anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Pseudoeconomii bugetare prin acceptarea „celui mai ieftin preţ”

GALERIE
economii bugetare
 • economii bugetare
- +

În luarea deciziilor de achiziţii publice ”preţul cel mai avantajos” este cât se poate de important. Numai că, de-a lungul timpului, acesta a comportat multiple controverse. Ideea corectă este că prin acesta nu ar trebui să înţelegem neapărat că este doar ”preţul cel mai ieftin”, ci şi acel preţ care, chiar fiind mai mare, este totuşi mai avantajos prin calitatea bunurilor/lucrărilor oferite de furnizor, garanţiile pe care le prezintă etc., excluzând sau diminuând la maximum cheltuieli ulterioare în legătură cu respectivele achiziţii.

 

Răsfoind colecţia Monitorul Oficial, constatăm că în Nr. 21 din 26 Ianuarie 1940 este publicat Decretul-Lege Nr. 200 - pentru simplificarea formalităţilor de aprobare a proiectelor de lucrări şi de angajare a cheltuielilor pentru contractările ce se fac de către administraţiile locale şi exploatările comunale (...). Purtând semnătura Regelui Carol, respectivul act normativ avea să ţintească la „formalităţile excesiv de lungi şi complicate” în materie, „care duceau la rezultate contrarii de acele urmărite”. În acelaşi timp, se viza şi curmarea pseudoeconomiilor bugetare prin acceptarea „celui mai ieftin preţ”. Altfel spus, se intenţiona „evitarea situaţiei care a cauzat atât de mari neajunsuri administraţiei care a făcut ca cele mai multe lucrări să se execute în condiţii proaste, în detrimentul administraţiei, tocmai pentru că se alegea ofertantul eu preţul cel mai ieftin, nu ofertantul care prezenta cele mai serioase garanţii de bună şi conştiincioasă executare”.

Să mai amintim că Regele Carol al II-lea „a luat deciziile cele mai bune pentru ţară... După ce a abdicat, în 1940, Carol al II-lea a părăsit ţara împreună cu Elena Lupescu şi a locuit în SUA, Brazilia şi Portugalia. A murit la 4 aprilie 1953, fiind înmormântat în capela Regilor Portugaliei din Estoril. Din 2003, rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au fost aduse la Curtea de Arges, acolo unde sunt înmormântaţi şi predecesorii săi” (A. Lupu, Abdicarea Regelui Carol al II-lea, revenirea Regelui Mihai pe tron, Vestul, Timisoara, 6 Sept. 2016). Raportul privind fundamentarea Decretului-Lege Nr. 200 - pentru simplificarea formalităţilor de aprobare a proiectelor de lucrări (...) (înregistrat sub Nr. 1062 din 25 Ianuarie 1940) invoca faptul că „prin preţ avantajos nu se înţelege numai preţul cel mai ieftin, ci şi acel preţ care deşi mai scump, este totuşi mai avantajos prin seriozitatea eu care lucrează firma prin garanţiile de promptă şi bună execuţie, prin nesporirea ulterioară a preţului cu diferite suplimente inventate în vederea măririi indirecte a preţului”. În privinţa interpretării că preţul cel mai avantajos ar fi preţul cel mai ieftin, s-a relevat că de aici decurg pentru administraţie cele mai mari neajunsuri.

De altfel, acest lucru nu a fost nelipsit nici o bună parte din tranziţia post-socialistă a României. „Cu sistemul acesta au fost înlăturaţi succesiv de la adjudecarea lucrărilor toţi concurenţii serioşi, care se găseau depăşiţi de concurenţii de ocazie, cu un procent foarte mic faţă de suma cu care se oferă să execute lucrările”. Decretul Regelui Carol al II-lea (Nr. 200/1940) este menit să stopeze „această situaţie care a cauzat atât de mari neajunsuri administraţiei şi care a făcut ca cele mai multe lucrări să se execute în condiţii proaste şi în detrimentul administraţiei, tocmai pentru că se alegea ofertantul eu preţul cel mai ieftin, nu ofertantul care prezenta cele mai serioase garanţii de bună şi conştiincioasă executare”.

Abia prin decretul regal asupra căruia ne-am oprit aici „se curmă această controversä, punând principiul că lucrarea se adjudecă asupra acelui concurent care a prezentat oferta cu preţul cel mai avantajos”. În textul acestuia se statuează ad litteram ceea ce am redat mai sus în legătură cu semnificaţia noţiunii de „preţ avantajos”, schimbarea de optică normativă fiind netă; de acum accentul se pune pe calitatea bunurilor/lucrărilor oferite de furnizor, garanţiile pe care le prezintă etc., excluzând sau diminuând la maximum cheltuieli ulterioare în legătură cu respectivele achiziţii. În fine, să spunem şi că tot cu această ocazie legiuitorul a impus ca atunci când administratia aplică acest principiu, respectiv când apreciază că preţul cel mai avantajos nu este preţul cel mai ieftin, să se motiveze decizia în mod obligatoriu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.