Psihologul de weekend: Dezavantajele ieșirii din izolare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Psihologul de weekend: Dezavantajele ieșirii din izolare

GALERIE
izolare
 • izolare
- +

Deși a fost atât de așteptată și dorită relaxarea, se pare că românii se confruntă cu o serie de neplăceri venite odată cu aceasta.

 

 • Readaptarea la locul de muncă – poate reprezenta o problemă din punctul de vedere al programului și al sarcinilor cu deadline, corpul și mintea fiind obligate să se acomodeze într-un timp relativ scurt pentru a putea face față și a menține postul ocupat în cadrul companiei în care individul este angajat. Motivația extrinsecă vine din dorința câștigului material, redresarea financiară având o însemnătate uriașă.
 • Dificultăți financiare – persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau care au rămas fără propriul business au de suferit pe termen îndelungat, comparativ cu cele ce se reîntorc în câmpul muncii, reluând activitățile anterioare începerii pandemiei. Cei din prima categorie vor avea nevoie să creeze, să gândească noi oportunități de câștig, să se înarmeze cu răbdare și să testeze. Un eșec i-ar putea arunca în stări depresive, tentative de suicid, dat fiind faptul că situația actuală nu ar mai permite experimentări, totul pornind de la 0.
 • Reintegrarea în societate – contactul cu ceilalți poate deveni extrem de obositor sau incomod, în condițiile în care timp de două luni, distanțarea fizică și-a pus amprenta. Apropierea emoțională, afecțiunea se pot amplifica atunci când este interzis contactul fizic sau din contră, se pot diminua sau șterge. Relațiile care au fost cu adevărat importante și de calitate se vor menține chiar și după încetarea acestei perioade critice. Este un prilej grozav de a putea selecta oamenii pe care vi-i doriți aproape.
 • Teama că pericolul infectării este încă prezent – starea de alertă menține ideea de pericol și precauție, lucru ce le va putea afecta în continuare funcționarea optimă celor care au avut manifestări ipohondrice pe toată durata izolării. Acestea se pot amplifica atât în cazul celor ce vor ieși din casă pentru o plimbare mai lungă care să nu aibă alt scop în afara celui recreativ, persoanele putându-se simți vinovate că și-au pus prorpiile vieți și ale altora în pericol, dar și în cazul celor ce aleg să rămână în continuare izolați la domiciliu gândindu-se că o simplă ieșire la magazin sau contactul cu cel ce le aduce cumpărăturile necesare, îi va îmbolnăvi din cauza faptului că relaxarea aduce cu sine îmbulzeală în spațiul public și iresponsabilitate.
 • Lipsa posibilității de a merge în vacanțe din cauza restricțiilor – concediile mereu au reprezentat un prilej de bucurie, relaxare, timp cu familia sau prietenii. Odihna nu ar fi nevoia de bază în situația dată, ci reducerea sau eliminarea stresului ce a caracterizat perioada izolării. De asemenea schimbarea mediului poate reprezenta și o modalitatea optimă de a putea face față rutinei ce se va reinstala imediat după ce lucrurile vor intra în normal. Cazurile persoanelor ce au prezentat elemente de psihopatologie ( anxietate, depresie, ipohondrie – în forme ușoare sau moderate ) pot fi combătute prin refugierea în natură, aspect ce redă echilibrul interior, liniștea, satisfacția din punct de vedere al calității vieții, dar și redobândirea controlului. Vacanța reprezintă locul în care cu adevărat ne bucurăm de copilărie, totul desfășurându-se fără un program, fără sarcini, plăcerea, interesul și fericirea fiind singurele emoții care ne inundă.
 • Aglomerarea traficului – un alt factor important de stres care este caracterizat de poluare intensă, blocaje care pot genera furie, agitație, tensiune, violență fizică sau verbală. Emoțiile negative resimțite pot avea consecințe pe termen mai lung, chiar și după stingerea situației neplăcute din trafic, individul rămânând cu un disconfort psihic și emoțional pentru un interval mai mare de timp.

Răbdarea, înțelepciunea și empatia sunt calitățile pe care vă recomand să le lăsați să vă ghideze în viitorul apropiat.

Psihoterapia joacă un rol extrem de important! Apelați la terapeut atunci când simțiți că emoțiile nefavorabile au pus stăpânire pe minte și trup sau dacă doriți să accelerați procesul recuperării.

Psiholog Monica Dobrea

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.