anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

PSD și PNL se bat cu centurile. Maricel Popa pune pe masă proiectul Centurii Ușoare, de 73 km în jurul Iașului. Vezi pe unde trece!

GALERIE
Centura trafic usor variantele ocolitoare 2008
 • Centura trafic usor variantele ocolitoare 2008
- +

Consiliul Judeţean scoate de la naftalină proiectul adoptat acum mai bine de 5 ani, în perspectiva prinderii unei finanţări europene

 

La puzderia de proiecte pentru infrastructura de transport prezentate de miniştrii liberali veniţi la Iaşi săptămâna trecută, se adaugă unul din zona PSD: înfiinţarea centurii uşoare de ocolire a Municipiului Iaşi. „Consiliul Judeţean intenţionează depunerea cererii de finanţare pentru elaborarea documentaţiei pentru proiect”, se menţionează în propunerea de hotărâre care va intra în dezbaterea consilierilor la următoarea şedinţă de CJ.

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea accesibilităţii şi a mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, prin modernizarea a 73,081 km de drumuri judeţene aflate în proximitatea TEN-T (reţeaua trans-europeană de transport, n.r.) şi conectarea a şapte unităţi administrativ teritoriale urbane şi rurale la reţeaua TEN-T”, se arată în proiect. Practic, în următorii zece ani, vor fi reabilitate/ modernizate segmente de drum judeţean însumând 56,5 km şi un drum comunal în lungime de 16,57 km, respectiv DC26B Leţcani-Voineşti (intersecţie DN28-Cogeasca-Cucuteni-Scopoşeni-Horleşti-Lungani-Voineşti-intersecţie DJ248A).

Traseul centurii de trafic uşor va fi următorul:

- DJ 248B Vânatori-Leţcani (16,32km),

- DC26B Leţcani-Voineşti (16,57 km),

- DJ 248A Voineşti (2,21 km),

- DJ 248F Voineşti-Mânjeşti-Budeşti (6 km),

- DJ 248C Budeşti - Piciorul Lupului - Ciurea (10,48 km),

- DJ 248D Ciurea-Bârnova-Tomeşti-Holboca (19 km),

- DJ 249A limita municipiului laşi - Holboca (intersecţie DJ 248D) (2,41 km).

Centura de trafic uşor, proiectată pentru o viteză de 50 km/h, va avea o bandă pe sens, la o lăţime totală a carosabilului de 6,5 metri, cu acostamente de 0,75 metri pe fiecare parte. Propunerea de hotărâre supusă aprobării în şedinţa de plen de joi este de fapt o actualizare a fişei de proiect adoptată în aprilie 2015. Întregul proiect are un cost estimat de 45 de milioane de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.