PSD Iaşi se rupe între Popa şi Chirica. Ne priveşte pe toţi: oraşul se poate bloca total!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

ANALIZĂ: O problemă strict politică devine una ce îi priveşte pe toţi ieşenii

PSD Iaşi se rupe între Popa şi Chirica. Ne priveşte pe toţi: oraşul se poate bloca total!

GALERIE
Popa and Chirica razboi2
  • Popa and Chirica razboi2
- +

Fierbe PSD în aceste zile. Toţi consilierii locali social-democraţi stau cu sabia deasupra capului. După excluderea din partid a lui Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu şi Sorin Iacoban, ale cărei documente oficiale au ajuns ieri la Iaşi, atenţia liderilor organizaţiei judeţene a PSD Iaşi se va îndrepta spre cei 14 consilieri ai filialei. Mesajul acestora către consilieri e fără echivoc: nu vă aliniaţi liniei partidului, atunci plecaţi! Deocamdată, în culise apar frecvent numele a patru consilieri locali ce ar putea să se abată de la „ordinea“ impusă de Maricel Popa, de la judeţ: Mihail Pintilei, Vlad Nedelcu, Florin Boca şi Marius Aur. Primul a fost pe punctul de a fi exclus anul trecut, al doilea a avut recent un conflict cu Maricel Popa, iar ceilalţi sunt doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului Chirica şi viceprimarului Harabagiu. 

O fractură majoră în PSD la consiliul local nu este însă o chestiune strict politică, a PSD. Aceasta va deveni o problemă a tuturor ieşenilor: oraşul poate deveni efectiv de neguvernat local. Un blocaj total, pe care ieşenii poate şi-l mai amintesc din vremea fostului edil şef Simirad, când nicio decizie importantă nu mai putea fi luată la Primărie.

În timp ce în filială fierberea e pe cât de mare pe atât de discretă, de­ciziile Comitetului Executiv Naţio­nal (CExN) PSD de excludere a primarului, a viceprimarului şi a fostului deputat Sorin Iacoban au ajuns la Iaşi, iar organizaţia le-a comunicat celor implicaţi. „Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia hotă­rârilor, iar elementul comun este că cei trei nu ar fi respectat „disciplina democratică a PSD“ şi au „excedat prin acţiunile lor procedura dezbaterii interne a partidului“. Documentele arată punctual şi motivul principal pentru care au fost excluşi.

Consilier local: „Nu am nicio datorie faţă de nimeni“

PSD are în Consiliul Local (CL) un număr de 14 dintre cei 27 de aleşi. Are practic majoritatea. Până acum, toţi cei 14 au sprijinit conducerea Primăriei ori prin intervenţii publice, ori tacit. Orice proiect propus de executiv a trecut în special cu aportul acestora. În schimb, excluderea din partid a primarului şi viceprimarului schimbă datele problemei. „Trebuie respectată linia partidului. Ei ştiu foarte clar că, dacă nu se aliniază, pleacă. Un exemplu mai bun decât excluderea viceprimarului nu poate fi (Harabagiu îşi va pierde mandatul în urma excluderii, n.r.). Dacă merg în continuare şi nu se aliniază politicii organizaţiei judeţene, probabil vor urma excluderi şi din eşalonul doi. Vorbim de acele persoane care, până acum, s-au manifestat într-un fel sau altul, au avut ba intervenţii, ba au venit chiar la BPJ (Biroul Permanent Judeţean, n.r.) pentru a-l susţine (pe primarul Chirica, n.r.)“, a spus un lider PSD sub condiţia anonimatului.

Cititi si Chirica, Harabagiu şi Iacoban, excluşi oficial din PSD. Decizia a ajuns la filiala ieşeană

Dintre cei patru consilieri, doi au răspuns ieri apelurilor telefonice şi ambii au invocat faptul că fac parte din „echipa PSD“. „Eu nu am avut nicio ieşire împotriva partidului niciodată şi nici împotriva unui membru de partid. Întotdeauna am fost încolonat în echipa PSD“, a declarat Vlad Nedelcu, în trecut ales PPDD. Unele surse au precizat ieri că, recent, Nedelcu a avut un schimb de replici acid cu Maricel Popa, şeful organizaţiei, dar consilierul nu a vrut să comenteze acest lucru. „Eu nu am nicio datorie faţă de nimeni, dar eu am plecat la drum alături de o echipă pentru a face cât mai bine comunităţii noastre. Nu cred că altcineva are vreun alt interes“, a spus, la rândul lui, consilierul Florin Boca, investitor imobiliar care numai de o răcire a relaţiilor cu primarul nu are nevoie. El s-a arătat convins că „cei de la judeţ se gândesc tot la proiectele ieşenilor“. „Din punctul acesta de vedere, teoretic nu ar trebui să fie probleme, practic vom vedea ce va urma“, a completat Boca. Consilierul a precizat că, luni, a avut loc o întâlnire între consilierii locali şi Maricel Popa, reuniune cu ocazia căreia ar fi avut loc un „dialog constructiv“. Potrivit lui Boca, principala temă de discuţie a fost implementarea sistemului de ma­na­gement al deşeurilor, în condiţiile în care, astăzi, în şedinţa ordinară sunt mai multe proiecte de hotărâre referitoare la acest subiect.

Întâlnirile cu Mihai Chirica, interzise de şefii PSD

Unul dintre consilierii locali aflaţi „în vizorul“ PSD, Mihail Pintilei, a făcut anul trecut obiectul unei discuţii în partid cu privire la o posibilă excludere a sa, după ce consilierul a avut mai multe intervenţii în CL împotriva unor lideri judeţeni ai PSD (Victorel Lupu, Maricel Popa), dar şi împotriva lui Liviu Dragnea. În schimb, liderul de grup al consilierilor PSD, Paul Boişteanu, a menţionat că nu există nicio problemă în funcţionarea echipei de consilieri ai PSD. Însă surse din organizaţia judeţeană ne-au declarat ieri că una dintre primele măsuri care va fi pusă în aplicare, în următoarea perioadă, este ca toate întâlnirile informale pe care consilierii PSD le ţin înainte de şedinţe ale CL să se desfăşoare la sediul PSD. În prezent, astfel de întâlniri sunt ţinute la Primărie, în prezenţa primarului Mihai Chirica. Contactat telefonic, Maricel Popa a refuzat ieri să comenteze situaţia consilierilor locali. În schimb, cu două zile în urmă, într-o declaraţie acordată Radio Hit, el a spus că „vor urma şi alţi consilieri“, intervievat în contextul în care au ajuns la Iaşi deciziile de excludere referitoare la Chirica, Harabagiu şi Iacoban. „Eu cred că opoziţia este calea unei democraţii corecte, acolo unde vor fi proiecte benefice Iaşului sunt convins că CL va acţiona cum trebuie“, a spus, recent, Mihai Chirica, întrebat despre posibilitatea ca întreg deliberativul local, inclusiv consilierii PSD, să-i devină „ostil“.

CEx al PSD: „S-a încercat crearea unui grup de disidenţă la Iaşi“

„Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia deciziilor de excludere comunicate luni către organizaţia judeţeană. În fiecare dintre cele trei decizii se invocă un motiv principal pentru excludere. „În ultimul an, declaraţiile şi acţiunile publice ale domnului Mihai Chirica, au continuat să fie îndreptate împotriva PSD, prin formularea unor opinii şi întreprinderea unor acţiuni contrare poziţiei PSD, care au avut intenţia compromiterii obiectivelor politice ale PSD şi care au adus grave prejudicii imaginii PSD, prin nerespectarea liniei generale a partidului şi agenda politică a acestuia“, se arată în decizia în ceea ce-l priveşte pe primar. În cazul lui Harabagiu este invocat în special conflictul pe care acesta l-a avut cu Maricel Popa.

„S-a creat o situaţie de nerespectare a discipli­nei de partid în urma unui comportament lipsit de condescenden­ţă şi înjurios, faţă de preşedintele organizaţiei judeţene, atât public, cât şi în interiorul partidului, prin poziţionarea în contradicţie cu viziunea PSD, alimentând permanent organizaţiile locale din municipiul Iaşi cu idei disidente şi de susţinere a activităţii critice la adresa partidului, astfel se pot reţine multiple încălcări ale Statutului PSD, ajungând să nege conducerea executivă a partidului şi calitatea actului de guvernare“, se precizează în hotărâre.

Nu în ultimul rând, lui Iacoban i s-a reproşat, printre altele, o „atitudine nesinceră“. „S-a încercat crearea unei structuri organizate de disidenţă la nivelul municipiului Iaşi, printr-o atitudine nesinceră orientată doar către propria persoană, şi nu şi către interesul organizaţiei de partid, prin acţiuni publice şi luări de poziţie în numele organizaţiei municipale PSD Iaşi, nerespectând procedura impusă de Statut în ceea ce priveşte şedinţele, plasându-se premeditat în total dezacord cu conducerea ju­deţeană, respectiv conducerea centrală“, se arată în hotărârea CExN. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.