Pune-ţi creativitatea la încercare în cercurile ştiinţifice studenţeşti de la TUIAŞI
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Eveniment

Pune-ţi creativitatea la încercare în cercurile ştiinţifice studenţeşti de la TUIAŞI

GALERIE
foto 1 Cercurile Stiintifice ale Departamentului de Fizicafoto 2 Alexandru Grigorasfoto 3 Mana robotizatafoto 3D printedfoto Cercul de Comunicare Graficafoto Mana robotizata 2foto prezentari Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului 2foto prezentari Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului
 • foto 1 Cercurile Stiintifice ale Departamentului de Fizica
 • foto 2 Alexandru Grigoras
 • foto 3 Mana robotizata
 • foto 3D printed
 • foto Cercul de Comunicare Grafica
 • foto Mana robotizata 2
 • foto prezentari Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului 2
 • foto prezentari Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului
- +

Vrei să construieşti o imprimantă 3D, o dronă, un robot, o macara electromagnetică sau o machetă de bloc?

Indiferent în ce an de studiu eşti, primul sau ultimul, sau chiar la master, şi la oricare dintre cele 11 facultăţi, te poţi oricând înscrie într-un cerc ştiinţific studenţesc de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), unde te aşteaptă o echipă de profesori entuziaşti, pregătiţi să-ţi ofere îndrumare şi să te ajute să duci la bun sfârşit proiectele la care vrei să lucrezi.

Tu vii cu ideea proiectului şi facultatea îţi pune la dispoziţie echipamentul de care dispune şi timpul profesorilor îndrumători. Dacă nu ai o idee dar vrei totuşi să faci ceva extracurricular, pe lângă cursurile, seminariile şi laboratoarele obişnuite, te ajutăm şi cu asta. Propunem, discutăm şi ne apucăm de treabă. Activitatea începe cândva în luna noiembrie, la puţin timp după începutul anului universitar, şi se finalizează în luna mai, când au loc prezentările finale şi premierea.

Fiecare facultate are propriile cercuri ştiinţifice studenţeşti, dar în funcţie de preocupările şi interesele tale şi de ideea pe care o ai, poţi oricând opta pentru un cerc de la altă facultate decât cea la care eşti înscris. Astfel, anul acesta universitar, la Cercul de Comunicare Grafică de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii au fost înscrise 36 de proiecte de la şase facultăţi. „Noi îi lăsăm să abordeze în primul rând temele pe care şi le doresc ei, pentru că sunt studenţi care apar cu preocupări foarte interesante, iar noi nu-i oprim, încercăm să îi sprijinim să realizeze aceste lucruri şi să facă ceva în plus faţă de şcoală, să înveţe să facă ceva, să înveţe să prezinte acel ceva şi să câştige atenţia celor din amfiteatru”, explică conf. univ. dr. ing. Liviu Prună, de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii.

Cele mai multe proiecte au şi aplicaţie practică şi sunt finalizate cu un dispozitiv experimental sau cu utilizarea unor dispozitive experimentale deja existente. Proiectele sunt variate şi reflectă creativitatea studenţilor care se înscriu în aceste cercuri: o machetă funcţională de excavator hidraulic cu aplicaţii ale Legii lui Pascal şi o macara electromagnetică la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, un tun electromagnetic şi un sistem de monitorizare a stării de stres la Cercul ştiinţific „Dumitru Bărbulescu” de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, un braţ robotizat (mănuşă) comandat de la distanţă care reproduce mişcările mâinii umane la Facultatea de Mecanică, locuinţe şi laboratoare pe apă la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului; acestea sunt doar câteva dintre proiectele prezentate în luna mai.

Alexandru Grigoraş, student în anul I la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, şi-a construit, căutând informaţii şi cumpărând piese de pe Internet, propria imprimantă 3D. „Am construit-o dintr-un hobby după un model open source din bucăţi separate achiziţionate din diferite locuri pentru a reduce costurile, folosind o tehnologie puţin asemănătoare imprimantelor clasice. În completarea proiectului meu am prezentat şi câteva obiecte listate 3D care să demonstreze capacităţile acestei imprimante”, povesteşte studentul. Proiectul său a fost prezentat anul acesta, în cadrul Cercului de Comunicare Grafică. Cu ajutorul imprimantei sale 3D poate construi diferite prototipuri de obiecte, cum ar fi şasiuri pentru mici roboţi.

Sunt preocupări ale lor, poate unele mai vechi şi nu au avut până acum mijloacele necesare sau determinarea să le finalizeze. Toată activitatea asta completează ceea ce predăm noi la cursuri, sunt lucruri cu totul şi cu totul suplimentare şi majoritatea venite din pasiunea studenţilor pentru disciplină”, explică prof. univ. dr. ing. Petru-Edward Nica, de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial.

În cercurile ştiinţifice studenţeşti, tinerii învaţă şi să se documenteze, să caute pe internet idei, proiecte şi tehnologii noi, dar şi să îşi pună în valoare creativitatea şi să se autopromoveze. „Am avut anul trecut nişte studenţi care au vrut ei din curiozitate să construiască un motor care să funcţioneze cu aer comprimat”, povesteşte prof. univ. dr. ing. Bogdan Horbaniuc, de la Facultatea de Mecanică.

O asemenea lucrare ştiinţifică contează şi mai târziu, la CV-ul pentru angajare. „Studentul dovedeşte că şi-a manifestat interesul faţă de meserie şi s-a preocupat de cercetare. Dacă doreşte şi dacă respectă cerinţele de publicare a lucrării, poate să o publice în Buletinul Institutului Politehnic, care trebuie tradusă şi încadrată în formatul necesar, şi iarăşi contează ca o lucrare ştiinţifică pentru o eventuală angajare undeva şi pentru promvoare”, explică prof. univ. dr. ing. Dorin Cotiuşcă-Zaucă, de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

Ai o idee îndrăzneaţă pe care vrei s-o pui în practică? Vino la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi!
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.