Publicitate ministerială (MFP) şi norme caduce
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

CROCHIURI ECONOMICE

Publicitate ministerială (MFP) şi norme caduce

GALERIE
revista de contabilitate si finante
  • revista de contabilitate si finante
- +

Deşi pare în neregulă ca un minister să desfăşoare reclamă şi publicitate pentru firme, oridecare ar fi ele, ne lămurim cum stau lucrurile parcurgând documentaţia premergăroare unei iminente Hotărâri de Guvern (HG). Aceasta cu atât mai mult cu cât probabil experţii Executivului or fi cântărit îndelung şi trecut serios prin furcile juridice textul propus. Ministerul în discuţie nu este altul decât cel al finanţelor (MFP), în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea şi redacţia Revistei Finanţe Publice şi Contabilitate (RFPC). 

Evident, pentru aceasta există un temei legal. Mai precis, tipărirea şi difuzarea RFPC are loc conform HG nr. 1.515/2002 privind înfiinţarea pe lângă MFP a unor asemenea activităţi finanţate integral din venituri proprii. Aceasta face ca toate cheltuielile efectuate cu elaborarea revistei (personal, birotică, echipamente IT ş.a.) să fie suportate de la bugetul MFP, iar activităţile comerciale de tipul tehnoredactarii, tipăririi şi difuzării să fie finanţate integral din venituri proprii. Dacă până acum, potrivit art. 3 din HG nr. 1.515/2002, finanţarea activităţii RFPC se putea realiza doar din încasările obţinute din acţiunile de difuzare-editare-tipărire (DET), dobânzile încasate la disponibilităţile băneşti şi la depozitele constituite din veniturile obţinute din activităţile DET şi donaţii/sponsorizări, printr-o proiectată nouă HG se deschide calea altei altei formule. Este vorba despre reglementarea posibilităţii „obţinerii de venituri de către RFPC şi din serviciile de publicitate şi reclamă, efectuate în urma încheierii de contracte cu societăţi de profil”

(http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/NFproiectHG1515_HG865_06042017.pdf). Tot acum se instituie şi regula că toate „cheltuielile curente şi de capital ce se efectuează pentru realizarea activităţii se finanţează integral din veniturile proprii”. Odată adoptată noua normă, societăţile „de profil” (probabil cele care prestează servicii de contabilitate, audit, evaluare etc.) vor putea putea beneficia de reclamă în paginile revistei Ministerului Finanţelor Publice, mizând pe un impact deosebit şi atragerea de clientelă pe măsură. Remarcăm totodată, că aceeaşi proiectată normă vine să abroge pe motive de caducitate o altă HG. Şi anume, HG nr. 865/2006 privind aprobarea înfiinţării pe lângă MFP a unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, activitate ce se referea la organizarea examenului pentru dobândirea calităţii de consultant fiscal. Caducitatea este dată de faptul că prin OUG nr. 53/2007 s-a stabilit trecerea competenţei de organizare a examenului de acces la profesia de consultant fiscal în sarcina Camerei Consultanţilor Fiscali. Observăm aşadar că punerea în acord a două norme privitoare la modificarea regimului unor venituri (foste) publice, a necesitat scurgerea a nu mai puţin de zece ani (2017-2017). 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.