De Sănătate

Punem punctul pe știi

Psiholog ieșean – De ce e esențial ca un copil să se joace când învață?

miercuri, 18 septembrie 2024, 03:00
3 MIN
 Psiholog ieșean – De ce e esențial ca un copil să se joace când învață?

În ultimii ani, părinții au început să resimtă presiunea competiției care apare odată cu începerea școlii, fiecare dorind ca al lor copil să fie cel mai bun. Din acest motiv, unii părinți își forțează copiii să intre într-o etapă de învățare mult prea devreme. Astfel, copiii de 4-5 ani ajung să învețe să citească și să scrie în loc să se joace, ceea ce, conform psihologilor, le poate face mai mult rău decât bine pe termen lung.

Citește integral ediția nr. 24 a Ziarului de Sănătate

Irina Mitrea, psiholog clinician principal la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iași, afirmă că atunci când copiii sunt forțați să învețe lucruri înainte de vreme își pierd copilăria și nu mai au parte de joacă. Joaca este esențială pentru ei, nu doar pentru socializare, ci și pentru dezvoltarea unor abilități și deprinderi importante. Aceasta spune că, atunci când copiii ajung la școală, s-ar putea să se plictisească și să nu mai fie atenți, pierzându-și capacitatea de concentrare și interesul, ceea ce nu este deloc benefic.

„Părinții se grăbesc deoarece, din păcate, în sistemul nostru de învățământ există o competiție intensă. Această competiție pune o presiune considerabilă atât pe copii, cât și pe părinți, care, din dorința de a se conforma așa-ziselor standarde, încep să îi bombardeze pe cei mici cu informații cât mai devreme. Aceștia sunt clar afectați emoțional, manifestând frustrare, neliniște, anxietate, nervozitate, iritabilitate și impulsivitate. De asemenea, pot apărea dificultăți de somn și probleme de adormire din cauza anxietății, iar alimentația poate fi influențată. Este esențial ca micuții să fie lăsați să se joace până încep școala, iar după începutul școlii, procesul de învățare ar trebui să fie gradual, cu informații adăugate treptat”, a declarat Irina Mitrea.

Dacă văd că părinții lucrează mereu, tind să perceapă acest comportament ca fiind normal

Psihologii avertizează că presiunea de a învăța prea devreme poate genera o frustrare profundă în rândul copiilor, care nu își trăiesc copilăria așa cum ar trebui, dedicându-se mai mult învățării decât jocului. Această frustrare poate persista până la maturitate. Totuși, impactul acestui stres variază de la un copil la altul și de la o familie la alta.

„Există copii care observă aceste aspecte, alții care nu le observă sau care le consideră normale. Acest lucru se întâmplă deoarece părinții sunt cele mai influente modele pentru copii. Dacă aceștia văd că părinții lucrează constant, învățând neîncetat și fiind mereu ocupați cu serviciul, ei tind să perceapă acest comportament ca fiind normal. Astfel, pot ajunge să considere că trebuie să trateze școala și învățarea într-un mod similar, ceea ce nu este benefic pentru ei”, a declarat Irina Mitrea.

Atenție la simptomele de stres și depresie!

Dacă părinții observă semne de stres sau depresie la copilul lor, Irina Mitrea recomandă ca, în primul rând, să comunice cu calm și să creeze un mediu sigur și confortabil pentru copil. Astfel, copilul se va simți mai în largul său și va fi mai dispus să discute despre emoțiile sale. În cazul în care simptomele persistă și se agravează timp de două-trei săptămâni sau chiar o lună, este esențial ca părinții să consulte un specialist.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii