Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PSD, după Liviu Dragnea: Pocăiri şi porcăiri

GALERIE
Dancila
  • Dancila
- +

Dăncilă a trecut la „decapitări“ în tabăra Dragnea. Olguţa Vasilescu şi Codrin Ştefănescu sunt primele victim. Mai mulţi baroni susţin că au înţeles mesajul electoratului, vorbesc despre „noul PSD“, dar cuvintele au rămas la fel de „grele“.

Liderii social-democraţi s-au reunit aseară în Comitetul Executiv, la sediul din Băneasa, într-o şedinţă tensionată, care s-a lungit mai mult de şase ore. Scopul nedeclarat al întâlnirii a fost înlocuirea oamenilor oamenilor fideli lui Dragnea din conducerea partidului şi strategia PSD pentru următoarea perioadă. De asemenea, pesediştii au discutat despre soluţiile pentru menţinerea majorităţii parlamentare dar şi propunerile de miniştri pentru portofoliile rămase vacante.

La închiderea ediţiei şedinţa nu se încheiase, dar, potrivit unor surse din partid, Codrin Ştefănescu a fost înlocuit din funcţia de secretar general, nu fără „scandalul“ de rigoare. Sursele citate susţin că preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, intenţiona să-i treacă pe linie moartă în partid şi pe Darius Vâlcov, Carmen Dan şi Olguţa Vasilescu. De altfel, ultima a pierdut postul de purtător de cuvânt al partidului. O altă noutătate: Gabriela Firea a fost reprimită în conducerea PSD. În plus, Viorica Dăncilă a anunţat că Paul Stănescu va deţine funcţia de preşedinte executiv al partidului, iar Marcel Ciolacu va fi propus pentru conducerea Camerei Deputaţilor.

Anterior, în Biroul Permanent al PSD, s-a stabilit ca liderii PSD să nu se mai implice în discuţii pe tema legilor justiţiei şi a Codurilor penale. De altfel, Dăncilă a spus în şedinţa BPN că tema Justiţiei şi proasta comunicare, ambele impuse de echipa lui Dragnea, au provocat dezastrul de la alegerile de duminică.

Liderii social-democraţi au discutat, de asemenea, despre rezultatele referendumului pe justiţie de duminică. Au stabilit că acestea trebuie puse în aplicare de urgenţă şi că PSD va susţine modificarea Constituţiei în acest sens, potrivit surselor din PSD. Pe linie guvernamentală, Ana Birchall a propusă pentru ministerul Justiţiei, Titus Corlăţean a fost propus vicepremier, Natalia Intotero la Românii de Pretutindeni şi Roxana Mânzatu la Fonduri Europene.

„M-am săturat să văd colegi care se delimitează de Gheorghe Nechita“

Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan a declarat, după şedinţa conducerii BPN, că alegerile le-a pierdut „PSDragnea“ şi că acum e un alt PSD. El a spus că social- democraţii au înţeles mesajul transmis de alegători la alegrile europarlamentare, înclusiv de diaspora, faţă de care „PSD a greşit“. Oprişan a precizat că de acum PSD va fi orientat către problemele cetăţenilor.

De partea cealaltă, secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat că Liviu Dragnea a fost condamnat printr-o decizie politică şi că nu vrea să vadă colegi care se delimitează de el. Ştefănescu a mai spus că este necesară organizarea rapidă a unui congres al partidului. „M-am săturat să văd co­legi care se delimitează de Gheorghe Ne­chi­ta că e condamnat, de Radu Mazăre, de Nicuşor Constantinescu, de Costică Niţă. M-am săturat să văd oameni care se delimitează de camarazi şi de colegi când sunt la ananghie, cum a fost cazul lui Ionel Arse­ne la Neamţ“, a declarat Codrin Ştefă­nescu, la sosirea la Parlament unde se reu­neşte Biroul Permanent Naţional al PSD. El a mai spus că, deşi PSD a suferit o înfrânge­re, a fost votat de foarte mulţi români. „N-are nimeni niciun fel de vină, e o vină colectivă“, a susţinut secretarul general al PSD.

Buzatu vrea anticipate

Spre deosebire de majoritatea colegilor, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, propune organizarea de alegeri anticipate cât mai curând. El crede că astfel s-ar putea lămuri cât din votul pentru alegerile europarlamentare a fost pentru Parlamentul European şi cât împotriva guvernării sau a lui Liviu Dragnea. „Sunt anumite impedimente la această soluţie, dar să vedem cum le putem depăşi pentru că însuşi preşedintele, liderii opoziţiei solicită intempestiv acest lucru“, spune el. Buzatu a declarat, marţi, înaintea şedinţei Biroului Permanent al PSD, că în partid există un curent care doreşte rămânerea la putere, altul care crede că trebuie renunţat la guvernare, el propunând o a treia cale, şi anume alegeri anticipate.

Ponta: „Eu am fost între aceşti indivizi şi am făcut aproape tot ce făceau şi ei“

Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat ieri că partidul său nu se va apropia de PSD, după ce Gabriela Firea a sugerat o împăcare între cele două formaţiuni. „Nici nu vă închipuiţi ce bine ne simţim când spunem nu! Noi de la Pro România suntem oameni liberi - chiar nu suntem de vânzare ca alţii! Chiar nu ne facem iar «fraţi» cu hoţi şi incompetenţi ca să primim şi noi un pic de ciolan! Chiar am înţeles ce au vrut să spună oamenii prin votul din 26 mai şi nu îi sfidăm şi nici nu încercăm să îi prostim! Chiar am înţeles că problema României nu era omul Liviu Dragnea, ci «Sistemul Liviu Dragnea»“, a scris Victor Ponta pe Facebook. El adăugat că Pro România nu se va abate de la drumul pe care şi l-a ales şi a chemat alături pe toţi cei care „nu îşi vând sufletul pentru bani, funcţii şi avantaje meschine“. „Eu am fost între aceşti indivizi şi am făcut aproape tot ce făceau şi ei - am primit de la români un mesaj în 2014-2015 şi vreau să arăt că l-am înţeles! Am muncit şi suferit atâta timp ca să dovedesc că m-am schimbat în bine - există ceva pe lume care să mă facă să revin în „mlaştină“?!?“, a concluzionat li­derul Pro România.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat ieri o invitaţie către foştii membri ai PSD care au trecut la Pro România de a reveni în partid, referindu-se în special la Marian Neacşu, Ion Mocioalcă şi Adrian Ţuţuianu. Totodată, Firea a militat pentru o alianţă între PSD şi Pro România. Viorica Dăncilă a declarat că nu a discutat până acum cu Ponta şi nici cu vreun lider al Pro România, menţionând, însă, că PSD este deschis dialogului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri