Psihologia, detronată de Kinetoterapie. Analiză ZDI: admitere cu 10 pe loc şi alte surprize
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Psihologia, detronată de Kinetoterapie. Analiză ZDI: admitere cu 10 pe loc şi alte surprize

GALERIE
admitere
  • admitere
- +

La unele specializări de la „Cuza“ a fost şi astfel de concurenţă. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi o analiză a cifrelor admiterii de aici.

Concurenţa de anul acesta de la concursul de admitere organizat pentru facultăţile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, deşi previzibilă pe alocuri, nu este una lipsită de surprize. În mod concret, există o concurenţă record la unele specializări, care i-au surprins inclusiv pe reprezentanţii facultăţilor respective. În primul rând Kinetoterapia, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS), îşi consolidează poziţia drept cea mai căutată specializare, după ce fusese devansată de Psihologie în urmă cu câţiva ani. Anul acesta cifrele sunt impresionante: au fost 254 de dosare depuse pe 25 de locuri la buget, o concurenţă de 10.16 pe loc.

Pe locul al doilea în rândul specialităţilor la nivelul universităţii vine Informatica economică, de la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor. Aici au fost depuse 500 de dosare, aproape un sfert din cele depuse în total la FEAA, pe 66 de locuri la buget, fiind o concurenţă totală de 7,57 de candidaţi pe un loc.

La FEFS a fost concurenţă mare şi la specializarea Sport - unde au fost depuse 240 de dosare pe 38 de locuri bugetate, rezultând o concurenţă de 6,31 de candidaţi / loc bugetat.

La Psihologie, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, unde în ultimii ani a crescut numărul locurilor la buget, a rămas o concurenţă semnificativă, de 5,09 candidaţi pe un singur loc, în contextul în care au fost depuse 596 de dosare pe 117 locuri la buget.

O surpriză anul acesta se remarcă la specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, tot de la Facultatea de Psihologie, unde au fost depuse 454 de dosare pe 120 de locuri la buget, fiind o concurenţă mare, de 3,78 pe un loc.

O altă specializare cu o concurenţă ridicată a fost la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde au fost 164 de dosare pe 35 de locuri la Relaţii Internaţionale, rezultând o concurenţă de 4,68 pe un loc.

Reamintim că, numeric, cele mai multe dosare au fost depuse la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, peste 2.000, dar cea mai mare concurenţă o are Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 6,19 pe loc, fiind urmată de Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - 6,08 pe loc, şi de Facultatea de Drept - 5,54 pe loc.

Toate cifrele au fost calculate doar pentru locurile bugetate, fără taxă, ale facultăţilor. Chiar şi cele două facultăţi de Teologie şi-au acoperit, pe hârtie, integral locurile la buget, în timp ce la Matematică se păstrează, pentru al patrulea an la rând, o concurenţă ridicată, de 2,97 pe loc bugetat.

VEDEȚI AICI ȘI: Admitere: Se bat francezii pe locurile de la UMF, dar este dezastru la Farmacie

VEDEȚI AICI ȘI: Admiterea, punct final. Care sunt cele mai căutate facultăţi de la „Cuza“?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.