Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

Observăm că se spune "ca nişte oi" dar, ulterior, se vorbeşte de "lupi", iar nu se spune ceva de genul "ca nişte lupi". "Oile" au ca model bunătatea absolută a "Mielului lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii" (Ioan 1, 29). Creştinul tinde, aşadar, continuu către această asemănare cu Dumnezeu. Lupul e însă imaginea diavolului ce nu-şi mai schimbă condiţia. În rugăciunea a doua de dinainte de Împărtăşanie a Sfântului Ioan Gură de Aur, se spune: "ca nu cumva, rămâ­nând de­parte prea multă vreme de împărtă­şirea Ta, să fiu prins de lupul cel înţe­le­gător". "Înţelegător" nu în sensul că ar da dovadă de vreo înţelegere faţă de noi, că ne-ar menaja vreodată, ci în sensul de "cugetător", de fiinţă care, în mod conştient şi liber, alege să facă rău. De altfel, în unele cărţi de rugăciune se foloseşte, mai nou, formula "lupul cel nevăzut".

Mai greu de înţeles este partea a doua a îndemnului lui Hristos către ucenici. Textul poate fi chiar scandalos pentru cei ce asociază imaginea şarpelui exclusiv cu cea a satanei. "Nevinovaţi ca porumbeii" mai pricepem noi că putem fi. Dar "înţelepţi ca şerpii"... chiar aşa? Da, textul este fără echivoc. Iată cum apare, de-a lungul timpului, tipărit în limba română. Biblia din 1688: "Iată, Eu trimiţu pre voi ca oile în mijlocul lupilor; deci fiţi înţelepţi ca şerpii şi întregi ca porumbii". Biblia din 1914: "Iată, Eu vă trimit pre voi ca oile în mijlocul lupilor; deci fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii". Biblia din 2008: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii". Deşi în alte părţi ale acestui verset se pot constata modificări, nu s-a modificat în nici o variantă sintagma "înţelepţi ca şerpii".

Evident, Domnul nu ne cere să fim înţelepţi ca diavolul. Altminteri, ar fi spus să "fiţi înţelepţi ca şarpele". Folosind pluralul, e clar că se face trimitere la aceste reptile târâtoare. Sfântul Cuvios Ambrozie de la Optina ne desluşeşte înţelesul acestei comparaţii: "Înţelepciunea şarpelui constă, după tâlcuitori, în faptul că, atunci când baţi un şarpe, acesta îşi fereşte mai ales capul de la lovituri. Tot aşa şi creştinul, în necazuri şi în situaţii dificile, trebuie să-şi păzească mai ales credinţa. Înţelepciunea şarpelui mai înseamnă şi aceasta: atunci când vrea să-şi lepede pielea cea veche, se strecoară printr-o crăpătură strâmtă, deoarece altfel nu şi-ar putea-o lepăda; aşa şi creştinul, dacă vrea să se despartă de omul cel vechi, trebuie să meargă pe calea cea îngustă, după învăţătura evanghelică. Iar blândeţea porumbelului înseamnă nerăutatea şi iertarea în supărări sau necazuri şi în altele de acelaşi fel" (Filocalia de la Optina, Editura Egumeniţa, Galaţi, 2009, p. 91). Un alt aspect pe care-l putem învăţa de la şarpe este acela de a ne feri capul de pericole - cu trimitere la paza minţii noastre (trezvie). Sau de a ne coborî, prin rugăciune, mintea în inimă, după cum şarpele se încolăceşte şi îşi pune capul în mijloc, spre a-l proteja.

Nu putem să nu adăugăm faptul că Mântuitorul face, totuşi, referire la "şarpe" (la singular) atunci când proroceşte Răstignirea Sa: "după cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să Se înalţe Fiul Omului" (Ioan 3, 14). E acesta şi un simbol al asumării firii omeneşti de după căderea din Rai (survenită în urma ispitirii de către şarpele numit "răutatea cea veche"). Şarpele este însă de aramă, nu este viu, nu ucide. Adică Domnul asumă urmările păcatului, dar păcatul nu este lucrător în El. Dimpotrivă, dă viaţă tuturor celor ce privesc (se "reorientează" - adică, se pocăiesc) spre acest "şarpe de aramă" (v. Numerii 21, 6-9).

Interesant este faptul că termenul din greacă, fronimoi, tradus prin înţelepciune la Matei (10, 16), mai are şi alte sensuri, cum ar fi prudenţă sau grijă. De altfel, într-o variantă a Evangheliei după Matei publicată de Editura Curtea Veche în 2009, găsim formula: "Fiţi, dar, chibzuiţi ca şerpii şi nestricaţi ca porumbeii". Prudenţa sau înţelepciunea şerpilor nu are nimic în comun, în context evanghelic, cu frica sau cu slugărnicia. După cum nici blândeţea porumbeilor nu trebuie confundată cu naivitatea sau credulitatea. Şi atunci, şi acum, problematică este doar situaţia "lupilor în piei de oaie" (cf. Matei 7, 15), precum şi a celor care tot sucesc versetele biblice până ajung a crede că trebuie să fie... înţelepţi ca porumbeii şi blânzi ca şerpii!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.