Publicitatea cu ecrane pe mașini a ajuns în instanță. Proces câștigat de Primărie. „Edilii sunt depășiți de inovația tehnologică”

miercuri, 31 iulie 2024, 23:50
3 MIN
 Publicitatea cu ecrane pe mașini a ajuns în instanță. Proces câștigat de Primărie. „Edilii sunt depășiți de inovația tehnologică”

Încercarea unei firme de a-și face reclamă prin intermediul unor ecrane fixate pe cupola mașinilor a fost blocată de Primărie. Firma a încercat să demonstreze în instanță că municipalitatea este depășită de inovația tehnologică, aplicând norme vechi la idei noi. Nici judecătorii nu au fost însă mai înțelegători.

Iași Delivery SRL a reclamat faptul că Poliția Locală emisese 26 de procese verbale prin care fusese sancționată pentru utilizarea ecranelor montate pe autoturisme. Societatea ceruse Primăriei un aviz favorabil, dar Biroul de reglementare publicitate urbană din cadrul Primăriei respinsese ideea. Răspunsul biroului fusese sec: desfășurarea campaniilor publicitare cu vehicule auto echipate cu ecrane este interzisă. Reprezentanții municipalității făcuseră referire la Legea 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, care permite instalarea de ecrane doar pe clădiri, în măsura în care nu afectează structura de rezistență a acestora și nu perturbă circulația rutieră din zonă.

„Ecranele, o inovație în domeniu, abia intrate pe piața din România”

În plângerea adresată Tribunalului, reprezentanții firmei apreciau că în fapt nu aveau nevoie de un aviz pentru ecranele de tip led, întrucât acestea ar reprezenta o inovație în domeniu, abia intrate pe piața din România, neexistând nici măcar o legislație aplicabilă în acest sens. Pe ecranele montate de Iași Delivery pe autoturismele sale se derulau videoclipuri publicitare fără sonor, astfel încât ele nu puteau deranja pe nimeni. Primăria greșise invocând legea 185. Aceasta era depășită, ecranele cu leduri fiind realizate după anul 2013.

„Dispoziţiile de care fac vorbire (reprezentanții Primăriei, n.r.) fac trimitere la ecranele fixe aflate în intersecţii sau la panouri publicitare care nu sunt de tip led dar care sunt amplasate pe vehicule ataşate autoturismului. Prin urmare, dacă legiuitorul însuşi nu a stabilit că nu pot fi utilizate afişe publicitare mobile pe cupola vehiculelor, atunci poliția locală sau primăria nu pot stabili interziceri suplimentare faţă de textul de lege”, au apreciat reprezentanții Iași Delivery.

Tribunalul a dat sentința. S-a ajuns la Curtea de Apel

Din analiza dispozițiilor legale referitoare la mijloacele de publicitate, magistrații Tribunalului au reținut că ecranele de diverse tipuri se pot instala cu avizul autorității locale. Faptul că ecranele erau de un tip nou, nu erau sonore sau nu erau montate pe clădiri sau în intersecții nu însemna că ele puteau fi instalate fără un aviz. De altfel, chiar Iași Delivery solicitase inițial avizul Primăriei. Cererea fusese respinsă de municipalitate invocându-se eventualele perturbări aduse desfășurării normale a traficului.

„Or, această interdicţie este prevăzută în mod expres de lege şi se coroborează cu celelalte dispoziţii legale ce au în vedere siguranţa circulaţiei pe drumurile publice. Noţiunea de amplasare folosită de legiuitor nu poate fi interpretată în mod restrictiv, în sensul că vizează doar amplasarea pe sol, ci și pe clădiri sau pe vehicule”, au apreciat magistrații.

Plângerea Iași Delivery SRL a fost respinsă, instanța nereținând vreun exces de putere al administrației locale. Hotărârea Tribunalului a fost contestată de firmă, recursul urmând să fie judecat de Curtea de Apel.

Etichete: Delivery, Iasi, publicitate

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii