anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Psihologul Monica Dobrea: Bun venit, 2022! 12 luni așa cum ți le dorești!

GALERIE
monica-dobrea
 • monica-dobrea
- +

Sigur că acest titlu nu pare a sta în picioare, dat fiind contextul actual pandemic a cărui durată este, în continuare, necunoscută.

Există o veste bună chiar și în această situație, și îmi place să reamintesc de fiecare dată clienților mei că bunăstarea emoțională se află în controlul nostru! Ceea ce e un pic mai dificil constă în modul de a o conștientiza și amplifica atunci când aceasta se desfășoară.

Din păcate, pandemia ne-a făcut pe unii dintre noi să minimizăm tot ceea ce ni se întâmplă pozitiv și să dăm amploare situațiilor indezirabile cu tot consumul emoțional aferent. Unii clienți îmi povestesc despre faptul că acest tipar deja s-a instalat și că le este aproape imposibil să mai iasă din ”lagărul mental”, în care se află, aparent, fără voia lor. Se simt pasivi, își văd propria viață din exterior, cu detașare, și simt că joacă doar un rol pe o scenă. Să ancorăm o stare pozitivă de conceptul ”actor”, așadar! Depinde de noi să ne alegem ce tip de personaj dorim să fim – propriul călău sau propriul suporter? În primul rând, putem face o proiecție în legătură cu viitorul: cum ne dorim să arate el, cum trebuie să arătăm noi înșine pentru a fi în acord cu obiectivele anterioare, care sunt acțiunile concrete pe care le putem face în legătură cu noi, în prezent, pentru a materializa visurile noastre? Răspunsurile pot fi greu de dat, însă, dacă folosim termeni emoționali, putem accesa mai ușor resursele ce ne-ar mobiliza în setarea unor scopuri pe termen lung.

Avem în față 12 luni fără conținut! 12 luni albe pe care le putem colora așa cum ne dorim noi! Faceți următorul exercițiu: Desenați, pentru fiecare lună a anului precedent, câte un lucru pozitiv pe care vi-l amintiți, o reușită. Poate ați cunoscut persoane noi, ați fost avansat la locul de muncă, ați primit încurajări din partea cuiva când v-a fost greu. Încercați să rememorați acele evenimente care v-au dat o stare de bine și confort. Pare greu? Continuați să încercați, ele sigur au existat! După ce aveți imaginea de ansamblu a anului precedent, luați 12 coli de hârtie albe și lăsați imaginația să lucreze. Acum aveți libertate deplină, puteți crea visuri utilizând metafore sau puteți chiar desena obiective. Stabilirea unor deadline-uri sunt preluate de inconștient ca și comenzi, astfel încât vă veți putea surprinde făcând lucruri mici, zilnic, pentru pregătirea scopului final.

Persoanele cu care lucrez sunt pe un trend ascendent din punct de vedere emoțional. Deși nu își dădeau mari șanse când abia pășiseră în cabinet, s-au lăsat ghidați, au răspuns recomandărilor, și au reușit! Iar acest fapt contribuie și la dezvoltarea mea profesională și emoțională, și le mulțumesc tuturor!

2022 este sau nu anul tău?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.