Psihologul de weekend: ”Psihologii mei din copilărie au fost cureaua, papucul și palma”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Psihologul de weekend: ”Psihologii mei din copilărie au fost cureaua, papucul și palma”

GALERIE
copil batut
  • copil batut
- +

Violența, de orice natură, lasă urme adânci, cu atât mai mult dacă are loc la vârstele la care copilul este în plină formare și dezvoltare! 
Suferința micilor oameni a fost înăbușită de o autoritate despre care se consideră că trebuie să reprezinte un suport, nicidecum o rană!

”Când văd câtă libertate le dau părinții copiilor din ziua de azi, mă înfurii. Eu, dacă ridicam tonul la mama, în secunda următoare îmi dădea una de îmi treceau toate mofturile. Acum, sunt rugați frumos aștia mici să înceteze, sunt lăsați să facă în public crize, să se tăvălească pe jos și să urle. Unde mai e respectul?”
 
Dacă s-ar face un studiu pe un eșantion chiar și foarte restrâns de adulți care au fost abuzați în copilărie, fără doar și poate repercusiunile s-ar reflecta în relații de cuplu disfuncționale, în raportarea defectuoasă în fața autorității, în agresivitate auto sau heterodistructivă, într-o imagine de sine deformată, precum și în dureri somatice fără cauze medicale.
 
Am cunoscut, în cabinet, oameni pentru care poveștile copilăriei reprezentau adevărate traume. De ce? Pentru că sunt construite în jurul conceptului de agresivitate fizică, întărit de constatările finale ale părintelui: ”Ai văzut ce a pățit Scufița Roșie dacă n-a ascultat-o pe mama? A fost mâncată de lup. La fel și iezii caprei dacă n-au fost cuminți.” Dar oare cum se formează această imagine în mintea unui copil căruia i se induce că este normal să i se întâmple ceva rău dacă iese din cuvântul adultului. Sigur că pentru confortul nostru de a nu fi nevoiți să stăm mereu cu ochii pe un copil care explorează, alegem tehnica manipulării din care obținem rezultate doar pe termen scurt. Am auzit de nenumărate ori părinți care, în fața copilului, spuneau: ”Nu îl mai înțeleg. Acum face o prostie, îl cert, recunosc, uneori îmi pierd răbdarea și îl lovesc, dar apoi îmi pare rău pentru că văd că a înțeles. Dar minunea asta nu ține mult! Ai impresia că e bătut în cap pentru că, după un timp, repetă același lucru.” Și iată cum, copilul stigmatizat, vine în fața ”judecătorului” (adică a terapeutului) să-i confirme și acesta, în fața părintelui, că are realmente o problemă. Și chiar are! Și da! Trebuie lucrat cu el pentru că este victima unui abuz! Dar adultul cum contribuie? De multe ori, am fost surprinsă să am parte de o contribuție imediată: ”Dumneavoastră nu-l cunoașteți, vă spun eu cum trebuie abordat ca să priceapă, doar că trebuie să audă și de la altcineva ca să-și dea seama.”
 
Copiii din ziua de azi sunt aceiași ca și noi, doar că părinții din prezent îi ascultă și le oferă dreptul să fie ei înșiși, cu limite construite într-o manieră sănătoasă. De asemenea, numărul copiilor dintr-o familie este cu mult mai redus față de generațiile din trecut, ceea ce le permite părinților să acorde atenție fiecăruia și să-i observe cu mai multă ușurință. Și să nu uităm contextul și diferențele dintre societatea actuală și cea apusă.
 
Nu faceți confuzia între fericire și satisfacție de moment. Faptul că odinioară copiii se jucau în stradă și se dădeau cu săniile împreună sau faptul că familia extinsă se aduna la masă și cei mici stăteau împreună și împărțeau câteva linguri de mâncare, nu înseamnă că asta e ceea ce le lipsește și copiilor din ziua de azi. Societatea a evoluat, iar ei nu au cu ce compara pentru a spune dacă era mai frumos atunci sau acum. Singurul lucru care a rămas și va rămâne constant este familia și relația cu părinții. 
 
Fericirea este acolo unde copilul simte că face parte din sistem și este respectat. Satisfacția ține de propriile dorințe, și nu de tipare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.