Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PSD Iaşi, făcut bucăţi de maşina ambiţiilor pentru şefie

GALERIE
psd iasi
  • psd iasi
- +

Debarcarea lui Nichita a dus la o scindare fără precedent în PSD Iaşi. Neînţelegerile dintre liderii rămaşi fără un „tătuc” au provocat fluctuaţii puternice de potenţiali candidaţi la şefia filialei. Cine preia controlul acum va decide la anul listele la alegerile pentru Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Parlament

 

Social-democraţii trec printr-o criză fără precedent în istoria filialei ieşene. Decăderea lui Gheorghe Nichita, fost preşedinte PSD Iaşi, a fragmentat organizaţia, iar niciunul dintre urmaşii săi nu reuşeşte să-şi impună supremaţia. Surse din partid au arătat că „mâna de fier” cu care a condus Nichita filiala a creat un vid de putere după debarcarea acestuia de la şefia organizaţiei. Lupta pentru putere are ca miză principală alegerile din 2016, iar cei care vor deţine controlul filialei după 3 octombrie, data alegerilor la organizaţia judeţeană, vor întocmi listele de candidaţi pentru Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Parlament.

 
Inflaţie de candidaţi
 
Faţă de anii precedenţi, când schimbările de lider s-au făcut în mare parte paşnic la PSD Iaşi, acum se dau lupte „sângeroase” condimentate cu lovituri sub centură. Apele tulburi din filială au dus la o inflaţie de candidaţi pentru forurile de conducere.
 
Cu toate că, în premieră, PSD Iaşi se confruntă cu o competiţie reală la preşedenţie, liderii filialei nu au trecut de orgolii şi interese pecuniare. Pe de o parte, primarul interimar Mihai Chirica vrea controlul filialei pentru a-şi asigura candidatura la Primărie în 2016.
 
Iniţial, aliatul său principal, deputatul Sorin Iacoban, urma să candideze la şefia organizaţiei judeţene, dar inclusiv apropiaţi ai parlamentarului au respins o astfel de idee. A urmat propulsarea consilierului judeţean Vasile Câtea în postura de candidat, dar lipsa de anvergură a acestuia a dus, într-un final, la prefigurarea unei candidaturi chiar în persoana lui Chirica.
 
De cealaltă parte, vicepreşedintele Cristian Stanciu, unul dintre finanţatorii importanţi ai filialei, caută să nu-şi piardă influenţa în organizaţie. Însă candidatura lui este respinsă în teritoriu, unii primari cerând chiar în şedinţe de partid „sfârşitul dinastiei Stanciu”, tatăl vicepreşedintelui fiind deputatul Anghel Stanciu.
 
În context, „tabăra Stanciu” l-a propus pe Victorel Lupu, actual şef interimar şi care beneficiază de o susţinere largă în rândul primarilor. Problema este că Lupu nu-şi doreşte o candidatură, după cum el singur a declarat în mai multe rânduri în şedinţele PSD.
 
În aceste condiţii, taberele Chirica şi Stanciu s-au aşezat la masa negocierilor, dar fără rezultate concrete în privinţa susţinerii unui singur candidat. În schimb, au apărut noi candidaturi: senatorul Florin Constantinescu, senatorul Sorin Lazăr, secretarul de stat Maricel Popa şi Cristian Stanciu. În paralel, un grup de primari a iniţiat un demers pentru susţinerea eurodeputatului Cătălin Ivan.
 
În acelaşi timp, alţi edili comunali refuză o astfel de propunere. „Cel mai uşor în PSD este să dezbini primarii”, a comentat un primar PSD. Principalii poli de influenţă PSD din judeţ sunt la Hârlău, Tomeşti, Ipatele, Tătăruşi, Schitu Duca, Bivolari, Ciurea, Dobrovăţ şi Podu Iloaiei. Fiecare primar din aceste comune s-a tranformat într-o portavoce a social-democraţilor din zonă şi toţi „cântă” pe mai multe voci.
 
Demn de punctat este şi influenţa deputatului Neculai Răţoi, care controlează întreaga zonă a Paşcaniului. Unele surse politice nu exclud o alianţă pe ultima sută de metri între „tabăra Stanciu” şi Cătălin Ivan, pentru susţinerea ultimului la şefia PSD Iaşi.
 
Trei momente cheie în tensiunile din PSD
 
Primul moment s-a consumat la sfârşitul lunii mai. Susţinut de Nichita, şi implicit de tandemul Stanciu – Lupu, viceprimarul Gabriel Surdu a încercat să ajungă primar interimar. În schimb, aliaţii lui Chirica - Iacoban, Câtea, consilieri locali Cătălin Bulgariu, Daniel Mătăsaru şi Gabriel Harabagiu şi secretarul general al filialei Gabi Popescu - au avut câştig de cauză şi l-au impus pe acesta în fruntea oraşului.
 
Revenirea lui Nichita în funcţia de preşedinte şi „decapitarea” acestuia în scurt timp a fost al doilea moment important care i-au determinat pe cei din „tabăra Chirica” să pozeze în „câştigătorii” luptei interne. Astfel, ei au adoptat o poziţie de forţă în negocieri, în care ambele tabere s-au dezis, într-un final, de Nichita. „Toţi am crescut în umbra lui Nichita.
 
La fel cum domnul Chirica a fost promovat politic de fostul preşedinte, la fel şi mulţi dintre noi. De ce am fi noi mai apropiaţi de Nichita decât ei?”, s-a întrebat retoric un „combatant” al „taberei Stanciu”. În fine, cel de-al treilea moment important a fost în urmă cu două zile. „Tabăra Chirica” a adunat câteva zeci de primari la un restaurant din Iaşi, în replică faţă de o scrisoare de susţinere a altor zeci de primari pentru Cătălin Ivan. La şedinţă, cei prezenţi au fost îndemnaţi să voteze tandemuri pentru o conducere a filialei judeţene de tipul preşedinte – preşedinte executiv.
 
Câştigători au ieşit Victorel Lupu şi Vasile Câtea. Dar, primul nu vrea să candideze, iar cel de-al doilea şi-a retras candidatura şi a susţinut că liderul PSD Liviu Dragnea l-ar vrea pe Chirica la şefia organizaţiei. „Lucrurile sunt foarte încâlcite în organizaţie, alegerile le pot lămuri sau pot adânci criza”, a comentat un lider al filialei. Primul test va fi mâine, când organizaţia municipală îşi va alege preşedintele, iar favorit este Mihai Chirica. La organizaţia judeţeană, alegerile vor avea loc pe 3 octombrie, iar favorit este tot Mihai Chirica.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri