Purcarete, Godot al Nationalului iesean

vineri, 30 ianuarie 2009, 18:23
3 MIN
 Purcarete, Godot al Nationalului iesean

"Nu stim inca bugetul institutiei pe acest an, pentru ca nu s-a decis la nivel national, insa avem mai multe proiecte in plan care cu siguranta se vor derula. In primul rind – si eu consider ca acesta este un proiect special, pentru ca e pentru prima data cind se intimpla in Iasi – la Teatrul National va veni Silviu Purcarete, care va monta o opera a lui Bulgakov. Apoi va veni Felix Alexa cu un proiect, dupa care este asteptat si Andro Enukidze, un regizor foarte talentat din Georgia.

Toate cele trei proiecte vor fi realizate pina in vara. In acelasi timp, Teatrul National doreste sa organizeze un festival de teatru cu spectacole de palmares care sa reuneasca productii din Romania si Republica Moldova, un festival intitulat «Est/Est». Acest proiect este ideea directorului Nationalului iesean, Cristian Hadji-Culea. Pe de alta parte, Festivalul International de Teatru «Avram Goldfaden» isi va continua drumul si in acest an", a declarat Adi Carauleanu.

Totodata, acesta a precizat faptul ca, de-a lungul timpului, colaborarea cu Primaria ieseana a fost una benefica pentru ambele institutii. "In ultimii 15 ani, colaborarea Teatrului National cu Primaria municipiului Iasi a fost una benefica pentru ambele institutii. Ultima colaborare a fost in cadrul programului «Iasi 600», cind Primaria ne-a acordat o subventie de 75% din bugetul Festivalului «Goldfaden 2008». In plus, edilii ne-au ajutat sa participam la Festivalul de Teatru Antic «Tito Livio», care se tine in fiecare an la Padova, in Italia. Primaria ieseana este infratita cu cea din Padova. Prin «Iasi 600», am fost ajutati material si pentru proiectul A suferi spre a intelege, un colaj de teatru antic, in regia lui Calin Chirila si a mea. Sintem convinsi ca aceasta conlucrare cu Primaria va continua sa existe!", a declarat Adi Carauleanu.

"Sintem ingrijorati din cauza crizei financiare"

Adi Carauleanu s-a aratat totusi ingrijorat de situatia economica existenta la nivel mondial, dar si la nivel national.

"Orizontul nu e unul asemanator unui rasarit de soare la mare! Se pare ca e unul putin intunecat, ca dupa crestele Fagarasilor… Numai ca noua, artistilor, ne place si la mare, si la munte! Vom rezolva noi cumva situatia asta… Trecind peste metafore, nu putem ascunde faptul ca sintem, intr-adevar, ingrijorati din cauza crizei financiare, care va lovi si institutiile de cultura… Plus ca primim alte lovituri. Prima astfel de lovitura resimtita in 2009 a fost cea care a constat in O.U.G. referitoare la artistii pensionati care continua sa lucreze. Sint convins totusi ca Guvernul va descoperi diferentele dintre pensiile artistilor si cele ale sefilor de regii! A doua lovitura pe care am putea s-o primim consta in calcularea salariilor angajatilor din Cultura, calculare care se face dupa o formula… complicata, care niciodata nu va rezolva relativitatea perceptiei actului artistic. Spun acest lucru pentru ca nu cred ca exista ierarhii adevarate in creatie. Fac referire aici la creatia adevarata. Niciodata nu voi putea sti daca Al Pacino este mai bun decit Robert de Niro si daca trebuie platit mai mult, cum niciodata nu voi sti daca Rembrandt este mai valoros decit Matisse!", a incheiat directorul adjunct al Nationalului iesean.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii