Punerea în libertate a “Reţelei Heroina” de la Iaşi pe vicii de procedură i-a revoltat pe poliţişti. “Cea mai mare reţea. Drog letal. Motivul instanţei e pueril”

joi, 02 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Punerea în libertate a “Reţelei Heroina” de la Iaşi pe vicii de procedură i-a revoltat pe poliţişti. “Cea mai mare reţea. Drog letal. Motivul instanţei e pueril”

Val de reacţii negative din rândul poliţiştilor ieşeni faţă de decizia judecătorilor de a elibera doi ieşeni consideraţi a fi dintre cei mai mari traficanţi de heroină. Este vorba despre Ionel Nălbaru şi Ionuţ Călin, în legătură cu care luni magistraţii au decis că nu mai este necesar ca ei să fie ţinuţi în arest preventiv. 

Ca urmare, ei se vor putea întoarce acasă. Nălbaru, Călin şi Eusebiu Bâdiliţă au fost trimişi în judecată la începutul anului trecut, după o anchetă de doi ani. Cei trei au fost acuzaţi de procurorii DIICOT că traficaseră heroină timp de trei ani, cumpărând drogul din Bucureşti şi revânzându-l la Iaşi de zece ori mai scump.

Rechizitoriul documenta peste 1.450 de tranzacţii făcute de cei trei, în valoare totală de 366.500 lei. După câteva luni de dezbateri în camera preliminară, judecătorii au dispus eliminarea mărturiilor a 34 din cei 35 de martori din dosar, ca fiind luate ilegal. Motivul a fost că mărturiile au fost luate de către poliţiştii judiciari, nu de procurori.

Judecătorul i-a lăsat pe anchetatori doar cu mărturia investigatorului sub acoperire. Procesul a continuat totuşi, cu Nălbaru şi Călin în arest preventiv. În septembrie, a fost cerută reaudierea celor 35 de martori menţionaţi în rechizitoriu, însă dintre cei 7 martori citaţi la termenul următor nu a venit însă niciunul.

Poliţişti judiciarişti din cadrul poliţiei s-au arătat indignaţi de decizia judecătorului.

“Este vorba despre cei mai mari traficanţi de heroină din ultimii ani, din Iaşi. Şi vorbim despre heroină, drogul cel mai letal.Traficul celor doi a fost documentat ca la carte, fiind vorba despre sute de tranzacţii cu heroină. Motivul judecătorului că martorii trebuiau audiaţi numai de procurori este pueril: este o obişnuiţă ca procurorul să delege poliţişti judiciarişti pentru a audia martori. Ca şi în acest caz cu trafic de heroină, un singur procuror nu poate audia atât de mulţi martori, prin urmare deleagă atribuţiile”, au transmis, cu revoltă, surse din poliţie. 

Comentarii