Psiholog ieșean: Mimarea sexului oral la balul bobocilor - un strigăt după atenție
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Este doar un strigăt după atenţie al tinerilor“

Psiholog ieșean: Mimarea sexului oral la balul bobocilor - un strigăt după atenție

GALERIE
bal sexual cluj
  • bal sexual cluj
- +

Nevoia unor ore de educaţie sexuală în şcoli a fost din subliniată de un caz prezentat intens în media şi pe reţelele de socializare încă de pe 24 octombrie.

Imaginile cu tinerii din Cluj care la concursul de miss şi mister de la balul bobocilor au trebuit să treacă o probă de mâncat o banană, mimând astfel sexul oral, au creat lungi dezbateri despre cine este vinovat de comportamentul tine­rilor.

Inspectoratul Şcolar din Cluj, dar şi reprezentanţii şcolii au declarat, pentru pu­blicaţiile locale, că nu au participat la organizarea evenimentului, iar instituţiile nu se fac vinovate cu nimic.

Aparent, conform relatării aceloraşi publicaţii locale, balul a fost organizat de comitetul de părinţi şi cel al elevilor, iar la petrecere ar fi participat două cadre didactice, dar şi mai mulţi părinţi, proba fiind oprită într-un final de unul dintre profesorii aflaţi acolo în acea seară.

Mihaela Ghircoiaş, psiholog cu o experienţă de peste 25 de ani în lucrul cu copiii, crede că acest caz ar fi putut fi preîntâmpinat dacă ar fi existat ore de educaţie sexuală predate corect, de către specialişti, dar şi dacă familia şi chiar mediul ar fi contribuit, de asemenea, la educarea corectă a tinerilor.

Întâmplarea de la Cluj, un strigăt după atenţie

„Copiii nu au, la această vârstă, con­ştiinţa că actul sexual este unul intim. Acum totul este pe faţă, totul este la vedere şi se abuzează de acest lucru la televizor şi în media în general“.

În ceea ce priveşte reacţiile negative cu privire la „provocarea“ de la balul bobocilor, reacţii care au aruncat o mare parte a vinei în curtea Şcolii, psihologul crede că educaţia sexuală trebuie să înceapă în familie.

„Totul pleacă de jos, de la primul grăunte de atenţie pe care îl capătă copilul, de informaţie, de la familie, de la mediu, dar în timpul adolescenţei cel mai important este mediul de prieteni şi dorinţa de a fi cineva în ochii celorlalţi“.

Astfel, subliniază Mihaela Ghircoiaş, nu ar trebui să căutăm un dedesubt mai profund întâmplării de la Cluj, ci totul poate fi pus pe seama dorinţei de a atrage atenţia şi a unei informări greşite cu privire la actul sexual.

„La adolescenţi totul este o încercare de a atrage atenţia. Nu înseamnă că într-adevăr credeau asta, ci doar ca să se dea mari. Nu cred că are nicio legătură cu anumite convingeri sau cu anumite înclinaţii. Este doar un strigăt după atenţie, iar dacă ar răspunde sincer, probabil asta ar spune şi ei sau nici nu ar şti ce au făcut“, subliniază psihologul.

Educaţia sexuală nu trebuie predată de profesorii şcolii

În ceea ce priveşte modalitatea în care ora de educaţie sexuală trebuie să se desfăşoare, Mihaela Ghircoiaş atrage atenţia asupra faptului că această oră nu trebuie sub nicio formă să fie predată de către diriginte sau de către profesori pentru a nu le fi subminată autoritatea sau să fie catalogaţi într-un anumit fel, ci este nevoie de un specialist, de preferat din afara şcolii.

„Educaţia sexuală în şcoli s-a făcut dintotdeauna. Ţin minte că, încă din perioada în care eram eu în şcoală, informaţiile oferite m-au lămurit, mi-au răspuns la semnele de întrebare, iar pe atunci un medic făcea această oră de educaţie sexuală“.

Cu privire la reacţiile stârnite în societate, Mihaela Gircoiaş crede că, având în vedere lispa de substanţă a acestui caz, care poate fi catalogat drept o şotie adolescentină, cei care comentează vizavi de acest caz sau îi dau o altă însemnătate „nu fac decât să-şi proiecteze frustrările şi interesele şi necunoaşterea“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.