anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Advertorial

Psoriazisul, o boală cu implicaţii complexe

GALERIE
providenta_dermatologie
 • providenta_dermatologie
- +

Dr. Elena Crihan, medic specialist Dermatovenerologie în cadrul Policlinicii Providenţa, ne vorbeşte despre psoriazis, o afecţiune care are consecinţe nu doar asupra pielii. Despre factorii determinaţi, diagnosticare, tratament, dar şi despre cum putem să ne simplificăm traiul cu această boală regăsiţi în articolul de mai jos.
Suferiţi de psoriazis? Nu sunteţi singurul! La nivel mondial, conform Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Psoriazis, peste 125 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această afecţiune asupra căreia se atrage atenţia în fiecare an, pe data de 29 octombrie. În Romania peste 2% din populatie suferă de această boală, dar numărul real este cu siguranţă mai mare. Este întâlnit mai ales în rândul adulţilor, dar atât adolescenţii, cât şi copiii pot fi afectaţi de psoriazis.
Psoriazisul nu este o problemă doar de ordin estetic. Trebuie privit şi abordat ca o boală cu implicaţii sistemice (afectare cardiovasculară, reumatologică, psihologică).
În ciuda aspectului dezagreabil, psoriazisul…nu se ia!
    

Dacă nu este contagios, atunci cum am luat boala?

Psoriazisul apare atunci când sistemul imun al unei persoane trimite semnale greșite către celulele pielii şi, astfel, ele se dezvoltă mai repede. În mod normal, celulele pielii se reînnoiesc la 28 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces se petrece la fiecare 3-6 zile, iar celulele rezultate nu sunt complet maturate şi migrează la suprafaţa pielii, adunându-se în plăcile caracteristice.
Cauza rămâne în continuare necunoscută, dar se pare că factorul genetic, influenţele din mediu (infecţii, anumite medicamente, alcoolul, stresul) şi factorii imunologici joacă un rol important.

Cum este diagnosticat psoriazisul?

Psoriazisul se caracterizează prin apariţia de zone de piele mai roşie, îngroşată, acoperită de mai multe straturi de scuame (coji) albe. Uneori pot să apară mâncărimi în acele zone, alteori sunt complet lipsite de simptome.
Există mai multe tipuri de psoriazis (psoriazis în placi, psoriazis gutat, psoriazis inversat, psoriazis palmo-plantar, psoriazis pustulos etc.) şi mai multe grade de severitate. Unele persoane au forme uşoare de psoriazis (cu scuame mici, albe, pe zone restrânse) şi nici nu suspectează că ar avea o boală. Alte persoane au leziuni extinse care pot cuprinde aproape tot corpul.
Psoriazisul poate să apară oriunde, dar există anumite zone mai frecvent afectate: coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombo-sacrată (spatele). Modificările de la nivelul unghiilor sunt des întâlnite. La fel şi articulaţiile pot fi afectate la o parte dintre pacienţii cu psoriazis (dureri, modificări articulare, diminuarea funcţionalităţii).

Atentie! Nu orice leziuni cu scuame sunt psoriazis! E important să fiţi diagnosticat de un dermatolog, pentru a urma tratamentul potrivit. Uneori nici chiar dermatologul nu poate spune cu certitudine, doar prin examen clinic, dacă aveţi psoriazis sau nu, fiind necesară efectuarea unei biopsii cutanate (analiză la microscop a unui fragment mic de piele).

Cum putem să tratăm psoriazisul?

Psoriazisul nu reprezintă o ameninţare directă asupra vieţii, ci mai mult o afectare a calităţii vieţii. Psoriazisul inversat (care afectează regiunea genitală) şi psoriazisul scalpului pot fi în mod particular deranjante. De asemenea, leziunile de la nivelul mâinilor pot împiedica o activitate socială normală.
Leziunile se pot vindeca spontan şi pot reapărea spontan (de aceea este nevoie să fim precauţi cu privire la utilizarea aşa-ziselor tratamente alternative ”miraculoase” şi care nu au o bază ştiinţifică).
Până la această dată nu s-a descoperit un tratament care să vindece definitiv boala, dar există multe mijloace terapeutice pentru a ţine boala sub control: terapii topice (unguente şi creme), terapii sistemice orale sau injectabile de tipul tratamentului biologic.
În urma terapiei pot exista perioade îndelungate fără să avem leziuni cutanate de psoriazis.
Lăsată netratată, afecţiunea se poate extinde, iar tratamentul va fi mai dificil şi rezultatele mai puţin satisfăcătoare.

Ce putem face pentru a ne uşura boala?

•    Să fim informaţi cu privire la afecţiune, pentru a evita lucrurile care agravează psoriazisul.
•    Să avem o bună relaţie cu medicul curant căruia să îi putem exprima nelămuririle noastre, temerile şi aşteptările noastre pentru a “convieţui” în termeni cât mai buni cu boala noastră.
•    Să avem o dietă echilibrată şi sănătoasă. Nu există o dietă specială necesară în psoriazis şi boala nu este influenţată de alimentaţie, dar e important să avem o greutate normală. Se ştie că persoanele supraponderale cu psoriazis sunt mai predispuse în a dezvolta diabet sau afecţiuni cardiovasculare.
•    Consumul de alcool şi fumatul înrăutăţesc boala.

Dr. Elena Crihan este medic specialist Dermatovenerologie la Policlinica Providenţa, are program de luni până vineri, şi poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro
         

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.