Pus la pământ de credite
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Pus la pământ de credite

GALERIE
executor judecatoresc ciocan-judecator-2-shutterstock
  • executor judecatoresc ciocan-judecator-2-shutterstock
- +

Un ieşean care a vrut să îşi extindă afacerea şi a contractat un credit de la BRD este în situaţia de a rămâne fără bunurile firmei din cauză că activele au fost scoase la licitaţie.

Fiscul scoate la vânzare bunurile firmei unui ieşean care, înainte de venirea crizei economice, vrând să îşi extindă afacerea, a contractcat un credit de 150.000 euro de la BRD. Zilele trecute, Administraţia Judeţeană de Finanţe Publice Iaşi a anunţat organziarea unei licitaţii prin care să valorifice tocmai activele imobiliare ale firmei SC Amateos SRL, cumpărate de patronul Dan Constantin Amariei din banii luaţi de la BRD. Firma SC Amateos SRL a fost înfiinţată de Amariei în 1994 şi până în 2002 a avut cod CAEN de activitate „comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate”. Din 2007, când a contractat credit de la BRD, codul de activitate s-a schimbat în „comerţ cu ridicata al produselor textile” şi din 2010 în „fabricarea de articole confecţionate din textile (cu excepţia îmbrăcămintei şi lenjeriei de corp)”. Conform site-ul companiei, promobags.ro, firma produce ambalaje personalizate pentru o gamă largă de produse: sacoşe, huse pentru lenjerii şi pilote, huse pentru medicină legală, casete pentru cosmetice, ambalaje pentru bijuterii etc.

 
 
Ce se vinde
 
 
Anunţul Fiscului arată că licitaţia va avea loc pe data de 7 mai, ora 10, iar preţul de pornire pentru terenurile şi construcţiile din Miroslava a fost stabilit pentru circa 1,1 milioane lei fără TVA. „Ansamblul de bunuri imobile, situate în comuna Miroslava, este compus din: teren în suprafaţă de 857 mp (800 mp vie şi 57 mp intravilan), teren de 4218 mp pe care este construită o clădire abator cu suprafaţa de 112 mp şi anexele – pod basculă cu suprafaţa de 3,75 mp, garaj – 183 mp, grup sanitar – 12 mp, sala preparate – 427 mp şi cameră frigorifică - 54,47 mp”, potrivit anunţului publicat e AJFP Iaşi. Din acelaşi anunţ reiese că terenul de 4.200 mp şi construcţiile sunt puse gaj atât către BRD, cât şi către ANAF şi un executor judecătoresc, în timp ce terenul de 857 mp este ipotecat doar de Fisc. Din punct de vedere al activităţii economice, firma SC Amateos SRL a rulat anual afaceri de maximum 450.000 lei, iar în funcţie de cheltuielile dintr-un an obţinea profituri de până la 30.000 lei. Totuşi, se poate observa cum din 2007, anul contractării creditului, datoriile au crescut în jurul sumei de un milion lei iar efectele crizei economice au făcut ca această sumă să tot crească.
 
 
A cerut ajutorul unui senator
 
 

În 2012, nemulţumit de modul în care instituţiile de creditare şi statul ofereau condiţii de dezvoltare antreprenorilor, patronul Dan Amariei a trimis o scrisoare senatorului avocat Iulian Urban în care s-a plâns de starea în care a ajuns din cauza creditului bancar. „În acel moment (n.r. - 2007) hotărâsem să îmi extind activitatea şi am achiziţionat un teren şi nişte hale industriale la marginea Iaşului, în comuna Miroslava. Am vândut atunci cam tot ce aveam, pentru restul sumei am contractat respectivele credite (un credit de investiţii de cca 140.000 EURO şi o linie de credit de 150.000 RON), garantând cu proprietatea (care valorează cam de 4 ori cât suma creditată) şi cu apartamentul părinţilor mei. Iniţial plăteam lunar cam 7.000 RON, acum plătesc 15.000, neluând în calcul comisioanele care sunt gigantice. Nu am comentat la mărirea dobânzilor, nu am comentat la comisioane, am pus capul în pământ şi am tras mai departe, deşi tot ce produceam se ducea pe respectivele rate”, a scris Dan Amariei. În continuarea scrisorii, Amariei a povestit cum a ajuns să ìi fie puse popriri pe conturi din cauza neatenţiei unor angajate ale băncii, cum primea răspunsuri în batjocură sau cum a pierdut relaţii cu parteneri de afaceri deoarece emitea bilete la ordin care nu puteau fi acoperite tocmai din cauza creditului. La trei ani distanţă de la acea scrisoare, datoriile către BRD şi bugetul de stat nu au putut fi achitate în ritmul impus de contract sau legislaţie, astfel că toate activele imobiliare ale firmei au fost scoase la vânzare. La aceeaşi licitaţie, va mai fi scoasă la vânzare o proprietate imobiliară aparţinând firmei SC Mario Instal SRL, constând într-o livadă de 1.700 mp din Bucium. Preţul de pornire a fost evaluat la 57.800 lei fără TVA. De asemenea, se va încerca valorificarea unui teren de circa 10.000 mp din Tomeşti aparţinând firmei SC TAR SRL, preţul de pornire fiind de 467.400 lei fără TVA. Pe acest teren sunt construite un abator de 2.800 mp, o magazie de 587 mp şi una de 68 mp, o copertină de 283 mp şi cabina de la poartă cu suprafaţa de 17 mp.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.