anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Psihologul de weekend: Drama familiilor care cumpără iubirea copiilor cu cadouri scumpe

GALERIE
cadouri, lux, copii
  • cadouri, lux, copii
- +

În ultima perioadă, am primit numeroase solicitări de la părinți care au scăpat situația de sub control cu ai lor copii care își doresc haine de firmă, telefoane scumpe, din teama de a nu fi etichetați și excluși din grup, dar și pentru a compensa carențele afective. Atunci când vine vorba despre petrecerea timpului alături de copil, ținând cont de secolul vitezei în care trăim, nu sunt adepta cantității, mai ales că cerințele sunt mari, copiii au nevoie de multe lucruri pentru a le oferi un trai decent și a se dezvolta corespunzător. Unde mi se pare că se greșește?

 Când alegem să-i deresponsabilizăm și să-i ținem departe de tot ceea ce înseamnă ”problemele” cotidiene, fără a-i implica în activități casnice care, dacă ar fi realizate și cu ajutorul lor, ne-ar rămâne mai mult timp în a sta împreună și a reduce semnificativ oboseala, epuizarea. Lipsește educația financiară, copiii nereușind să mai facă vreo diferență clară între fală și necesitate. Părinții aleg să le ofere totul cu condiția ca ei să învețe, să fie cuminți, astfel obișnuindu-i că trebuie să fie perfecți, să le fie pe plac pentru a fi iubiți și a merita ceea ce își doresc. Cât de des mai auzim un părinte spunând: ”Ți-am cumpărat acest lucru pentru că ești copilul meu, pentru că te iubesc și sunt mândru de tine!”. Mai curând auzim: ”Dacă ești cuminte și înveți pentru mâine, o să-ți cumpăr ce mi-ai cerut.” Acesta este momentul în care copilul învață să facă totul ”perfect”, să facă mult mai mult decât i se cere pentru a putea și el, la rândul lui, să ceară absolut tot ceea ce își dorește. Părintele a căzut în propria-i capcană și, pentru a se ține de cuvânt în fața puiului ce face eforturi, dar și a substitui lipsa implicării emoționale sau fizice, investesc în tot ceea ce înseamnă obiecte.

Am lucrat aproximativ un an de zile cu o familie ce pusese totul pe tavă copilului. Când au avut un regres remarcabil din punct de vedere financiar, și nu și-au mai permis să cumpere haine scumpe sau gadget-uri ”la modă”, adolescentul a suferit un șoc, neînțelegând condiția actuală. Era stigmatizat, stima sa de sine fiind la pământ, suferea îngrozitor din cauza unei imagini cu care brusc a trebuit să se obișnuiască, dispărând banii, între el și familia sa nu a mai rămas nimic, ei neștiind să comunice altfel și neavând puncte comune care să nu necesite cheltuieli. Episoade depresive s-au instalat în această familie chinuită de neajunsuri care, atunci când a renăscut, au înțeles că goana după bani și confortul financiar nu reprezintă conceptul de familie. Au profitat de acest timp pentru a crea și a dezvolta activități noi care au inclus cunoașterea, ascultarea, afectivitatea.

Cât de trist este să nu știi ce să faci dacă nu ai bani? Cât de trist este să nu fii tu însuți o companie plăcută pentru tine dacă nu ai bani? Cât de trist este să îți manifești dragostea pentru copil doar prin cadouri?

Educați-vă copiii! Dați-le sume de bani fixe, mici, la intervale regulate de timp și încurajați-i să nu îi risipească, ci să-i adune și să poată să decidă în ce îi investesc. Este extrem de important să fie orientați către educație, dar și către micile plăceri.

 Puneți accent pe iubire, emoții, afecțiune și arătați-le cât sunteți de mândri și încântați de relațiile dintre voi, scoateți în evidență părțile negative și triste din ”modernismul” zilelor noastre, vorbiți-le despre nefericirea celor ce aleg opulența și evitați compararea socială indiferent de natura discuției.

Fiți constanți, perseverenți! Copilul va insista, va încerca, e datoria lui să experimenteze și să caute să obțină ceea ce își dorește, însă un comportament neschimbător din partea voastră, va stinge, în timp, această atitudine cu consecințe distructive în viitor!

Psiholog Monica Dobrea.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.