anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Psiholog: Dacă vă urâţi fostul partener, atunci vă urâţi şi propriul copil

GALERIE
divort
  • divort
- +

Copilul este obligat să devină complice. Şi ştiţi cum este evaluat „binele” acestuia? Prin întrebări. „Vrei să locuieşti cu mine?”; „Eşti fericit când stăm împreună? ”; „Tata/mama vorbeşte urât despre mine?”; „Aşa-i că eu îţi cumpăr tot ce vrei? Spune ce anume!”.

Dacă unul dintre răspunsuri nu este mulţumitor şi nu poate constitui probă în instanţă, atunci se insistă asupra lui până când copilul, din teamă şi din cauza unei presiuni psihice uriaşe, va răspunde în acord cu nevoile părintelui pentru a stopa contextul incomod. Ce aţi făcut? Aţi implicat o a treia persoană, pe cea mai nevinovată, în războiul care vă aparţinea doar vouă. Aţi uitat să îi fiţi părinţi. Copilul merită să ştie adevărul! Singur va decide dacă îşi doreşte să menţină sau nu relaţia cu unul dintre voi. Oferiţi-i doar detaliile ce nu l-ar putea încărca foarte mult, din punct de vedere emoţional.

În procesul separării părinţilor, micuţul nu este un obiect, ci un cumul de contradicţii, frustrări, emoţii negative care dacă nu sunt abordate la timpul potrivit şi în maniera potrivită, ajung să se transforme în somatizări. De obicei, acesta este momentul în care părintele reacţionează şi copilul „câştigă”. Doar că şi în acest caz, părintele se poate afla pe o axă, la polii opuşi, distructivi. Fie se îngrijorează peste măsură de starea de sănătate a copilului ajungând până la a se reîmpăca cu fostul partener pentru a fi bine şi a-l ajuta pe cel mic să depăşească afecţiunile curente, fie totul se transformă într-un reproş continuu: „Nu e destul că le am pe ale mele? Chiar nu poţi avea grijă? Ţi-am spus să fii mai atent! Am să mă îmbolnăvesc şi eu! Nu mai pot cu toate!”. Care sunt efectele? În prima situaţie, copilul se bucură că părinţii sunt din nou împreună şi înţelege că a ales cea mai bună „strategie” de a-i „manipula”, strategie pe care o va relua ori de câte ori va simţi că situaţia îi scapă de sub control şi nu obţine ce îşi doreşte. Reconcilierea, fiind una de conjunctură, nu va dura foarte mult, ceea ce înseamnă că după ce copilul îşi revine, certurile reapar. Inevitabilul despărţirii se va produce şi ciclicitatea trăirilor se reia. Cea de-a doua situaţie aduce cu sine emoţiile de vinovăţie, ruşine resimţite acut de către cel mic care va purta povara pe umeri până în viaţa adultă când va reuşi să perceapă altfel trauma care i-a marcat copilăria.

Deşi sună dur, dacă vă urâţi fostul partener, atunci vă urâţi şi propriul copil. Resentimentele sunt distructive şi vă vor face să acţionaţi conform filtrului personal. Când eticheta a fost aplicată, indiferent de ceea ce va face bine celălalt, nu veţi mai fi capabili să vedeţi. Veţi simţi mereu nevoia să fiţi vigilenţi, gata de atac, gata să răspundeţi şi să dovediţi tuturor că voi sunteţi mai buni şi mai demni. Cea mai cutremurătoare împrejurare la care am asistat a fost să restabilesc echilibrul în sufletul unui copil care avea doi părinţi extraordinari, dar care îşi făceau rău unul altuia, folosindu-se de micuţ. Tentativa sa de suicid a fost îngrozitoare ( automutilare ), iar ceea ce a spus m-a marcat profund: „Mă plimbă de la unul la altul! Nu mai vreau! Prefer să-i văd de sus cum învaţă să fie oameni mari.”

Suferinţa voastră nu e suferinţa lor! Fiţi părinţi! (Monica Dobrea)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Adevărata victimă

Cătălin ONOFREI

Adevărata victimă

N-ar trebui să ne cerem, mai întâi, iertare naturii?

Filmuletul zilei

opinii

Ai scandal, ai parte…

Briscan ZARA

Ai scandal, ai parte…

Profilul cetăţeanului de succes este un ins cu o faţă morocănoasă, încruntată tot timpul, nepoliticos, suspicios la orice şi gata mereu să-i sară ţandăra. Cel zâmbitor, bine crescut va fi mereu luat de fraier. Zâmbeşte, spune „Vă rog” şi „Mulţumesc” şi vei fi sigur lăsat la coadă…

Atunci când statuile cad…

Mihai DORIN

Atunci când statuile cad…

Poate cel mai încărcat de semnificaţie gest din vremea pandemiei este declanşarea războiului statuilor în SUA, război care a contagiat aproape instantaneu Europa. 

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

pulspulspuls

Băiatul cu freza linsă de vacă pregăteşte un tun cu şantajiştii?

Băiatul cu freza linsă de vacă pregăteşte un tun cu şantajiştii?

Vă povesteam noi zilele trecute cum mister Şerbet, managerul cu parul lins de vacă de la şpitalul de veseli de pe şuşaua spre Vaslui pe mâna dreaptă, ar fi tot mai presat de amicul lui întru şantaje, Ghihocel cel burdihănel, să dea odată lovitura aia pe care o plănuiesc de mult timp, că vremea trece şi cine ştie ce se mai schimbă. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.