anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Psihologul de weekend: Părintele singur în capcana “răsfăţului”

GALERIE
copil
  • copil
- +

”Ești o mamă/ un tată rea/ rău!”, ”Pleacă! De ce ai venit? Vreau să mai stau la bunici! Nu vreau acasă cu tine!”

Replicile definitorii perioadelor dezvoltării personalității, momentelor în care copilul vrea el să aleagă ceea ce să facă, dincolo de ideea negocerii sau de necesitatea unui lucru. Însă nu vor rămâne fără ecou în cazul părinților care se simt vinovați față de copil. Iată câteva aspecte ce îi pot face pe părinți să resimtă sentimentul acesta intens și neplăcut care se amplifică enorm mai ales în familia monoparentală:

-        Pierderea cumpătului ce a dus la violență verbală, fizică sau psihică prin ridicarea tonului și impunere;

-        Milă față de propriul copil căruia îi lipsește tatăl/mama, de aici nevoia de a acoperi golul emoțional și de a-l apropia mult mai mult prin tehnici menite să îi reprime frustrările, nicidecum să le înlăture;

-        Lipsa timpului liber pentru copil, părintele singur fiind acaparat de job sau având chiar mai multe locuri de muncă pentru a putea întreține familia.

Care este soluția cea mai la îndemână? Cadoul. ”Nu există să plec undeva și să nu îi cumpăr și copilului ceva, chiar dacă nu plec cu gândul ăsta. Îmi dau seama că ce am luat pentru el e mai scump decât ce am cumpărat pentru casă sau pentru mine.” Este relatarea unei mămici pe care nu am putut să o judec, la fel cum nu sunt în măsură să o fac nici cu ceilalți părinți care acționează astfel. Ce pot face este să le arăt în ce măsură acest act îi poate afecta pe copii pe viitor, ce anume continua să lipsească și ce ”rezolvă” de fapt darul material oferit.

Dintr-odată părintele nu mai este respins de copil, relația pare că se încheagă, cel mic este extrem de vesel, iar bucuria sa devine și bucuria adultului, relaxarea se instalează când micuțul, fascinat de nou, explorează și își lasă părintele să se destindă preț de câteva zeci de minute. Ce se întâmplă în realitate? Copilul este momit. Îi sunt înăbușite emoțiile negative și avalanșa celor pozitive, dar temporare, de fericire la vederea cadoului, acoperă pentru un timp scurt supărările interioare. Ce a învățat copilul? Că asta e modalitatea părintelui de a-l ”asculta.” Care e consecința? Frustrările vechi, acumulate în timp, vor da naștere altora care atât timp cât vârsta va mai permite să fie barate prin atenții, vor da falsa impresie că au fost depășite și că părintele a făcut o treabă excelentă procedând în felul acesta și oferindu-i un tot infinit de nedrept. Adolescentul, viitorul adult va suferi de multiple dependențe care abia atunci își vor arăta distructivitatea. Dorind să faceți un bine, ajungeți să le faceți un rău. Limita este neînchipuit de fină.

Ce vă recomand să faceți? În primul rând să înțelegeți că niciodată, indiferent de ceea ce ați face, nu veți putea fi și mama și tată. Fiecare are rolul său bine delimitat, iar copilul se raportează diferit, mai ales în funcție de sex. În al doilea rând învățați să vă acceptați chiar și cu ieșirile mai puțin placute – contează nu să vă inhibați sau să menajați copilul și să-l transformați într-un străin în fața emoțiilor voastre, ci arătați-i că e firesc să avem momente tensionate, dar soluționați-le! Arătați-i că se poate, cereți-i iertare, menționați că vina nu îi aparține în totalitate și asigurați-l de dragostea voastră. În al treilea rând, deși e consumator de energie, iar răbdarea e musai să vă însoțească, nu fugiți de revolta copilului. Tantrum-urile și agresivitatea transmit ceva. Dacă nu vedeți dincolo de furia sau neacceptarea lui ce se întâmplă cu adevărat, l-ați pierdut.

Dacă ceea ce am scris mai sus nu v-a convins, imaginați-vă următorul scenariu: o perioadă nefastă în care câștigurile se reduc considerabil. Cât va fi capabil să înțeleagă asta un copil fără o educație financiară? Ce știți să îi oferiți în loc pentru a-i da o stare similară ca cea generată de un lucru material?

Banii pot dispărea, sentimentele nu! Iubiți ființa, nu o cumpărați! (Psiholog Monica Dobrea)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.