anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

PSD: USR minte pentru a-şi ascunde culpa în scandalul achiziţiei iresponsabile de vaccinuri COVID-19

GALERIE
vaccinuri
 • vaccinuri
- +

PSD denunţă minciunile lansate în serie de USR în încercarea disperată de a-şi ascunde culpa pentru achiziţia supradimensionată de vaccinuri COVID-19, într-un moment în care Guvernul contractase deja un număr de doze care depăşea de câteva ori populaţia României. În loc să-şi asume răspunderea pentru irosirea a sute de milioane de euro, cei care au semnat pentru această achiziţie se denunţă reciproc. Membrii USR care au semnat comenzile dau vina pe fostul premier care le-a aprobat, iar acesta dă vina pe foştii miniştrii USR care le-au comandat.

„Dincolo de bătaia de joc faţă de banul public pe care au produs-o când au fost la guvernare, cei de la USR încearcă acum să dezinformeze opinia publică printr-o avalanşă de minciuni şi omisiuni privind detaliile acestor achiziţii inutile prin care au devalizat bugetul de stat”, arată un comunicat de presă al social-democraţilor. 

Astfel, PSD susţine că USR a minţit când a spus că prin acordul dintre Comisia Europeană şi statele membre, acestea ar fi fost obligate să comande în avans vaccinurile COVID-19. Adevărul este că statele membre aveau opţiunea de a refuza intrarea în contract cu unul sau mai mulţi furnizori de vaccinuri. USR putea evita achiziţia a încă 39 de milioane de doze, după ce Guvernul contractase deja 56 de milioane care erau în curs de livrare. 

O altă minciună ar fi că miniştrii USR ar fi avut grijă să comande numărul minim de doze de vaccin. În realitate, spune PSD, în memorandumul din mai 2021, semnat de Mihăilă, Barna şi Cîţu, este precizat: „Cheia de distribuţie a dozelor este strict pro rata populaţional şi nu poate fi solicitată alocarea unui volum diferit de doze”.

Prin urmare, nu existau cote minime şi maxime, mai indică sursa citată. În schimb, România putea refuza să intre în contract. 

USR acuză dacă PSD „ar fi citit puţin” ar fi aflat că memorandumul se referă la un singur tip de vaccin. Totuşi, la momentul aprobării memorandumului acesta nu putea fi citit de opinia publică pentru că era confidenţial, deşi prevedea o achiziţie din bani publici de trei sferturi de miliard de euro, conform sursei menţionate.

„Nu e relevant câte tipuri de vaccin s-au comandat, ci numărul supradimensionat de doze contractate. Totalul dozelor comandate de miniştrii USR este de 6 ori mai mare decât populaţia vizată de campania de vaccinare”, mai indică documentul de presă al PSD.

O altă minciună a USR este că vaccinurile puteau fi vândute şi donate foarte uşor. Cu toate acestea, după cum reiese din memorandumul semnat de USR, în prima fază România nu putea vinde sau dona surplusul de doze de vaccin decât cu acordul furnizorilor. În a doua fază, când s-a permis vânzarea sau donarea fără avizul furnizorului, interesul pentru vaccinare a scăzut considerabil fiind dificilă inclusiv donarea dozelor către alte state. 

USR a mai acuzat că ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila nu s-ar fi ocupat să revândă surplusul de vaccinuri COVID-19. Totuşi, în primele 43 de zile ale mandatului său, ministrul Alexandru Rafila a reuşit să revândă 7,5 milioane de doze de vaccin către Germania şi Ungaria. Este un volum de peste şase ori şi jumate mai mare decât dozele revândute în patru luni şi jumătate de ministrul Ioana Mihăilă (1,17 mil. doze), deşi atunci pandemia era pe vârf, iar interesul altor state pentru vaccinuri era mult mai ridicat decât în prezent.

La acest moment, niciun alt stat nu mai este interesat de achiziţia de vaccinuri COVID-19, mai indică sursa amintită. Miniştrii USR ar fi vândut surplusul de doze şi ar fi recuperat astfel o parte din banii plătiţi furnizorilor, mai susţine PSD. Astfel, miniştrii USR ai Sănătăţii au obligaţia să prezinte public prejudiciul creat la bugetul de stat în urma expirării termenului de valabilitate al dozelor contractate, livrate dar neutilizate.

De asemenea, USR a mai susţinut că noul contract ar fi prevăzut că dozele de vaccin pentru anii 2022 şi 2023 ar fi fost adaptate noilor tulpini. În schimb, adevărul este, argumentează PSD,că la data semnării memorandumului pentru achiziţia a 39 de milioane de doze, varianta Delta încă nu se manifestase pe teritoriul României (primele cazuri au apărut în iulie 2021), iar varianta Omicron a apărut la nivel mondial abia în noiembrie 2021. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.