Proxenetul ieșean Costache Raj a fost capturat în Italia

joi, 11 iulie 2024, 11:41
3 MIN
 Proxenetul ieșean Costache Raj a fost capturat în Italia

Ieșeanul Costache Raj, liderul unei bande infracționale specializată în prostituție, fost arestat la Roma.

Românul de 44 de ani, cunoscut drept „șeful șefilor”, era căutat în baza unui mandat european de arestare deoarece are de executat nouă ani și opt luni de închisoare pentru trafic de persoane. Polițiștii italieni au destructurat o amplă rețea de prostituție cu ramificații în mai multe țări.

De ce este acuzat Costache Raj?

Exploatatorii aparținând unor bande albaneze conduceau zonele de prostituție, iar complicii lor români se ocupau de fete. Adesea doar minore, cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani, precum cele salvate de poliție în timpul unei operațiuni a Brigăzii Mobile care a dus la arestarea lui Costache Raj, un proxenet român în vârstă de 44 de ani, scrie publicația Corriere Della Sera. Acesta era urmărit internațional pentru a executa o pedeapsă de nouă ani și opt luni de închisoare pentru trafic de persoane, exploatarea prostituției și asociere criminală. Bărbatul a fost depistat și reținut de agenți, în cadrul serviciului SIRENE de căutare a fugarilor în Europa, chiar în momentul în care verifica fetele.

Costache Raj este condamnat la 11 ani de închisoare

Acesta era în posesia unui document de identitate fals și este acuzat acum că a obligat cel puțin două minore să se prostitueze la Roma între 2015 și 2016. Românul În anii anteriori, patronul a fost condamnat la unsprezece ani de închisoare în țara sa de origine pentru aceleași infracțiuni. Potrivit site-urilor de știri din România, o altă sentință împotriva sa fusese anulată din cauza unui viciu de formă în timpul audierilor. Costache Raj este un personaj cunoscut autorităților, tocmai din cauza călătoriilor sale constante cu Italia, și cu Roma în special, unde, potrivit acuzării, trimitea numeroase fete, unele dintre ele chiar minore, recrutate din cluburile din provincia Iași.

Citiți și:

Potrivit unor mărturii, erau fete amenințate cu pistolul de către membrii bandei sale, precum și bătute, violate și avertizate că, dacă refuză să se prostitueze, vor ajunge într-un scaun cu rotile. Potrivit poliției, bărbatul în vârstă de 44 de ani, poreclit „Beleaua”, aflat la Roma oficial ca muncitor de mai mulți ani, a pus la punct „o asociație infracțională organizată cu alte persoane, care, între 2011 și mai 2016, s-au ocupat de recrutarea, transportul, cazarea și exploatarea sexuală (obligarea la prostituție) în România și în străinătate (Italia), a mai multor victime (adulți și minori) provenind din familii defavorizate, cu un nivel scăzut de educație, sărace și vulnerabile”.

Costache Raj promitea locuri de muncă decente

După cum reiese din relatările victimelor, colectate atât de autoritățile române, cât și de cele italiene, fetelor li se ofereau locuri de muncă ca îngrijitoare de bătrâni. Odată ajunse la Roma, însă, erau duse în apartamente împreună cu alte femei, deposedate de actele de identitate și obligate, cu bătăi, amenințări și violențe, să se prostitueze. Unele ajungeau să câștige 20.000 de euro pe lună, care ajungeau în buzunarele exploatatorilor, în timp ce altele erau obligate să câștige cel puțin 800 de euro pe zi.

Potrivit poliției, Costache „a exploatat sexual și a controlat o minoră (în vârstă de 16 ani la momentul recrutării), obligând-o să se prostitueze între februarie 2015 și mai 2016. Între august și octombrie 2015, subiectul a recrutat și transportat o minoră (17 ani la momentul recrutării) în scopul exploatării sexuale a acesteia, obligând-o să se prostitueze’. „Șeful șefilor” a mai fost reținut în 2016, însă a reușit să scape, mai scrie sursa citată.

SURSA: stiridiaspora.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii