Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PSD câştigă alegerile, PNL face guvernul. Votul de ieri a adus şi o surpriză imensă!

GALERIE
Ciolacu and Orban
  • Ciolacu and Orban
- +

După numărarea a peste 94% din voturi, social-democraţii se prefigurau azi-noapte, la ora 02.30, drept câştigători ai alegerilor parlamentare. PNL are însă un avantaj strategic: preşedintele Iohannis este cel care desemnează propunerea de premier, iar USR PLUS, a treia forţă politică din ţară, pare un aliat natural pentru liberali. AUR, un partid anti-sistem, cu accente legionare, este surpriza scrutinul de ieri. PMP şi Pro România aşteptau un miracol pentru a accede în Parlament.

 

PSD se îndrepta azi-noapte, în jurul orei 02.30, spre o victorie clară în alegerile parlamentare, puţin scontată de sondajele de opinie dinaintea votului. Potrivit datelor Biroul Electoral Central, după numărarea a circa 94 la sută din voturi, adică a peste 5,2 milioane de voturi, PSD conducea cu 30,37%, urmat de PNL – 25,42% şi USR-PLUS cu 14,77%. În Parlament vor mai intra în mod aproape sigur AUR (8,7%) şi UDMR (6,4%). PMP (4,7%) şi Pro România (4,2%) aşteptau un miracol pentru a trece pragul de 5% necesar accederii în viitorul legislativ. De precizat că singurul exit-poll realizat ieri indica procente foarte apropiate între PSD şi PNL şi un scor mai mare pentru USR-PLUS.

Potrivit Constituţiei, preşedintele „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritate absolută în parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în parlament”. Cum, în acest caz, niciun partid nu a obţinut 50 plus 1 din totalul voturilor, Iohannis va propune, cel mai probabil, un premier din partea PNL, partid care, spre deosebire de PSD, are mai multe variante de a strânge o majoritate parlamentară.

Orban vrea majoritate cu USR-PLUS, UDMR şi, eventual, PMP

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, aseară, după anunţarea exit-poll-ului, că rezultatul alegerilor va fi cunoscut doar după numărarea tuturor voturilor, în rezultatele cercetărilor sociologice nefiind incluse voturile exprimate până la închiderea urnelor şi nici cele din Diaspora. “PNL consideră că este câştigătorul acestor alegeri”, a declarat Orban. Premierul a precizat că încă nu au început negocierile cu celelalte partide, însă după cum arată rezultatele exit-poll poate fi formată o majoritate parlamentară cu USR-PLUS, UDMR şi PMP. Liderul liberalilor a adăugat că Parlamentul nou, rezultat în urma alegerilor, se va întruni pe 21-22 decembrie şi speră ca într-un timp cât mai scurt, după depunerea jurământului de către aleşi, să se poată ajunge la prezentarea unei formule de guvernare şi un program de guvernare.

Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, consideră că faptul că PSD este pe primul loc, potrivit exit-poll-ului, înseamnă că românii au dat un vot împotriva Guvernului PNL. El a anunţat că PSD are mai multe variante de premier, iar posibile propuneri sunt Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu, Mihai Tudose şi mai nou Alexandru Rafila.

Copreşedintele Alianţei USR-PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, după anunţarea rezultatelor de la exit-poll, că alegătorii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur Guvernul şi vom avea un guvern de coaliţie. Cioloş a afirmat că USR-PLUS este o forţă politică matură.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a postat, duminică noapte, un mesaj pe Facebook, în care mulţumeşte tuturor celor care i-au fost alături în acest proiect. “Acum este timpul pentru familie, pentru prieteni adevăraţi, noi proiecte şi noi provocări”, afirmă Ponta, după ce rezultatele parţiale ale alegerilor indicau că Pro România nu va atinge probabil pragul electoral pentru intrarea în Parlament.

AUR nu vrea la guvernare

Co-preşedintele partidului AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor) George Simion a declarat, aseară, că formaţiunea a obţinut peste cele 500.000 de voturi pe care şi-a propus să le întrunească şi care ar trebui să le asigurea intrarea în Parlament. “Nu o să vă dezamăgim, nu o să trădăm, nu o să intrăm în niciuna din variante în vreo coaliţie de guvernare. Suntem oamenii faptelor, suntem oamenii care am promis că nu vedem nicio diferenţă între partidele lui Klaus Iohannis şi partidele lui Marcel Ciolacu”, a spus el. Simion a menţionat că AUR este “o forţă nouă”. “Nu suntem extremişti, dar suntem radicali, radicali faţă de sistemul care ne-a distrus speranţa la viaţă în România în ultimii 30 de ani”, a susţinut el.

Cea mai slabă prezenţă la parlamentare de după Revoluţie

Peste 5,7 milioane de români au votat ieri, până la ora 21:00, la alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă o prezenţă de 31,84 %. Este cea mai mică prezenţă consemnată la scrutinul general după Revoluţie.

Prezenţa în mediul urban a fost considerabil mai mare decât în mediul rural, diferenţa fiind de aproape 500.000 de alegători.

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost 39,49%, ceea ce reprezintă 7.212.022 alegători

Peste 264.000 de cetăţeni români au votat în străinătate, până duminică, în jurul orei 23,00 (ora României). Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, 21.329 dintre aceste voturi au fost exprimate prin corespondenţă.

Cine este Alianţa pentru Unirea Românilor, surpriza alegerilor

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), care potrivit rezultatelor exit-poll şi rezultatelor parţiale va intra în Parlament, trecând pragul electoral de 5%, este un partid înfiinţat în toamna anului trecut de George Simion (FOTO JOS), fondator al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, care militează pentru unirea cu Republica Moldova. În 2015 el a fost reţinut şi expulzat din Republica Moldova, având o interdicţie de 5 ani de a intra în această ţară. Partidul se defineşte ca fiind “de dreapta, conservator, patriot şi unionist”.

George Simion a candidat anul trecut ca independent la alegerile europarlamentare, sub sloganul “România Mare în Europa”. Din conducerea AUR face parte, ca preşedinte al Senatului, filosoful şi scriitorul Sorin Lavric. Unul dintre membrii AUR este actorul Mircea Diaconu, fost europarlamentar. Partidul îşi asumă valori precum familia, patria, credinţa, libertatea şi are printre susţinătorii activi organizaţii neo-legionare cum ar fi Frăţia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruintă, condusă de Dan Ciprian Grăjdeanu.

AUR a organizat în toamnă proteste anti-mască, în Bucureşti, contestând, totodată, şi celelalte măsuri luate de Guvern în perioada crizei COVID-19. Susţinătorii AUR au protestat faţă de intezicerea pelerinajelor de Sf. Parascheva şi Sf. Andrei. De asemenea, AUR a organizat un marş electoral de 1 Decembrie, la Alba Iulia, unde mai multe persoane au fost amendate pentru nerespectarea regulilor stabilite de guvern în contextul crizei COVID-19. Anul trecut, George Simion alături de reprezentanţi ai mai multor organizaţii neo-legionare a fost în centrul scandalului de la Valea Uzului, unde aceştia au rupt poarta cimitirului închis de autorităţile UDMR.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri