Psihologia, din nou în topul concurenței, la „Al.I. Cuza”. Ce miraj îi atrage pe tineri aici: explicații din „branșă”

marți, 23 iulie 2024, 03:02
3 MIN
 Psihologia, din nou în topul concurenței, la „Al.I. Cuza”. Ce miraj îi atrage pe tineri aici: explicații din „branșă”

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” a încheiat procesul înscriere a candidaților în vederea admiterii. Astfel, în ceea ce privește programele de licență, au fost depuse 13.103 dosare, cu 1.507 mai multe decât anul trecut. Dintre acestea, 3.600 de locuri sunt bugetate. Ca de obicei, Psihologia este în top.

Cea mai căutată specializare la studii de licență, ca anul trecut, vizează Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Aici și-au depus dosarele 2.775 de persoane, reprezentând o concurență de 7,67 candidați pe loc bugetat. Clasamentul este completat de Informatică economică (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor) – 7,27 candidați pe loc bugetat, Relații internaționale și studii europene (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice) – 6,43 candidați pe loc bugetat, Comunicare și relații publice (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice) – 6,19 candidați pe loc bugetat, Resurse umane (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice) – 5,47 candidați pe loc bugetat și Pedagogie (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației) – 5,42 candidați pe loc bugetat.

Ce îi atrage pe tineri la Facultatea de Psihologie

Întrebându-ne de ce sunt absolvenții de liceu atât de interesați de psihologie, am apelat la un tânăr specialist, care profesează în domeniu. O explicație ar fi dorința multoraa, în fapt, de a-și rezolva propriile probleme.

,,Am întâlnit deseori, și nu e nimic neobișnuit, faptul că sunt persoane care aleg această facultate crezând că vor reuși să își rezolve propriile probleme, traume. Este total greșit! Pentru a-ți rezolva problemele este important să mergi la un psihoterapeut, să treci printr-un demers terapeutic, să fii ajutat specific pe problema ta”, ne-a declarat Eliza Cogian, psihoterapeut.

CITESTE SI: Peste 18.500 de dosare depuse în cadrul concursului de admitere la UAIC Iași

Apoi, un alt motiv pentru care tinerii aleg tot mai des această facultate s-ar datora și exploziei de informație legată de psihologie și cărți de dezvoltare personală care a luat amploare în mod semnificativ în ultimii ani. ,,Majoritatea persoanelor pe care le cunosc, care nu sunt de profesie psihologi, consilieri, terapeuți, au citit măcar o carte de dezvoltare persoană și urmăresc cel puțin o persoană pe rețelele de socializare care creează conținut de autocunoaștere și dezvoltare”, a adăugat specialistul.

Nu în ultimul rând, patologizarea vieții în care trăim ar reprezenta un alt factor care contribuie în mod semnificativ la a-i îndemna pe tineri să aleagă Facultatea de Psihologie, gândindu-se că în viitor va fi din ce în ce mai mult nevoie de profesioniști în acest domeniu. Totuși, asta nu garantează succesul, cum nici nu schimbă percepția oamenilor asupra serviciilor oferite de psihologi.

,,În continuare sunt persoane care se ascund că vin la terapie”

În urmă cu mai bine de 20-30 de ani, în mai mică măsură și acum, din cauza temerilor că ar putea fi caracterizați ,,nebuni” dacă mergeau la astfel de cabinete, oamenii erau reticenți să apeleze la psiholog. Din păcate, societatea de astăzi încă se confruntă cu astfel de situații, dar generațiile care au ajuns la vârsta adultă în ultimii ani au tot mai puține astfel de inhibiții.

,,În continuare sunt persoane care se ascund că vin la terapie. Din păcate, sunt și tineri care consideră că, dacă mergi la psiholog, înseamnă că ești nebun. Consider că oamenii nu au o definiție clară pentru ceea ce înseamnă psiholog/ psihoterapeut și psihiatru. Deși, și la psihiatru merg persoane care nu sunt nebune; sunt oameni normali care se confruntă cu probleme în viața lor pe care nu le pot depăși singuri, și astfel ajung să aibă un diagnostic de depresie sau anxietate pentru care este necesară administrarea de tratament farmacologic”, a conchis Eliza Cogian.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii