Psihologul de weekend: „Nu consider că mi-am înșelat soția! Am crezut că cealaltă femeie este, cu adevărat, sufletul meu pereche, dar am greșit!”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Psihologul de weekend: „Nu consider că mi-am înșelat soția! Am crezut că cealaltă femeie este, cu adevărat, sufletul meu pereche, dar am greșit!”

GALERIE
miri
  • miri
- +

Pot cei ce au fost cândva amanți să se căsătorească?

 

Iată o întrebare care mi-a fost adresată de nenumărate ori în interacțiunea cu cei aflați în terapie. Primul răspuns care îmi venea în minte de fiecare data, era o altă întrebare: „Care au fost nevoile pe care cealaltă persoană ți le împlinea?”. De cele mai multe ori, sexul și înțelegerea jucau rolurile principale, astfel încât puteam conchide că o a treia persoană reprezenta mai degrabă o completare, nicidecum totul. Absolut niciun partener nu dezavua 100% relația actuală, ci acuza mai curând, că îi lipsesc anumite „ingrediente”. Și totuși, acest motiv nu este suficient. Oamenii se pot modela și deschiderea către nou îi poate face să construiască mult mai ușor altceva. Pasiunea, spontaneitatea, actul sexual care se consumă la fiecare întâlnire, dorul care intervine când amanții nu se pot întâlni mențin flacăra vie și asta până la momentul la care niciunul nu mai are nimic nou de arătat.
 
Amantul are rolul de a oferi exact ceea ce îi lipsește celuilalt, tocmai de aici și lipsa unor așteptări tipice relațiilor serioase de care sunt sătui cei ce au evadat. Remușcările, prezența unor sentimente față de ceea ce a rămas acasă, poate pune pe pauză relația extraconjugală care, oricât ar părea de perfectă, se consumă la momentul satisfacerii depline ale nevoilor celuilalt. Amanții sunt guvernați de egoism. Au dorințe manifeste pe care dacă nu le obțin, se îndepărtează, și oferă pentru că primesc și pentru că e în natura umană să se simtă validați printr-un feedback pozitiv dat de reacția de mulțumire a celuilalt. Între amanți relația trebuie să fie perfecta. O mica abatere stârnește dezamăgirea și compararea, consecințele fiind date de nașterea unui conflict și reapropierea de partenerul stabil. 
 
Există câțiva pași atunci când relația nu mai funcționează, pentru a putea ajunge să fii disponibil pentru un nou început:
 
- O discuție sinceră cu partenerul, în care ambii să își exprime neajunsurile, dar fără reproșuri, ci doar în scopul unei potențiale negocieri către îmbunătățirea relației.
- Dacă nu se dorește reconcilierea sau dacă eforturile nu vin din partea ambilor, cel ce consideră că nu mai poate fi parte a acelui cuplu, își va informa partenerul asupra intențiilor sale, urmând să se distanțeze atât fizic, cât și emoțional.
- În momentul în care a apărut vindecarea și tot ceea ce a rămas e respectul pentru un trecut cu amintiri frumoase, e timpul să ne reorientăm. Acționând astfel, nu încărcăm din punct de vedere emoțional pe cel ce va fi lângă noi și nu-i pasăm trăirile noastre negative dintr-o poveste ce nu îi aparține.
A căuta o nouă relație pentru a-l uita pe celălalt poate fi o soluție temporară, denigrantă care va aduce suferință, neîncredere, dependeță emoțională, totul luând un chip hidos.
 
Cazul de mai sus aparținea unui bărbat care plecase cu amanta care, între timp, îi devenise soție. Traiul în comun nu poate avea ca debut promiscuitatea sau nevoia de a te agăța de altcineva pentru a fi bine. 
 
Momentul oportun care îți poate indica faptul că ești pregătit de o nouă relație este dat de mulțumirea cu propria persoană, astfel încât singurătatea să nu fie un dușman, ci rezultatul unui echilibru interior. Când așteptările sunt aproape inexistente sau realiste, ceea ce ți se va oferi, fără ca tu să te aștepți, va fi infinit mai de preț în comparație cu o listă interminabilă de pretenții.
 
Psiholog Monica Dobrea
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.