit pentru un aflux mai mare de pelerini decât să fii luat pe neaşteptate. Dacă va fi un aflux foate mare este clar că nu poate fi gestionat rândul, însă cel puţin în curtea şi în catedrală poate fi gestionat un număr mare. Ar trebui să fie pelerini de ordinul miilor pentru a fi scoasă din nou racla, anunţând autorităţile", a subliniat pr. Constatin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.

În ceea ce priveşte incidentele de pe data de 14 octombrie, Constantin Stuzu afirmă că acestea au fost unele izolate, majoritatea credincioşilor dând dovadă de credinţă şi evlavie. "Ca o concluzie cu privire la ceea ce s-a întâmplat, aş încerca să văd partea bună, partea frumoasă, partea folositoare a sărbătorii care a avut loc ieri (n.r. 14 octombrie). Partea bună şi frumoasă o reprezintă aceşti credincioşi, pelerini, în majoritatea loc covârşitoare oameni care au venit cu credinţă, cu evlavie, cu o cuminţenie înţeleaptă, oameni care oricând ar putea să ne fie tuturor model în ceea ce priveşte viaţa duhovnicească. Partea folositoare o putem extrage făcând o evaluare serioasă, o analiză temeinică a ceea ce s-a întâmplat mai puţin plăcut. Mă refer nu doar la cele câteva incidente de ieri, ci la toată situaţia din această perioadă. Este clar că şi noi, conducerea Bisericii, autorităţile şi credincioşii trebuie să reflectăm asupra a ceea ce s-a întâmplat şi să vedem ce putem schimba pe viitor, pe de o parte în viaţa noastră, pe de altă parte în dialogul cu ceilalţi astfel încât să evităm astfel de situaţii şi să găsim cea mai bună formulă care să fie în sprijinul şi în folosul tuturor."

Totodată, Biserica se delimtează de afirmaţiile avocatei Diana Ivanovici, care ar fi declarat că a negociat cu reprezentanţii Bisericii intrarea la racla cu moaştele Cuvioasei. "Nu avem absolut nicio legătură cu astfel de negocieri. Am văzut ce se vehicula. Racla Sfintei nu a fost scoasă nici la presiunea cuiva şi nici prin negociere cu cineva, ci a fost o decizie a Mitropoliei în conformitate cu ceea ce Mitropolia a făcut şi în anii din urmă". Totodată, cu privire la persoanele care au creat probleme în cursul zilei de ieri, Constantin Sturzu a afirmat: "Din păcate, au fost mulţi care au venit să provoace. Au fost persoane pe care le-am identificat ca nefiind parte din Biserica Ortodoxă şi care au venit să creeze, din păcate, nu doar un moment neplăcut, ci să umbrească însăşi Sărbătoarea Sfintei. Să-şi facă un rechizitoriu foarte serios, să-şi cerceteze conştiinţa aceste persoane şi să vadă dacă aici a fost vorba de credinţă sau despre altceva". 

Citește și: Cum a încercat un grup de olteni din Dolj să dea peste cap slujba de la Mitropolie. Ce spune primarul

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.