anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Psihologul de weekend: Care mai este definiția copilăriei secolului XXI?

GALERIE
copii, jucarii
 • copii, jucarii
- +

”VREA SĂ-MI LIMITEZE ACCESUL LA JOCURI! ASTA NU E COPILĂRIE!” ...spuse o fetiță de doar 8 ani. 

”Copiii ăștia vor numai ecrane. Toată ziua atât știu. Nu ieșit afară, nu teme, nu prieteni. Ecrane! Și noaptea!”
 
Cum se ajunge până aici? Oare cine poartă vina pentru nevoia acută de a renunța la viața reală în favoarea celei virtuale? Să vă povestesc câteva dintre cele mai atipice motive ce stau la baza unei astfel de dependențe, situații pe care le-am întâlnit în cabinet:
 
- ”Eu n-am vrut să mă despart de soția mea, dar ea era deja cu altul. S-au mutat imediat ce am plecat eu de acasă, atât a așteptat. Știam și că fiul nostru își dorea să ne împăcăm și atunci l-am luat ca aliat. I-a făcut numai rele celuilalt.” A avut efectul dorit oare? Nicidecum. Copilul a suferit și mai mult pentru că s-a simțit inutil, vinovat și a ajuns să aibă o relație îngrozitoare cu mama deoarece o considera principala responsabilă de disturgerea familiei. 
- ”Tata era în străinătate și mama aducea bărbați acasă. Mi-a spus că nu vrea și ea să plece de lângă mine și sora mea, și preferă să câștige bani așa. Eu trebuia să tac.” Copilul s-a simțit o povară pentru părinții care se sacrificau pentru binele familiei. De asemenea, ambii frați au fost martorii unor josnice și imorale acțiuni ale mamei, justificate într-un mod total greșit.
- ”De când eram mică, tata îmi spunea mereu că voi ajunge o femeie de moravuri ușoare și că până nu termin facultatea nu am voie să am niciun iubit.” Stima de sine a acestei persoane a fost puternic atacată de figura paternă în raport cu care ea urma să se dezvolte ca femeie.
- ”M-am săturat de școală! Nu mai suport să învăț toată ziua! E destul!” Sunt cuvintele unei adolescente care încă din clasa a treia, când a luat un calificativ B, a început pregătirile în particular la română și matematică. Pe lângă toate acestea, părinții au refuzat să o lase să mai facă sport, motivând că nu mai are timp și de așa ceva.
 
Ce au în comun toți acești copii? Traume. Traume care au dezvoltat o anxietate puternică ce a generat lipsa controlului propriei vieți. În momentul în care ei au pierdut dreptul de putea decide, s-au orientat către locul cel mai sigur unde știau că pot hotărî ei înșiși cât, ce și cum anume se joacă.
 
Ce au în comun toți acei părinți? Nevoia de a le face copiilor binele cu forța. Opoziția celor mici și relațiile defectuoase care s-au creat în timp au generat frustrări și nemulțumiri în rândul părinților care ajung să dea vina pe diferența dintre generații.
 
Copiii au nevoie de limite sănătoase, au nevoie să știe că și părerea lor contează și au nevoie să nu facă parte din problemele adulților. Oferiți copiilor informații care să-i ajute și nu care să-i încarce emoțional.
 
Când lucrurile se schimbă în dinamica familiei, apelați la un psiholog pentru a preveni anumite situații indezirabile și fiți deschiși cu cei mici. Și ei au dreptul să simtă! Și ei au dreptul să vorbească!
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.