Psihologul de weekend: Nu doarme cel mic noaptea? Sfatuti pentru a-l liniști
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Psihologul de weekend: Nu doarme cel mic noaptea? Sfatuti pentru a-l liniști

GALERIE
bebelus, dormit, noaptea
 • bebelus, dormit, noaptea
- +

 Motivele pentru care un bebeluș nu doarme noaptea sunt multiple. Dacă excludem cauzele medicale sau fiziologice, ne dăm seama că micuții nu pot face diferența între zi și noapte, motiv pentru care este foarte important să îi ajutăm să facă asta. Cât este de ușor? Am crede că strategiile sunt destul de simplu de realizat, însă pentru un părinte epuizat, obosit peste măsură, căruia răbdarea nu-i mai este un aliat, poate fi foarte greu și incomod.

 

Am întâlnit părinți care îmi spuneau că, treziți din somn la puțin timp după ce au adormit, reacționau ușor agresiv, mecanic, fără să își dea seama neapărat că ceea ce fac este în neregulă și agită mai mult bebelușul.

Tehnicile enumerate în cele ce urmează nu garantează succesul deplin, mai ales până la vârsta de 4 luni când cei mici încă au mese pe timpul nopții. Dar ceea ce vă pot spune este că dacă începeți să exersați ceea ce veți citi mai jos, lucrurile se vor îmbunătăți considerabil.

 Iată cum putem acționa pentru a liniști bebelușii pe timpul nopții și a-i învăța că noaptea se face nani, nu se gângurește:

 • Renunțați la lumina de veghe, îi stimulează vizual, oricât de slabă ar fi. Se poate evita astfel și dezvoltarea temerilor legate de întuneric.
 • Alăptatul sau schimbatul trebuie să se desfășoare fără a-i vorbi celui mic. Mișcările vor fi delicate și lente pentru a nu-i înlătura și cea mai mică intenție de a readormi.
 • Joaca sau plimbatul dintr-o cameră în alta pentru a-l ajuta să adoarmă nu fac altceva decât să-l determine să se mai trezească pentru a cere aceste activități plăcute. Ținutul în brațe și un ușor legănat sunt suficiente în timpul nopții.

 

Aceste recomandări au fost contestate de către părinții care mai au încă un copil și care locuiesc în apartamente mici, cu o singură cameră, spunând că bebelușul se enervează și începe să plângă din cauză că ”se plictisește” și nu primește ceea ce își dorește, trezindu-l pe celălalt. Vă recomand să puneți o muzică de fundal sau să încercați să organizați diferit orele de somn pentru copii. Dacă știți că cel mare are un somn mai profund, atunci ar fi indicat ca bebelușul să se culce după ce adoarme fratele. Dacă somnul este superficial, atunci vă recomand să îl culcați pe bebeluș întâi.

Important este să aveți în minte faptul că este doar o perioadă și chiar dacă toți membrii familiei sunt într-o oarecare măsură afectați, lucrurile se vor reașeza cu răbdare și cu perseverență. Este important ca bebelușul să fie integrat cât mai bine în rutina familiei.

Paulo Coelho spunea că cei mici ne pot învăța trei lucruri: să fim mulțumiți fără motiv, să nu stăm locului sau să cerem cu insistență ceea ce ne dorim.           Nopți liniștite!

Psiholog Monica Dobrea

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.