anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

Psihologul de weekend: ”Școala de șoferi? Nu ești făcută pentru așa ceva!”

GALERIE
scoala
  • scoala
- +

Iată frământările unei tinere care și-a dat voie să cunoască autosabotajul în varii situații din viață.

Între ea și lucrurile frumoase pe care le simțea apropiindu-se, se afla un zid înalt, ale cărui cărămizi erau reprezentate de cuvintele de motivare total nepotrivite ale unor părinți neatenți la reacțiile copilului, cuvinte ce s-au transformat în adevăruri proprii: ”Nu ești bună de nimic! Trebuie să poți mai mult!”, ”Crezi că ești în stare să faci asta? Mă îndoiesc! Ia să văd!”, ”Școala de șoferi? Nu ești făcută pentru așa ceva! Trebuie să-mi demonstrezi că poți, dar nu pe banii mei!”.

Ani la rând, stigmatizarea a fost modalitatea de educare, astfel încât în prezent, adultul încă este prizonierul unei copilării nefericite peste care simte că nu va putea trece vreodată.

Existența somatizărilor în momentul în care rememora toate acele replici dureroase, părinții neînțelegând nici la momentul vorbirii supărarea ei, o adânceau și o mențineau într-o luptă continuă cu dorința arzătoare de a-și dovedi că ea chiar valorează mult ca om și are principii sănătoase.

Mintea umană este extrem de complexă mai ales atunci când individul dispune de multă creativitate, această componentă a personalității putând crea divinul sau  naște monștri. 

În cazul expus, au apărut ușoare tendințe ale depersonalizării, clienta mea, inconștient, continuând să se ”corecteze” și evalueze prin ceea ce observa neplăcut la cei din jur.

În orice loc se afla, unde erau oameni străini, își imagina scenarii cu ce au făcut înainte să fie acolo, ce urmează să facă, ce relație există între cei ce se cunoșteau, toate poveștile făurite având un negativism accentuat.

Dorind să-și reconfirme faptul că ea însăși este o persoană nedemnă ce prezintă doar defecte, făcea proiecțiile respective ce o ajutau să-și mențină aceeași imagine disfuncțională despre sine, dar să o și normalizeze: ”Nu-s singura așa. Am văzut mulți oameni, de fapt sunt sigură că absolut toți au o pată neagră în personalitatea lor. Și una deloc de neglijat!” Găsise o strategie de a nu se simți vinovată că aparține acestei lumi și reușise să găsească o motivare pentru care să-și ducă povara mai departe.

Întrebări ce mențin problemele îi răsunau în minte ori de căte ori i se întâmpla un lucru, fie el pozitiv sau negativ: ”De ce mie?”, postând-o în rolul de victimă. Răspunsurile nu existau decât în cazul evenimentelor fericite: ”E clar că nu merit. Trebuie să le îndepărtez cumva!”, aici intervenind și teama de succes – îmi doresc, aș vrea să văd cum e să îți propui ceva și să respecți un algoritm în atingerea scopului, dar ce fac dacă îmi și va ieși?

Legea simetriei din titlu, relevă așteptări reale care diferă în funcție de modul în care îi privim pe ceilalți și ne raportăm la ei. De multe ori mi-am sfătuit clienții că, așa cum poartă o ținută care îi face să se simtă impunători și siguri pe ei, așa să-și poarte și atitudinea, pentru că nu contează ceea ce spui, ci cum o spui.

În momentul în care starea ta este una euforică, plină de viață, pozitivism, gânduri benefice, vei transmite asta și celui mai ciufut om pe care îl întâlnești, totul devenind o pură metaforă a dansului.

Contrar, o atitudine ostilă, mereu în alertă, un om apăsat de griji, va transmite cu succes această energie către ceilalți care, fie o vor lua la fugă, nefiind dispuși să se încarce cu problemele altora, fie își vor schimba starea, scoțând la iveală partea mai întunecată care există în fiecare dintre noi, mai mult sau mai puțin vizibilă, în funcție de alegerile personale. Nu degeaba se spune că nu atragem ceea ce ne dorim, ci ceea ce suntem.

Ieșirea din zona de confort are beneficii, dar și costuri, despre care nu veți afla vreodată în lipsa experimentării. Atâția ani, această copilă a învățat să se chinuie și să lupte să placă celor din jur.

Recomandarea mea a fost să se chinuie să-și afle binele și să-l încerce cu încredere pentru că atunci când apare starea de bine, inconștientul nostru ne va mai ghida către acțiunile respective tocmai pentru a ne ajuta să supraviețuim și a putea pune pe plus intensitatea trăirilor frumoase, în raport cu cele neplăcute, balanța deocamdată, înclinând în favoarea lor, tânăra neștiind cum arată și cum se simte cu adevărat fericirea!

Tu cum știi că ești fericit? (Rubrică săptămânală semnată de psiholog Monica DOBREA – Iaşi)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.