Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Psihoză în masă la români? Tot mai mulţi oameni cer Ozempic pentru a slăbi

GALERIE
slabire-cantar
  • slabire-cantar
- +

“E eficient, dar e anapoda”, spune un medic despre medicamentul creat pentru bolnavii de diabet. După întreruperea tratamentului cu Ozempic, kilogramele se pun imediat la loc, explică specialiştii.

 

Medicii şi farmaciştii spun că de câteva luni se confruntă cu un adevărat fenomen legat de medicamentul Ozempic, o soluţie injectabilă creată pentru a fi folosită în diabetul de tip 2, fiind eficient în reglarea glicemiei. Foarte mulţi oameni le cer prescrierea acestuia pentru scăderea în greutate, chiar dacă nu au diabet.

Medicul diabetolog Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, spune că tratamentul ajută şi în scăderea în greutate, fapt confirmat de studiile de specialitate.

Doctorul explică însă pacienţilor care solicită în număr mare acest medicament, pacienţi care nu au neapărat diabet, că cea mai bună soluţie pentru a slăbi nu este un medicament, ci un program alimentar stabilit împreună cu medicul nutritionist, dar şi multă mişcare. Specialistul avertizează că, după întreruperea tratamentului, kilogramele se pun la loc în lipsa unei alimentaţii echilibrate şi a exerciţiului fizic.

Beatrice Speteanu, farmacist la o farmacie din Capitală, a explicat că oamenii vin în număr mare să ceară acest medicament fără să aibă o reţetă prescrisă de medic, lucru absolut necesar, dar şi câteva investigaţii făcute înainte, la recomandarea acestuia, precum analize de sânge, o ecografie abdominală şi una de sânge.

Oamenii vin în număr mare să ceară acest medicament fără să aibă o reţetă prescrisă de medic

“Pe piaţă există două variante injectabile, sunt medicamente pentru scăderea glicemiei şi se dau exclusiv pe reţetă de la medicul diabetolog sau nutriţionist. El a fost aprobat prima oară în America de către FDA, dar ca efect secundar, nu advers, s-a observat că majoritatea pacienţilor au avut o scădere foarte mare în greutate, uneori chiar de 20 de kilograme, asta în timp de 2-3 luni. Intervine prin scăderea apetitului, prin gestionarea mai uşor între ceea ce înseamnă saţietate şi consumarea mâncării, în România a fost introdus pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi este folosit în reţete gratuite şi compensate tocmai pentru pacienţii care au probleme cu glicemia, pentru diabetici”, a explicat pentru News.ro farmacistul.

Riscuri dacă luăm medicamentul “după ureche”

Oamenii vin să ceară medicamentul fără reţetă la farmacie, fără a fi consultaţi de medic înainte, ceea ce este greşit, spune Beatrice Speteanu. Farmacistul atrage atenţia asupra importanţei unei anamneze prealabile în funcţie de care medicul poate sau nu prescrie acest tratament.

“În primul rând, este vorba de dozare, o dozare a acestui medicament nu trebuie luată de pe net. În primul rând orice pacient care începe insulina merge la cabinetul medicului şi i se face instructajul asupra cum se injectează această insulină, este vorba de subcutanat, în ce moment al zilei, la câte zile să facă, îşi monitorizează din când în când glicemia înainte de a administra o nouă doză, sunt foarte multe măsuri care trebuie luate.

Toţi pacienţii care au insuline sau medicamente care nu sunt insuline injectabile pentru controlul glicemiei îşi fac singuri acasă. Vorbim şi de condiţii de temperatură, de păstrare, aici medicul este cel care în cabinet îi face prima oară pacientului o doză, să-l înveţe şi cum se fac aceste injecţii.

Este foarte importantă o anamneză. Vorbim de un control glicemic, fiecare care începe acasă un tratament pentru controlul glicemiei ar trebui să aibă acasă şi un aparat, un glucometru cu care să-şi testeze glicemia. Ozempic nu este insulina, vorbim doar despre modul de administrare. Inclusiv aici este foarte bine de monitorizat o glicemie, chiar dacă nu zilnic ca la insulină, tot e bine de monitorizat”, a precizat farmacistul.

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a explicat ce implică folosirea unui medicament cum este acesta şi nu alegerea unui stil de viaţă sănătos, cu orar de mese şi exerciţiu fizic. Medicamentul este eficient, explică specialistul, pentru reglarea glicemiei, dar şi pentru scăderea în greutate, dar problema kilogramelor în plus poate reveni după ce acesta este întrerupt. “Aceste medicamente sunt eficiente, dar sunt anapoda”, spune medicul. “Este o epidemie de obezitate în lumea civilizată de nu ne vine a crede. De ce ? Pentru că, cu toţii mâncăm mai mult decât alergăm.Boala noastră se cheamă intoxicaţie cronică voluntară cu mâncare la un sedentar. Din cauza epidemiei de obezitate, lumea se chinuie să facă tot felul de scuturi, cu toţii ştim că să scuipi contra vântului este posibil, dar este contraproductiv. Şi deşi toată lumea ştie treaba aceasta, savanţii în domeniul nutriţiei de zeci de ani de zile se chinuie să facă nişte scuturi să poţi să scuipi contra vântului”, a el.

Efecte adverse

Medicul diabetolog spune care este principiul după care funcţionează medicamentul Ozempic, dar şi altele asemenea acestuia. “Substanţa din el încetineşte golirea stomacului dându-ţi mai multă vreme senzaţia de saţietate”, explică acesta. “Acum vreo 30 de ani, se spunea în cărţile noastre de medicină, erau 3-4 rânduri despre nişte hormoni intestinali care se cheamă incretine. Şi care sunt hormoni ai saţietăţii şi care îţi încetinesc golirea stomacului, îţi ţin mai multă vreme senzaţia de saţietate şi în acelaşi timp îţi împiedică formarea de glucagon, este un hormon care face invers decât insulina, crescându-ţi glicemia. Atât erau, 3-4 rânduri în tratatele de specialitate. Acum sunt tratate întregi despre aşa ceva. Ei, aceşti hormoni ai saţietăţii sunt făcuţi să ţină numai 4 minute, după care dispar. Savanţii s-au gândit, hai să facem aceşti hormoni sau să găsim ceva asemănător care să ţină mai multă vreme şi au găsit tot felul de soluţii şi medicamente asemănătoare structural care ţin de la 12 ore până la 1 zi, 2, o săptămână. Dacă aceşti hormoni au fost făcuţi de mama natură să ţină 4 minute, oare nu scuipăm contra vântului? Este adevărat, sunt de destulă vreme pe piaţă, ca să-ţi arate că merge bine şi că funcţionează, destulă vreme însemnând 4-5 ani, până la 20 de ani mai e timp. Nu spun că sunt rele, sunt bune, dar nu sunt normale. Ozempicul este dozabil, injectabil, este eficient, există şi altele, este a 4-a generaţie sau a 5-a dintre aceste medicamente care au apărut, el având la ora actuală şi indicaţie pentru obezitate, până acum era numai pentru diabet. Iar în doză imensă, în cantităţi mari, se pare că poate fi luat şi pe gură. Injectarea este foarte simplă, sunt deştept făcute, numai că nu este o chestie normală, e soluţia cea uşoară, dar nu este cea firească. După ce opreşti tratamentul cu Ozempic, organismul se îngraşă la loc. Boala noastră nu este lipsa de medicamente, ci boala noastră este intoxicaţia cu mâncare, acest medicament, într-adevăr îţi uşurează abstinenţa, îţi e mai uşor să mănânci puţin, dar când renunţi, se întâmplă acelaşi lucru”, a precizat medicul.

 “Poate să-i dea greaţă, poate să-i dea vărsătură, poate să-i dea ceva tulburări digestive care sunt chiar benefice, în rest mare lucru nu are, mai departe ce se întâmplă peste 20 de ani nu ştiu că nu e de 20 de ani pe piaţă medicamentul. Este apărut numai de vreo 2 ani pe piaţa noastră.

Medicamentul este făcut în Europa, dar există verişori ai acestui medicament care îţi scad glicemia şi îţi taie pofta de mâncare, ajutându-te să slăbeşti. În diabet este foarte bun, însă acest medicament nu scade foarte mult glicemia, este bun pentru că îţi taie rezistenţa la insulină scăzând în greutate. El nu scade glicemia, el nu prea o lasă să crească “, a detaliat medicul primar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri