anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Punct de inflexiune pe harta geopolitică a lumii (III)

GALERIE
Alexandru Lazescu
 • Alexandru Lazescu
- +

Lumea occidentală se confruntă cu probabil cea mai mare provocare de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial încoace; în ciuda unităţii aparente de moment, sunt în continuare destule semne de întrebare privind relaţiile transatlantice şi cele din interiorul UE.

Într-un interviu găzduit de Asociaţia Dialogue Franco-Russe, Pierre De Gaulle, nepotul generalului De Gaulle, vorbeşte despre „jocul malefic al americanilor” care „folosind minciuna, în primul rând atunci când comunică cu aliaţii din cadrul NATO, au reuşit să folosească criza ucraineană pentru a destabiliza Europa”. Tăind Europa de Rusia şi ridicându-i pe europeni împotriva ruşilor. „Pentru că Europa, în alianţă cu Rusia”, spune el „ar putea fi un bloc puternic atât din punct de vedere politic, cât şi economic, cultural şi social - în general, pentru că până la 500 de milioane de oameni trăiesc în UE şi Federaţia Rusă”.

Asociaţia Dialogue Franco-Russe a fost creată în 2004 sub patronajul preşedinţilor Jacques Chirac şi Vladimir Putin. Aceasta se prezintă ca „un instrument privilegiat de comunicare între cercurile politice, economice şi culturale ale celor două ţări” şi îşi propune să „contribuie la aprofundarea relaţiilor strategice şi la parteneriatul privilegiat dintre Franţa şi Rusia”. Indiferent de intenţiile iniţiale, ea a devenit însă un vector de propagandă a Moscovei, care îi oferă şi sprijin financiar, după cum relevă şi o anchetă deschisă în Franţa care vizează un eurodeputat şi un fost ministru şi senator francezi. Cu toate acestea nu trebuie să credem că acest gen de opinii sunt unele marginale. Pentru legături privilegiate cu Rusia s-au pronunţat în timp figuri politice marcante, fostul premier Francois Fillon - sprijinit deschis de Vladimir Putin în campania sa prezidenţială din 2016, care ulterior a întreţinut legături strânse cu corporaţii ruseşti, este doar unul dintre exemple. În afară de asta există un curent deloc neglijabil ostil NATO în interiorul establishment-ului militar francez.

Războiul din Ucraina a încurcat însă evident demersul suveranist promovat la Paris şi Berlin. Statale de pe flancul de Est al UE şi NATO, de la ţările baltice, la Polonia şi România, chiar Suedia şi Finlanda, au realizat nemijlocit că se pot baza în mod real doar pe Statele Unite şi Marea Britanie în materie de securitate, un efect fiind creşterea influenţei Washingtonului în regiune, lucru care a deranjat evident şi Berlinul, şi Parisul. E semnificativ faptul că preşedintele Zelenski a ales să se adreseze Congresului american şi nu Parlamentului European în prima sa vizită în străinătate de la începutul războiului, deşi în joc este în primul rând securitatea Europei. Faptul că până acum Statele Unite au oferit 62 de procente din întregul ajutor acordat Ucrainei explică în bună măsură decizia sa.

E drept, recent Franţa şi Germania au anunţat că vor livra tancuri şi piese de artilerie Kievului, dar este mai degrabă vorba de un gest menit să mai atenueze din pierderea lor de credibilitate în Europa de Est, decât de o renunţare la dorinţa lor de decuplare de America în chestiuni esenţiale precum relaţia cu China sau arhitectura de securitate de pe continent. În noul context e de presupus că va exista o opoziţie substanţială în interiorul UE faţă de astfel de demersuri. „Astăzi pare absurd că, în urmă cu doar un an, s-a vorbit despre crearea unei armate UE separate de NATO - un proiect birocratic care, prin definiţie, ar slăbi alianţa atlantică şi ar da şi mai multă putere tehnocraţilor din instituţiile europene care pun sub semnul întrebării însăşi noţiunea de alianţă occidentală”, scrie Telegraph.Inepţia din Europa în comparaţie cu SUA în ceea ce priveşte sprijinirea Ucrainei subliniază caracterul fantezist al unei astfel de mişcări.” Din acelaşi motiv, dorinţa de a se renunţa la unanimitate în chestiuni legate, de pildă, de politica externă, exprimată de Scholz şi în articolul din Foreign Affairs, are şi aceasta puţine şanse de izbândă.

Pentru Europa de Est, existenţa unei solide ancore de securitate americane pe continent, care între altele presupune şi o solidaritate transatlantică în competiţia cu China, este esenţială. Mai ales pentru ţări ca România şi Bulgaria care sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere. Menţinerea lor la periferia UE, ilustrată şi de ultima respingere a intrării noastre în spaţiul Schengen, nu e deloc întâmplătoare. Un ziar din Bruxelles, The Brussels Times, scria după ultima decizie legată de Schengen, că „pentru guvernele din Europa de Vest România şi Bulgaria sunt tipul rău de ţări, în timp ce Croaţia, locul în care francezii, austriecii şi olandezii se duc vara în vacanţă, este acceptabilă”. „A fost dintotdeauna un sentiment în rândul membrilor UE din nucleul dur al Uniunii că Bulgaria şi România nu ar fi trebuit să fie primite în club.” Pentru că în cazul în care s-ar ajunge să se discute un nou format de securitate pe continent, cu ruşi, dar fără americani, nu este deloc clar în ce sferă de influenţă am putea ajunge.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.