Se pregăteşte terenul pentru a prelua controlul complet în primării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Se pregăteşte terenul pentru a prelua controlul complet în primării

GALERIE
foto DAN LUCA - alegeri psd - 0017
 • foto DAN LUCA - alegeri psd - 0017
- +

Proiectul de lege prevede ca hotărârile care ţin de patrimoniu să se adopte cu votul a jumătate plus unu dintre consilierii în funcţie.

Hotărârile privind administrarea patrimoniului ar putea fi adoptate doar cu majoritate simplă în consiliile locale şi judeţene. În acest sens, Comisia de administraţie din Senat a aprobat modificarea Legii 215/2001, avizul favorabil fiind dat de senatorii PSD, în timp ce PNL, USR şi UDMR s-au împotrivit. 

„Pentru a deţine controlul absolut, PSD a votat ca deciziile pentru înstrăinarea/concesionarea/vânzarea patrimoniului local să se adopte cu votul a 50% plus 1 din numărul consilierilor în funcţie. Astfel, se creează premisele ca patrimoniul public al administraţiilor locale să fie la discreţia baronilor locali, iar opoziţia să fie complet «scoasă din joc» în această situaţie, nemaiavând niciun instrument pentru a cenzura risipa de bani publici sau devalizarea acestuia“, a comentat deputatul PNL Marius Bodea.

În prezent, hotărârile care ţin de patrimoniu se adoptă cu votul a două treimi din consilierii în funcţie. Proiectul de lege a fost iniţiat în legislatura trecută, fiind înregistrat în septembrie 2014. Semnatarii propunerii sunt doar parlamentari PSD, printre care se numără şi doi foşti senatori ieşeni: Florin Constantinescu şi Sorin Lazăr, ambii condamnaţi la închisoare cu suspendare în dosare distincte instrumentate de DNA. În martie 2015, proiectul a fost respins în plenul Camerei Deputaţilor, dar iniţiativa a revenit în atenţia publică în martie 2016 când Guvernul a dat aviz favorabil. Şase luni mai târziu a fost înregistrat pe ordinea de zi a Senatului. De remarcat că proiectul nu a primit girul Comisiei Juridice, ai cărei membrii au apreciat „că nu se impune modificarea majorităţii necesare pentru adoptarea hotărârilor privind patrimoniul“. După votul din Comisia de administraţie, proiectul de lege urmează să intre în dezbatere în plenul Senatului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.