anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Psiholog despre cazul vandalizării şcolii: Aceşti copii ar avea profil de viitor psihopat

GALERIE
scoala
 • scoala
- +

Psihologul Diana Ioaneş a spus, după ce 3 copii au distrus o şcoală din Clejani, că posibile cauze care au stat la baza gestului lor ar fi existenţa un profil de viitor psihopat, educaţia sau imitaţia comportamentală. Agresivitatea e instinct înnăscut care, neoprit, creează astfel de situaţii.

Psihologul Diana Ioaneş, a precizat, vineri, pentru MEFIAFAX, după ce trei elevi, cu vârste de 8, 9 şi 10 ani au distrus o şcoală din Clejani, că la baza comiterii acestui gest stau mai multe ipoteze.

“O primă explicaţie ar putea fi că aceşti copii ar avea un profil de viitor psihopat. Adică atunci când e adult, unei persoane i se pune diagnosticul de tulburare de personalitate, psihopatie şi te uiţi în istoria lui de viaţă: actele lui antisociale încep de la vârste mici”, spune psihologul.

“Adică el în trecut are fie omorât, chinuit animale, fie distrugere de bunuri, fie agresat alţi copii, agresat la modul grav. Deci nu începe psihopatia, manifestarea tulburări psihopate doar în adolescenţă sau la vârsta adultă, când ei deja au de a face cu poliţia - cei mai mulţi încep mult mai devreme, dar nu sunt luaţi în seamă, în serios”, completează aceasta.

Psihologul a mai precizat că o alta posibilă cauză care ar putea sta la baza acestui gest extrem al copiilor este istoricul psihologic al părinţilor.

“Dacă ar fi să faci o anamneză, o istorie de viaţă, un interviu şi i-ai vedea pe părinţi, aproape sigur unul dintre părinţi are această tulburare de impuls. (...) E posibil ca unul dintre părinţi să fie cu această tulburare. Nu am suficient de multe date despre acest caz, dar primul lucru la care mă gândesc ar fi tulburarea de impuls, viitor profil de psihopat”, menţionează Diana Ioaneş.

În contextul în care primarul comunei Clejani Florin Nidelea a declarat că doar unul dintre copii era cunoscut cu probleme psihice, psihologul punctează că în această speţă ar fi putut funcţiona foarte bine şi imitaţia, fenomenul fiind unul specific vârstei.

Psihologul a pus excesul de furie la vârste atât de fragede pe seama unor factori multipli care intervin în amplificarea ei.

“Sunt mulţi factori care intervin în furie: în primul rând, absenta unui model corect din partea familiei sau absenţa unor limite impuse de familie, în sensul că noi, astăzi, nu ne mai batem copiii, şi e un lucru bun, dar nici nu le mai impunem limite. (...) Copiii sunt din ce în ce mai puţin crescuţi de părinţi şi cu adevărat educaţi de părinţi. Copiii sunt cu capul în tablete, televizor, în orice. (...) Preocuparea lor de a-şi cunoaşte copilul, timpul alocat acestuia e foarte puţin, iar părintele e foarte stresat şi obosit”, spune Diana Ioaneş.

“Agresivitatea e un instinct înnăscut a copilului şi dacă nu e frânat, nu e limitat, se poate ajunge la astfel de situaţii. Rolul societăţii, familiei - în primul rând - şi al şcolii să disciplineze copilul”, completează Diana Ioaneş.

Ea a concluzionat spunând că furia e o emoţie normală, firească, dar important e cum ştim sa o gestionăm: “Toţi avem momente de furie. Dar aici intervine educaţia. Ea te face sa nu dai drumul furiei într-un act agresiv, ci să o lichidezi, să o cenzurezi, să spui: Da, sunt furios, dar nu pot face acum ce îmi trece prin cap”, spune psihologul.

Precizările vin după ce şcoala primară din comuna Clejani, judeţul Giurgiu, a fost distrusă în totalitate de trei copii, enervaţi de o jucărie muzicală. Copiii au spart, timp de 3 ore, tot ce au găsit în cale, de la centrala termică abia montată la uşi şi grupuri sanitare. (mediafax.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.