Publicul larg poate participa, la Universitate, la ateliere interesante în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei

joi, 13 iunie 2024, 21:39
1 MIN
 Publicul larg poate participa, la Universitate, la ateliere interesante în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei

Muzeul Universității invită publicul larg să participe la cea de-a XV-a ediție a  Zilelor  Europene ale Arheologiei (Journées européennes de l’archéologie), care se vor desfășura după următorul program: vineri, 14 iunie, ora 16:00 conferința publică „Arheologia – o mai lungă experiență și câteva precizări pentru public”.

Zilele europene ale arheologiei 2024 permit expunerea experienței arheologice către vizitatori. Explorarea istoriei antice prin examinarea obiectelor materiale implică teren, praf, găsire, laborator, audiție. De fapt, studiul arheologic este rezultatul unui proces extins de pregătire profesională, care implică însușirea cunoștințelor teoretice și metodologice, examinarea patrimoniului cultural și abordarea provocărilor științifice actuale.

Mai departe, pe 15 iunie, de la ora 10:00, atelierul „Mâini dibace în epoca pietrei”, întrucât pentru înțelegerea și aprecierea patrimoniului din afara vitrinei muzeului, este crucială experiența directă. În cadrul evenimentului, participanții vor putea observa cum se realizează piese de silex de la început până la finalizare, precum și modul în care aceste artefacte sunt folosite pentru prelucrarea diferitelor materiale, la fel cum făceau oamenii din comunitățile preistorice.

Tot sâmbătă, de la ora 16:00, este prezentată aplicația practică „Înregistrarea fotogrammetrică a patrimoniului arheologic mobil”. Documentarea vizuală a obiectelor a debutat cu instrumente tradiționale cum ar fi creionul și hârtia, a evoluat către utilizarea aparatului de fotografiat și în prezent se folosesc mijloace electronice personale. Analiza, stocarea și transmiterea datelor specifice patrimoniului arheologic sunt necesare și reprezintă scopul activității. Participanții vor experimenta utilizarea aplicațiilor media de înregistrare și prelucrare fotogrammetrică a artefactelor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii