anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

Cum s-au împărţit, pe partide, banii pentru amendamentele depuse la bugetul local?

PSD-19%, PNL-25%, USR-56%. Așa s-au împărțit banii de amendamente la bugetul Iașului. Este suficient?

GALERIE
sedintaCL-Iasi
 • sedintaCL-Iasi
- +

În ciuda faptului că, pentru cele 28 de amendamente depuse în total, mai mult de jumătate din banii alocaţi s-au dus pe propunerile USR, consilierii acesteia nu au votat bugetul. Nici aleşii locali ai PSD nu l-au votat: au invocat neseriozitatea PNL. Ce cuprind cele 28 de amendamente aduse bugetului local pe 2022, adoptat în final de majoritatea PNL-PMP?

Bugetul local al Iaşului a suferit modificări în lista de investiţii odată cu aprobarea de către Consiliul Local (CL). Plenul a dat undă verde la aproape 30 de amendamente depuse de consilieri, dintre cele peste 170 propuse. Valoarea lor se apropie de 8 milioane lei, sumă care completează cheltuielile prevăzute de executivul Primăriei, din venituri proprii, până la concurenţa sumei de 150 milioane lei. Cu toate că au fost aprobate şi amendamente de la USR şi PSD, reprezentanţii celor două partide nu au votat bugetul în integralitatea lui.

Amintim că bugetul Iaşului a fost aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, după aproape 10 ore de dezbateri, un record în istoria CL.

Lista integrală a amendamentelor aprobate poate fi consultată AICI.

Cele 28 de amendamente depuse de către partide însumează 7,7 milioane lei. Din această sumă, propunerile USR reprezintă 56%, ale PNL şi PMP 25%, în timp ce la PSD ponderea a fost 19%.

Amendamentele cu cele mai mari valori au aparţinut USR

Una dintre propuneri a vizat crearea unui fond de bugetare participativă de 2 milioane lei: Primăria va lansa o competiţie de proiecte comunitare la care se poate înscrie orice ieşean, iar cele mai bune idei, selectate prin vot public, vor fi finanţate în limita fondului. Amendamentul a fost propus de USR, dar a existat o înţelegere transpartinică pentru aprobarea propunerii.

Tot o alocare de 2 milioane lei, la propunerea USR, a fost decisă pentru suplimentarea capitolului bugetar dedicat sportului cu scopul de a fi finanţată echipa de rugby.

Consilierii USR au avut alte 10 amendamente aprobate, cu alocări de maximum 100.000 lei fiecare, iar printre acestea s-au numărat: montarea unui semafor (intersecţie str. Fermei - Vişan), actualizarea Planului Urbanistic General, realizarea unui regulament pentru parcări, proiectarea unor străzi şi altele. Chiar dacă au avut astfel de propuneri acceptate de plen, consilierii USR au votat împotriva bugetului în ansamblul său.

Liderul de grup Răzvan Timoficiuc a explicat ieri că amendamentele USR care ar fi schimbat pe fond bugetul de investiţii al Primăriei au fost respinse pe bandă rulantă de către plen: USR a avut, în total, 96 de amendamente în valoare de 100 milioane lei. Timofciuc a susţinut că propunerile lor ar fi determinat fluidizarea traficului, construirea de parcări, transport alternativ sau investiţii în şcoli.

„Cred că este un gest de responsabilitate politică să votezi proiectele, respectiv amendamentele care sunt benefice pentru ieşeni. USR Iaşi face opoziţie constructivă. Bugetul, în ansamblu, denotă lipsa de viziune a Primăriei şi ar fi putut fi îmbunătăţit cu adevărat dacă ar fi existat o reală dezbatere publică”, a comentat liderul de grup al USR.

PSD s-a axat pe investiţii la şcoli

Cu cele mai multe amendamente aprobate în plen (16 din 28), PSD s-a abţinut la votul pe buget. Printre propunerile social-democraţilor s-au numărat în special investiţii la şcoli şi grădiniţe.

Alte propuneri acceptate de plen au vizat realizarea unui bust al lui Iuliu Maniu, elaborarea unui studiu de soluţii pentru intersecţia de la Granit şi finanţarea echipei de handbal feminin.

Liderul de grup Bogdan Crucianu a declarat că unul dintre motivele pentru care PSD s-a abţinut la vot constă în faptul că amendamentele lor care au fost aprobate au avut valorile cele mai mici. În al doilea rând, a adăugat acesta, concepţia generală a bugetului este una fundamental greşită, fiind alocate foarte multe sume pentru secţiunea de funcţionare, în detrimentul dezvoltării.

„Anul trecut ne-au fost aprobate o mulţime de amendamente, dar care nu au fost puse în aplicare decât într-o proporţie de o cincime, astfel că nu aveam garanţia, nici anul acesta, că amendamentele noastre aprobate vor avea şi o finalitate, urmând ca ieşenii să se bucure şi să beneficieze de pe urma acestora”, a completat liderul de grup al PSD.

PNL a depus amendamente la comun cu PMP

În CL funcţionează o alianţă PNL-PMP care, cu ajutorul viceprimarului Cezar Baciu (exclus din USR), deţine majoritatea necesară pentru aprobarea celor mai multe proiecte de hotărâre, inclusiv bugetul anual. Reprezentanţii celor două partide au propus amendamente precum: digitalizarea servicilor publice, investiţii la şcoli, actualizarea registrului spaţii verzi, studii pentru parcări şi un concurs de soluţii pentru amenajarea Pieţei Agroindustriale Hala Centrală.

Toate propunerile PNL-PMP au fost aprobate în unanimitate.

„Despre USR, ştiam dinainte că nu vor aproba bugetul, singura oarecum surpriză fiind că nu s-au abţinut, cum au făcut anul trecut, ci au votat împotrivă. De la PSD însă am avut speranţe că ar putea vota bugetul, mai ales că în urma întâlnirii cu consilierii PSD a fost agreat un mare număr de amendamente depuse ei care să fie aprobate în această perspectivă”, a comentat Ciprian Bostan, lider de grup al PNL.

În cazul ambelor formaţiuni, a continuat liberalul, a contat mai mult ordinul politic de la partid decât bugetul în sine.

VEDEȚI ȘI:

VIDEO: Momente teatrale: Intrare studiată, cu eșarfa tricoloră, a primarului la ședința de consiliu - AICI

Comparaţie detaliată între banii Iaşului, Clujului, Timişoarei şi Oradei - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.