Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Chirica, înlocuit cu senatorul Lupu la şefia filialei locale. Şeful CJ îşi mai aduce un penal în echipă

PSD i-a dat șah-mat lui Chirica. „Deputatul-fantomă“ a bântuit ședința de partid

GALERIE
lupu dragnea chirica
  • lupu dragnea chirica
- +

Ședinţă cu scântei, ieri: Victorel Lupu este preşedinte executiv interimar la PSD Iaşi, în locul lui Chirica, conform unei decizii luate de către filială. Chirica anunţă că va contesta hotărârea. Un alt motiv de scandal: după angajarea lui Gheorghe Nichita, PSD şi Maricel Popa îi pregătesc un loc călduţ în administraţia publică unui alt „penal“, fost senator condamnat în două dosare la închisoare cu suspendare. Un vicepreşedinte al filialei a demisionat, iar înlocuirea acestuia a iscat discuţii aprinse la nivelul conducerii PSD. „Deputatul-fantomă“ Nicu Bănicioiu a fost ieri la Iaşi pentru şedinţa de partid, dar cu electoratul ieşean, ca şi cu presa, tot nu a dat ochii.

Conducerea PSD Iaşi s-a reunit ieri într-o nouă şedinţă cu scântei, întâlnire în cadrul căreia Mihai Chirica şi-a pierdut o funcţie de conducere în care anterior fusese ales. Este vorba despre postul de preşedinte executiv al filialei, el fiind înlocuit cu Victorel Lupu. Mihai Chirica i-a anunţat deja pe colegi că va contesta decizia.

Şedinţa a bifat şi două surprize: fostul deputat Cristian Nechifor, despre care unii lideri ai PSD nici nu ştiau ca a revenit în partid, a fost propus vicepreşedinte al filialei, iar pentru fostul senator Sorin Lazăr, condamnat în două dosare la închisoare cu suspendare, va fi înfiinţat un post special în cadrul Consiliului Judeţean, la propunerea şefului instituţiei, Maricel Popa, liderul interimar al PSD Iaşi.

O altă surpriză a fost prezenţa la Iaşi a „deputatului-fantomă“ Nicu Bănicioiu, cel care, după alegerile din 2016, nu a mai dat ochii cu electoratul ieşean.

Nu în ultimul rând, un vicepreşedinte al filialei a demisionat de teama unei posibile stări de incompatibilitate.

Senatorul Victorel Lupu: „Eu nu vreau funcţia, dar dacă partidul vrea“...

La şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD din luna februarie 2017, liderii din ţară ai partidului au votat ca Mihai Chirica să-şi piardă funcţia de preşedinte interimar la PSD Iaşi şi pe cea de vicepreşedinte la nivel naţional. Însă, el a rămas „de facto“ în funcţia de preşedinte executiv, post care nu a făcut obiectul discuţiei din CExN, şi în care el fusese anterior ales. La şedinţa conducerii PSD Iaşi de ieri, liderul filialei Maricel Popa a prezentat o adresă de la Bucureşti prin care lui Chirica i s-a retras sprijinul pentru orice funcţie de conducere din filiala ieşeană.

„La acel moment, Mihai Chirica a explicat că decizia CExN nu a făcut referire la funcţia de preşedinte executiv. Ulterior, a spus că se autosuspendă până la clarificarea situaţiei, nu a fost dată nicio decizie împotriva lui. Dar, s-a votat ca Victorel Lupu să fie preşedinte executiv interimar“, au precizat surse social-democrate.

Mihai Chirica nu a putut fi contactat în cursul după-amiezii de ieri.

„Eu nu vreau să ocup funcţia, dar dacă partidul vrea, eu mă supun deciziei“, ar fi spus Lupu în timpul şedinţei.

O altă hotărâre adoptată de conducerea PSD Iaşi a constat în susţinerea fostului senator Sorin Lazăr.

„Lazăr se va ocupa de coordonarea Biroului Judetean al PSD“, au mai spus surse din partid.

Vestea lui Popa nu a stârnit nemulţumiri în rândul liderilor PSD. În schimb, angajarea lui Gheorghe Nichita pe un post de consilier personal al şefului CJ a fost contestată de unele voci. De precizat că orice membru PSD care este susţinut pentru o funcţie administrativă trebuie să treacă printr-un vot al conducerii filialei. 

Demisia unui vicepreşedinte face valuri

Potrivit unor surse din partid, un loc de vicepreşedinte la PSD Iaşi a devenit vacant după ce Bogdan Alexa a demisionat, în contextul în care ocupă o funcţie de conducere la o autoritate naţională pentru servicii comunitare. Iniţial, Maricel Popa l-a propus pe un fost deputat de Iaşi, Cristian Nechifor, să ocupe această funcţie. Aceleaşi surse afirmă că Nechifor ar fi fost dorit în conducerea filialei de către Codrin Ştefănescu, un lider de la centru al PSD care se află în conflict deschis cu Mihai Chirica, dar este apropiat de un alt lider al filialei, Cristian Stanciu (vicepreşedinte PSD Iaşi şi lider al consilierilor judeţeni). Propunerea a stârnit revolta social-democraţilor şi nu a mai fost votată.

„Principala nemulţumire a fost că s-a spus că aşa se vrea «la centru», ca Nechifor să fie vicepreşedinte. Mulţi ne întrebam dacă Nechifor este sau nu membru PSD“, au precizat surse din PSD.

Ulterior, la propunerea unor primari din judeţ, s-a discutat despre alegerea edilului din Schitu Duca, Mihai Mihalache, în funcţie de vicepreşedinte, dar acesta nici măcar nu a fost prezent la şedinţă, astfel că şi votul în cazul lui a fost amânat.

În imagine, instantaneu de la Conferinţa Judeţeană a PSD Iaşi de la începutul acestui an. Ieri, la şedinţa PSD Iaşi, Dragnea nu a mai fost prezent. Spiritul lui s-a simţit însă în sală, fiind chiar invocat în mod direct de unii lideri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri