Pune-ţi creativitatea la încercare în cercurile ştiinţifice studenţeşti de la TUIAŞI
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Pune-ţi creativitatea la încercare în cercurile ştiinţifice studenţeşti de la TUIAŞI

GALERIE
foto 1 Cercurile Stiintifice ale Departamentului de Fizicafoto 2 Alexandru Grigorasfoto 3 Mana robotizatafoto 3D printedfoto Cercul de Comunicare Graficafoto Mana robotizata 2foto prezentari Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului 2foto prezentari Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului
 • foto 1 Cercurile Stiintifice ale Departamentului de Fizica
 • foto 2 Alexandru Grigoras
 • foto 3 Mana robotizata
 • foto 3D printed
 • foto Cercul de Comunicare Grafica
 • foto Mana robotizata 2
 • foto prezentari Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului 2
 • foto prezentari Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului
- +

Vrei să construieşti o imprimantă 3D, o dronă, un robot, o macara electromagnetică sau o machetă de bloc?

Indiferent în ce an de studiu eşti, primul sau ultimul, sau chiar la master, şi la oricare dintre cele 11 facultăţi, te poţi oricând înscrie într-un cerc ştiinţific studenţesc de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), unde te aşteaptă o echipă de profesori entuziaşti, pregătiţi să-ţi ofere îndrumare şi să te ajute să duci la bun sfârşit proiectele la care vrei să lucrezi.

Tu vii cu ideea proiectului şi facultatea îţi pune la dispoziţie echipamentul de care dispune şi timpul profesorilor îndrumători. Dacă nu ai o idee dar vrei totuşi să faci ceva extracurricular, pe lângă cursurile, seminariile şi laboratoarele obişnuite, te ajutăm şi cu asta. Propunem, discutăm şi ne apucăm de treabă. Activitatea începe cândva în luna noiembrie, la puţin timp după începutul anului universitar, şi se finalizează în luna mai, când au loc prezentările finale şi premierea.

Fiecare facultate are propriile cercuri ştiinţifice studenţeşti, dar în funcţie de preocupările şi interesele tale şi de ideea pe care o ai, poţi oricând opta pentru un cerc de la altă facultate decât cea la care eşti înscris. Astfel, anul acesta universitar, la Cercul de Comunicare Grafică de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii au fost înscrise 36 de proiecte de la şase facultăţi. „Noi îi lăsăm să abordeze în primul rând temele pe care şi le doresc ei, pentru că sunt studenţi care apar cu preocupări foarte interesante, iar noi nu-i oprim, încercăm să îi sprijinim să realizeze aceste lucruri şi să facă ceva în plus faţă de şcoală, să înveţe să facă ceva, să înveţe să prezinte acel ceva şi să câştige atenţia celor din amfiteatru”, explică conf. univ. dr. ing. Liviu Prună, de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii.

Cele mai multe proiecte au şi aplicaţie practică şi sunt finalizate cu un dispozitiv experimental sau cu utilizarea unor dispozitive experimentale deja existente. Proiectele sunt variate şi reflectă creativitatea studenţilor care se înscriu în aceste cercuri: o machetă funcţională de excavator hidraulic cu aplicaţii ale Legii lui Pascal şi o macara electromagnetică la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, un tun electromagnetic şi un sistem de monitorizare a stării de stres la Cercul ştiinţific „Dumitru Bărbulescu” de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, un braţ robotizat (mănuşă) comandat de la distanţă care reproduce mişcările mâinii umane la Facultatea de Mecanică, locuinţe şi laboratoare pe apă la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului; acestea sunt doar câteva dintre proiectele prezentate în luna mai.

Alexandru Grigoraş, student în anul I la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, şi-a construit, căutând informaţii şi cumpărând piese de pe Internet, propria imprimantă 3D. „Am construit-o dintr-un hobby după un model open source din bucăţi separate achiziţionate din diferite locuri pentru a reduce costurile, folosind o tehnologie puţin asemănătoare imprimantelor clasice. În completarea proiectului meu am prezentat şi câteva obiecte listate 3D care să demonstreze capacităţile acestei imprimante”, povesteşte studentul. Proiectul său a fost prezentat anul acesta, în cadrul Cercului de Comunicare Grafică. Cu ajutorul imprimantei sale 3D poate construi diferite prototipuri de obiecte, cum ar fi şasiuri pentru mici roboţi.

Sunt preocupări ale lor, poate unele mai vechi şi nu au avut până acum mijloacele necesare sau determinarea să le finalizeze. Toată activitatea asta completează ceea ce predăm noi la cursuri, sunt lucruri cu totul şi cu totul suplimentare şi majoritatea venite din pasiunea studenţilor pentru disciplină”, explică prof. univ. dr. ing. Petru-Edward Nica, de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial.

În cercurile ştiinţifice studenţeşti, tinerii învaţă şi să se documenteze, să caute pe internet idei, proiecte şi tehnologii noi, dar şi să îşi pună în valoare creativitatea şi să se autopromoveze. „Am avut anul trecut nişte studenţi care au vrut ei din curiozitate să construiască un motor care să funcţioneze cu aer comprimat”, povesteşte prof. univ. dr. ing. Bogdan Horbaniuc, de la Facultatea de Mecanică.

O asemenea lucrare ştiinţifică contează şi mai târziu, la CV-ul pentru angajare. „Studentul dovedeşte că şi-a manifestat interesul faţă de meserie şi s-a preocupat de cercetare. Dacă doreşte şi dacă respectă cerinţele de publicare a lucrării, poate să o publice în Buletinul Institutului Politehnic, care trebuie tradusă şi încadrată în formatul necesar, şi iarăşi contează ca o lucrare ştiinţifică pentru o eventuală angajare undeva şi pentru promvoare”, explică prof. univ. dr. ing. Dorin Cotiuşcă-Zaucă, de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

Ai o idee îndrăzneaţă pe care vrei s-o pui în practică? Vino la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi!
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.