Psihologul de weekend: Părintele singur în capcana “răsfăţului”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Psihologul de weekend: Părintele singur în capcana “răsfăţului”

GALERIE
copil
  • copil
- +

”Ești o mamă/ un tată rea/ rău!”, ”Pleacă! De ce ai venit? Vreau să mai stau la bunici! Nu vreau acasă cu tine!”

Replicile definitorii perioadelor dezvoltării personalității, momentelor în care copilul vrea el să aleagă ceea ce să facă, dincolo de ideea negocerii sau de necesitatea unui lucru. Însă nu vor rămâne fără ecou în cazul părinților care se simt vinovați față de copil. Iată câteva aspecte ce îi pot face pe părinți să resimtă sentimentul acesta intens și neplăcut care se amplifică enorm mai ales în familia monoparentală:

-        Pierderea cumpătului ce a dus la violență verbală, fizică sau psihică prin ridicarea tonului și impunere;

-        Milă față de propriul copil căruia îi lipsește tatăl/mama, de aici nevoia de a acoperi golul emoțional și de a-l apropia mult mai mult prin tehnici menite să îi reprime frustrările, nicidecum să le înlăture;

-        Lipsa timpului liber pentru copil, părintele singur fiind acaparat de job sau având chiar mai multe locuri de muncă pentru a putea întreține familia.

Care este soluția cea mai la îndemână? Cadoul. ”Nu există să plec undeva și să nu îi cumpăr și copilului ceva, chiar dacă nu plec cu gândul ăsta. Îmi dau seama că ce am luat pentru el e mai scump decât ce am cumpărat pentru casă sau pentru mine.” Este relatarea unei mămici pe care nu am putut să o judec, la fel cum nu sunt în măsură să o fac nici cu ceilalți părinți care acționează astfel. Ce pot face este să le arăt în ce măsură acest act îi poate afecta pe copii pe viitor, ce anume continua să lipsească și ce ”rezolvă” de fapt darul material oferit.

Dintr-odată părintele nu mai este respins de copil, relația pare că se încheagă, cel mic este extrem de vesel, iar bucuria sa devine și bucuria adultului, relaxarea se instalează când micuțul, fascinat de nou, explorează și își lasă părintele să se destindă preț de câteva zeci de minute. Ce se întâmplă în realitate? Copilul este momit. Îi sunt înăbușite emoțiile negative și avalanșa celor pozitive, dar temporare, de fericire la vederea cadoului, acoperă pentru un timp scurt supărările interioare. Ce a învățat copilul? Că asta e modalitatea părintelui de a-l ”asculta.” Care e consecința? Frustrările vechi, acumulate în timp, vor da naștere altora care atât timp cât vârsta va mai permite să fie barate prin atenții, vor da falsa impresie că au fost depășite și că părintele a făcut o treabă excelentă procedând în felul acesta și oferindu-i un tot infinit de nedrept. Adolescentul, viitorul adult va suferi de multiple dependențe care abia atunci își vor arăta distructivitatea. Dorind să faceți un bine, ajungeți să le faceți un rău. Limita este neînchipuit de fină.

Ce vă recomand să faceți? În primul rând să înțelegeți că niciodată, indiferent de ceea ce ați face, nu veți putea fi și mama și tată. Fiecare are rolul său bine delimitat, iar copilul se raportează diferit, mai ales în funcție de sex. În al doilea rând învățați să vă acceptați chiar și cu ieșirile mai puțin placute – contează nu să vă inhibați sau să menajați copilul și să-l transformați într-un străin în fața emoțiilor voastre, ci arătați-i că e firesc să avem momente tensionate, dar soluționați-le! Arătați-i că se poate, cereți-i iertare, menționați că vina nu îi aparține în totalitate și asigurați-l de dragostea voastră. În al treilea rând, deși e consumator de energie, iar răbdarea e musai să vă însoțească, nu fugiți de revolta copilului. Tantrum-urile și agresivitatea transmit ceva. Dacă nu vedeți dincolo de furia sau neacceptarea lui ce se întâmplă cu adevărat, l-ați pierdut.

Dacă ceea ce am scris mai sus nu v-a convins, imaginați-vă următorul scenariu: o perioadă nefastă în care câștigurile se reduc considerabil. Cât va fi capabil să înțeleagă asta un copil fără o educație financiară? Ce știți să îi oferiți în loc pentru a-i da o stare similară ca cea generată de un lucru material?

Banii pot dispărea, sentimentele nu! Iubiți ființa, nu o cumpărați! (Psiholog Monica Dobrea)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.