anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Psihologul de weekend: „Nu consider că mi-am înșelat soția! Am crezut că cealaltă femeie este, cu adevărat, sufletul meu pereche, dar am greșit!”

GALERIE
miri
  • miri
- +

Pot cei ce au fost cândva amanți să se căsătorească?

 

Iată o întrebare care mi-a fost adresată de nenumărate ori în interacțiunea cu cei aflați în terapie. Primul răspuns care îmi venea în minte de fiecare data, era o altă întrebare: „Care au fost nevoile pe care cealaltă persoană ți le împlinea?”. De cele mai multe ori, sexul și înțelegerea jucau rolurile principale, astfel încât puteam conchide că o a treia persoană reprezenta mai degrabă o completare, nicidecum totul. Absolut niciun partener nu dezavua 100% relația actuală, ci acuza mai curând, că îi lipsesc anumite „ingrediente”. Și totuși, acest motiv nu este suficient. Oamenii se pot modela și deschiderea către nou îi poate face să construiască mult mai ușor altceva. Pasiunea, spontaneitatea, actul sexual care se consumă la fiecare întâlnire, dorul care intervine când amanții nu se pot întâlni mențin flacăra vie și asta până la momentul la care niciunul nu mai are nimic nou de arătat.
 
Amantul are rolul de a oferi exact ceea ce îi lipsește celuilalt, tocmai de aici și lipsa unor așteptări tipice relațiilor serioase de care sunt sătui cei ce au evadat. Remușcările, prezența unor sentimente față de ceea ce a rămas acasă, poate pune pe pauză relația extraconjugală care, oricât ar părea de perfectă, se consumă la momentul satisfacerii depline ale nevoilor celuilalt. Amanții sunt guvernați de egoism. Au dorințe manifeste pe care dacă nu le obțin, se îndepărtează, și oferă pentru că primesc și pentru că e în natura umană să se simtă validați printr-un feedback pozitiv dat de reacția de mulțumire a celuilalt. Între amanți relația trebuie să fie perfecta. O mica abatere stârnește dezamăgirea și compararea, consecințele fiind date de nașterea unui conflict și reapropierea de partenerul stabil. 
 
Există câțiva pași atunci când relația nu mai funcționează, pentru a putea ajunge să fii disponibil pentru un nou început:
 
- O discuție sinceră cu partenerul, în care ambii să își exprime neajunsurile, dar fără reproșuri, ci doar în scopul unei potențiale negocieri către îmbunătățirea relației.
- Dacă nu se dorește reconcilierea sau dacă eforturile nu vin din partea ambilor, cel ce consideră că nu mai poate fi parte a acelui cuplu, își va informa partenerul asupra intențiilor sale, urmând să se distanțeze atât fizic, cât și emoțional.
- În momentul în care a apărut vindecarea și tot ceea ce a rămas e respectul pentru un trecut cu amintiri frumoase, e timpul să ne reorientăm. Acționând astfel, nu încărcăm din punct de vedere emoțional pe cel ce va fi lângă noi și nu-i pasăm trăirile noastre negative dintr-o poveste ce nu îi aparține.
A căuta o nouă relație pentru a-l uita pe celălalt poate fi o soluție temporară, denigrantă care va aduce suferință, neîncredere, dependeță emoțională, totul luând un chip hidos.
 
Cazul de mai sus aparținea unui bărbat care plecase cu amanta care, între timp, îi devenise soție. Traiul în comun nu poate avea ca debut promiscuitatea sau nevoia de a te agăța de altcineva pentru a fi bine. 
 
Momentul oportun care îți poate indica faptul că ești pregătit de o nouă relație este dat de mulțumirea cu propria persoană, astfel încât singurătatea să nu fie un dușman, ci rezultatul unui echilibru interior. Când așteptările sunt aproape inexistente sau realiste, ceea ce ți se va oferi, fără ca tu să te aștepți, va fi infinit mai de preț în comparație cu o listă interminabilă de pretenții.
 
Psiholog Monica Dobrea
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.